Etikettarkiv: lycka

LULZ I ALMIS

Efter en blixtvisit i Almedalen känner jag mig trött och lycklig. Att besöka TEDx-eventet i en grönskande lummig trädgård med kulörta lyktor i träden, förfriskningar, snacks, filtar på gräset och ett kräset urval av lysande talare var som att kliva in i en oas av hopp och en … en sällsynt känsla av … Herregud, det låter ju som om jag blivit frälst av en sekt!

Men det är faktiskt väldigt sällan som jag upplever romantik. Jag unnar mig därför det. Mitt liv är en strid, och när jag tas emot av en gemenskap med vackra visioner och äkta engagemang blir jag helt enkelt barnsligt glad.

Det var som en av vännerna sa: Vi KAN faktiskt koppla av ett tag – ondskan finns kvar därute ändå, så vi behöver inte kämpa hela tiden. Halleluja!

Jag ska inte uttrycka mer sentiment, för då riskerar jag att bli pinsam.

brit-unniMen jag vill rikta ett speciellt tack till fabulous Brit Stakston som tillsammans med Jocke Jardenberg skapat Almedalska succén Sociala medieakuten. Hon lät mig kinesa i hennes lägenhet. Jocke bar min väska! Brit hade förberett mig på att vi skulle samsas om sju karlar under samma tak, och de kom fram i tur och ordning och hälsade artigt under kvällen. Jag somnade till rösterna av två av dem som satt vid köksbordet under småtimmarna, och jag tror att de talade om logaritmer. En enda gång sänkte de rösten, och då misstänkte jag att de snackade om … ja, ni vet … men när jag frågade dagen därpå avslöjade de att de bara hade uttryckt en undran om det var JAG som drog timmerstockar. Det var det nu inte. Jag låg ju vaken och tjuvlyssnade.

Snackisen under mitt dygn i Almis var annars Gudruns brända pengar och Littorins … eh … Säger inte mer.

FEEL-SÅINIHELVETE-GOOD

buddhajpgSom en sorts lös fortsättning på den förra posten vill jag helt kort ta upp det här med ångest.

Vart jag än vänder mig ser jag dessa tidningsomslag med krampaktiga flin. ”Så här blir du lycklig på två sekunder!” Och de rubriker som inte handlar om lycka går ut på att bli av med negativa känslor.

Denna jättelika anti-ångestindustri skapar emellertid ångest. Och det är ju bra. För industrin. Så, medan vi förlägger all varuproduktion till Kina, där de inte har råd med så mycket ångest, kan västvärlden importera Asiens trossatser, yogaformer, matkultur, kampsporter, spikmattor och mindfulness i en västanpassad version för att fly vår egen ångest.

Så sitter vi här och healar varandra för pengar från den stålindustri som behövs för tillverkningsindustrin i Kina.

Och gud nåde den som har ångest.

BYE BYE HAPPINESS

falsk-lyckaDet bara överföll mig. Jag hade hämtat ett paket på tobaksaffären och medan jag väntade lät jag blicken löpa längs tidningsstället där livsstilsmagasinen för en köpstark kvinnlig målgrupp bredde ut sig.

Lyckofabriken. Så här gör du för att bli … ja, ni vet. Ibland knäcker jag för såna tidskrifter. Det finns pengar i den där lyckojakten. Lycka kostar ju pengar.

Det finns också en jätteindustri av föreläsningsevent och konferenser som går ut på att finna lyckan. Jag blev tillfrågad som talare på ett sånt. Då sa jag att jag bara kunde tala om att gå mot strömmen, om att lyckan finns i sidospåren. Om att drömfabriken bara skapar olyckliga människor. Arrangören hörde inte av sig mer.

Och när jag gick hem med paketet där min skrala bokföring låg var jag olycklig. För jag kan inte bryta glitter i den där lyckogruvan. Kan inte försöka inbilla folk nåt jag själv inte tror på. Jag har sett för mycket skit bakom de där lyckoprofeternas pråliga fasader, genomskådat deras förljugna dubbelliv. Därför är jag en outcast. En alien. Jag ringde min manliga väninna och grät. Han tröstade mig. Han känner som jag, fast han får inte ångest varje gång hyran ska degas.

Men sen hörde en tjej av sig och berättade att hon lånat hundratusen för att spela in en långfilm och nu ska den visas för alla som vill se den och de får betala vad de tycker att den är värd. Då blev jag glad. Motståndet växer.

Och en tjej på Fejjan blev så upprymd av att en kompis som bor i Staterna har kommit till stan att hon skrev: KUK vad glad jag blir!

Och KUK vad glad jag blev av det uttrycket. Ni får vänja er vid det. KUK på er!