Etikettarkiv: populism

DUM, DUMMARE

När jag talar eller skriver om fördumning tror kanske vissa att jag ser ner på människor som saknar akademiska meriter. Så är det inte. Fördumningen brer ut sig i alla samhällsskikt, förmodligen ganska jämnt fördelat. Man behöver inte ha en lång utbildning för att vara intelligent och vice versa.

Vi hade en diskussion i mitt program som handlade om elithatet. Johnny Olsson och Anna Troberg var gäster. De hävdade att huvudskälet till att så många av tidningarnas nätkommentarer är plumpa och dumma beror på att hela utbudet i pressen i stort sett är plumpt och dumt. Som man ropar får man svar. Typ så.

Och jag får nog hålla med om detta. Men vad händer då med vår demokrati om nivån på det offentliga samtalet blivit så låg att förenklingarna tagit överhanden? Om vi mest ägnar oss åt ickefrågor, som uppfunna trender, politikers klädsel eller käbbel om huruvida Anne Heberlein blev utnyttjad av sin förre förläggare – hur får vi då syn på den större bilden, den som verkligen kan säga oss något om vår samtid?

Ja, hur blir det om även de intellektuella sänker nivån på sitt uppdrag i någon sorts ängslan att beskyllas för att vara elitistiska? Om kultursidor och ledarutrymmen vigs åt kvasidiskussioner om Jan Guillous senaste pojkrumsfantasier och Dolph Lundgrens biografi recenseras på bekostnad av en bok med litterärt värde och angeläget budskap?

När alla i offentligheten ägnar sig åt publikfrieri – kan vi då vänta oss annat än att kulturlivet och de viktiga politiska frågorna dränks i populism? När allt som serveras är recyklade självklarheter och när all legitim underhållning bygger på ”igenkänning” – kommer vi då att överhuvudtaget kunna förstå det avvikande, det nyskapande, det främmande? Kommer vi ens att märka om demokrati och yttrandefrihet beskärs när utbudet endast bekräftar det vi redan vet och när det krävs att nya befattningshavare ska ha samma värderingar som sina föregångare?

Sällan har vi väl stått inför så stora utmaningar som nu, med ekologisk och ekonomisk kris, teknikskifte, brutal kommersialisering, ökat psykiskt lidande, teknikskifte, folkliga resningar och politisk förvirring. Det är nu vi skulle behöva ett nytänkande.

Men tänkarna måste ju försöka vara som folk är mest, och därför fortsätter vi slå in öppna dörrar istället för att sparka upp nya.

Om detta ska vi tala i måndagens Radio 1 kl 13 – 15. Lyssna på 101,9 eller på webben eller podden.