Etikettarkiv: marknadsvillkor

NÄR MAN HAR SKRIVIT EN BOK lll

kjerkfjordenNu vill jag inte röra upp smolk i bägaren för er som kanske har planer på att förverkliga era författardrömmar eller för dem som redan sitter där med ett förstlingsverk på väg ut på den iskalla marknaden. De flesta författare vill inte veta allt om sin bransch, och många förlag drar en lättnadens suck över detta. Därför kan de käckt utbrista när boken är tryckt och färdig: ”Ja, nu håller vi tummarna!”

Men det är ungefär som att ”tänka positivt”. Man tänker sig inte till önskade resultat. Man bidrar praktiskt till dem (i bästa fall). När det gäller bokutgivning är spelet i regel avgjort långt innan boken ens är tryckt. Upplagan bestäms av antal beställda ex från återförsäljarledet. Ytterst sällan beställs en stor upplaga av en debutant. När det gäller etablerade författare bestäms upplagan oftast med hänvisning till tidigare försäljningssiffror. Ibland kan generösa avtal och rabatter boosta en upplaga, om hela branschen enas om att boken har en stor kommersiell potential. Men återförsäljarna brukar då kräva garantier: ”Show me the money!” Och man behöver inte vara överdrivet observant för att inse vilka titlar det satsas på om man besöker en bokhandel. Nog om detta, det är verkligen ett kapitel för sig.

DEBUTANTSJUKAN

En vanlig åkomma hos en debuterande författare är en spänd förväntan om att ens bok ska störtskyltas i handeln. Vid utgivningsdatumet går hen därför hoppfullt till en bokhandel för att se sitt verk. Men hittar det inte!  Bestsellerdrivorna tornar upp sig vid entrén, men var är MIN bok? Nja, då får man vanligtvis söka sig längre in i butiken, och har man tur ligger en liten bunt där bland andra små buntar. Eller så finns den i bokstavsordning med ryggen ut.

Så var det med den saken. En nål i en höstack. Därför ska min nästa post handla om hur man ska få läsarna att överhuvudtaget få en chans att hitta den bok du lagt ner minst ett års synnerligen lågavlönat arbete på.