Etikettarkiv: Linda Skugge

SMYCKA FRAMTIDEN!

lindaunni_1Bokmässan i Göteborg är som en gigantisk skolresa. Mingel och vingel tills man stupar.

Men det senaste årets turbo runt upphovsrätt och fildelning och allt det där har fått branschen i gungning. It’s a war out there. Det är det klassiska: gammalt mot nytt.

Jag bestämde mig i våras för att göra något praktiskt istället för att bara bjäbba. Jag lät mitt författarskap bli en försökskanin och har sedan dess fortsatt med det. Skälet är att jag vill visa konkret hur de nya digitala modellerna kan hjälpa upphovsmän att nå sin publik på andra sätt än de traditionella. I samma veva kom jag i kontakt med Anna Troberg, och så föddes Kiss the Future-projektet.

Men snart visade det sig att vi är ganska många som gillar framtiden. Det kändes därför fullständigt logiskt att inleda ett samarbete med Vulkan. Där ligger nu alla mina tio böcker med nya fräscha omslag, som också blev verklighet tack vare en skön svärm och sponsorn The Roofhangers.

För att fira det och för att visa att vi inte är rädda för framtiden tog vi ännu ett steg. Vi bad Piratpartiet att sponsra 500 läckra smycken att ge bort på mässan. Smyckena är USB-minnen. Och på dem finns hela min samlade produktion. Dessutom finns där en nyhetsbonus. Jag har skrivit en helt ny del till Boven i mitt drama kallas Kärlek, som fått titeln Brottet att berätta.

På fredag kl 16 delar vi ut smyckena i entrén till mässan. Ni som är i Göteborg – kom dit!

Och givetvis kommer jag bara att känna mig hedrad om jag blir fildelad. Delad glädje är ju dubbel glädje;)

Extra: Läs också Lindas salva i Expressen mot den konservativa branschen:

LINDA VS NO FUTURISMEN

linda-skuggeIgår bevistade jag en efterlängtad debatt som bokförlagen Atlas och Natur & Kultur anordnat. Ett högst hedervärt initiativ.

Platsen var Natur & Kulturs terass och ämnet var ”Hur ser framtidens bokbransch ut?”. Panelen bestod av Per Hedin (print-on-demandförlaget Publit), Otto Sjöberg (Expressens förre chefred) och Linda Skugge (print-on-demandförlaget Vulkan). De skulle representera ett utifrånperspektiv.

Deras opponenter stod i publiken och utgjordes av aktörer i den traditionella bokvärlden.

Tanken var väl att få igång en fruktbar dialog mellan det gamla och det nya tänkesättet.

Den ambitionen kollapsade direkt. Linda försökte gång på gång förklara vad hennes verksamhet gick ut på: att ägna sig åt the long tail och att hitta nya samarbetsmodeller, exempelvis genom sponsorfinansiering och reklam. Bland annat. Men den etablerade förlagsbranschen tycktes så inpinkad i sina gamla strukturer att många blev provocerade istället för stimulerade, eller åtminstone utmanade.

Antingen frågade de: Men hur mycket säljer böckerna du ger ut då? Eller också försvarade de sig: Men vi har visst följt med i utvecklingen!

Det var päron och äpplen och ingen korsbefruktning. Gammelförlagen och Otto Sjöberg var de som stod närmast varandra, eftersom Otto började tala om kringprodukter runt boken. Det kände etablissemanget igen. Att satsa på redan säkra kort och göra spinoffvinster.

Det verkar inte gå in i förlagsindustrins tankevärld att det system som den digitala tekniken möjliggör är ett steg bort från bestsellerism, likriktning, mainstream och tungrodda distibutionssätt. Den nya spridningen av kulturellt innehåll är snabb och flexibel, den gynnar mångfalden, den är decentraliserad. De nya aktörerna bildar tillfälliga kluster, hämtade från ett moln av nätverk, skräddarsydda utifrån olika förutsättningar och mål.

Den nya innehållsproduktionen har inte som huvudmål att hitta blockbusters.

Och den framtidstanken förefaller så svindlande för bokbranschen att samtalet om framtiden uteblev.