Etikettarkiv: masskultur

KOLOSSERNAS STORHETSTID ÄR SLUTSÅLD

kolossOm jag ska utse mig till trendspanare, eller rentav profet, förutspår jag med viss glädje att kolossernas tid har peakat och att vi nu verkligen är på väg mot mångfald och decentralisering. Nätet är loket som drar ditåt.

I morse hörde jag på nyheterna att det är de mindre partierna  som upprörts över utpressningen mot Black Internet, som vid vite ålades att stänga TPB. Representanter för Folkpartiet, Centern, Miljöpartiet och Ung Vänster vill ha en lagändring. Sosse- och Moddekolosserna tiger.

Vill man veta vart vi är på väg är det inte dumt att kolla in porrgeschäftet. De var tidiga med att befolka internet. Och nu är porrindustrin arg eftersom self made-porren alltmer tagit över. Glada kåta hemmaknullare lägger upp sina cellulitspäckade samlag till allmän beskådan. Och det tycks ju ingen må dåligt av.

När det gäller min egen bransch, förlagsindustrin, har jag märkt att några av de mindre förlagen är betydligt öppnare inför nya idéer än de tunga jättarna. Ordfront är föredömliga och har gjort avsteg från ex vis Bonniers krav på författarnas e-boksrättigheter.

Det är de små och slimmade som tillåter sig vara flexibla och som kan vissla förbi giganterna.

Jag tror att den vision som skrämmer jättarna mest är det förestående farvälet till blockbusterkulturen. Det har varit bekvämt för nöjesetablissemanget att varje säsong ensidigt satsa på ett fåtal säkra kort och samtidigt hålla en uppsjö bubblare i schack genom att låta dem klara sig på marknaden bäst de kan, en marknad som är översvämmad av förutbestämda bestsellers. Skulle dessa aggregatorer, alltså underhållningsindustrin, vara tvungna att fördela gracerna på fler titlar, fler artister, då skulle det ställas större krav på dem. De skulle behöva vara mer nyfikna, mer kreativa och medskapande. Nu sitter de där istället och skiter ut muzak, pilsnerkomedier och kiosklitteratur.

Men redan nu kan folk hitta det just de vill ha och kringgå massmarketkulturen genom att gå efter sökord eller leta upp forum och bloggar med likasinnade. Så slipper de stå på Statoil och välja mellan fem dvd-filmer. Eller på 7-Eleven och välja mellan fem kriminalromaner.

Slipper vara styrda. För vem vill egentligen vara styrd?