Etikettarkiv: kvinnomisshandel

STILL A MAN'S WORLD

Thoms DiLeva 1403Man kan ju ägna sig åt trevligare saker en påskafton än att ta upp di Leva. Men hans försvarstal på Newsmill i veckan är ett talande exempel på den märkliga uppslutning kring ”Mannens version” som har blivit totalt tongivande på sista tiden.

I di Leva-fallet är det viktigt att påpeka att karln inte är dömd och att han således inte får beskyllas för något brott mot sin exfästmö Zinat. Så ska det vara, medierna kan inte leka domare. Men di Leva skriver att han är frikänd. Det är inte sant. Vad som hände var att utredningen lades ner eftersom Zinat inte ville medverka. Detta är mycket vanligt. Kvinnan hoppas att det blir bäst så och att saken läggs till handlingarna. Tyvärr inträffar det ofta att den som blivit anklagad inte nöjer sig därvid. Och då finns det inte så mycket att göra för motparten, när anmälan inte längre är aktuell. Då får hon tydligen finna sig i att mannen håller sina försvarstal i offentligheten.

Om detta har Yvonne Skattberg skrivit på Newsmill. Och det är fler som reagerat. Men mediernas rädsla att bli stämda för förtal gör det omöjligt för kvinnan att ge sin version. Ann Söderlunds blogginlägg om saken blev därför bortplockat av Bonniers. Och på Newsmill rensades friskt bland kommentarerna till di Levas utspel.

Mymlan gjorde ett nyanserat försök att resonera kring den här problematiken. Det ledde till att en bloggare som inte ville kännas vid denna problematik la ut skärmdumpar av Mymlans stängda Facebookkommentarer i frågan på sin blogg och beskyllde Mymlan för att göra en Beatrice Ask.

Det uppstår alltid starka känslor kring frågan om våld och övergrepp på kvinnor, men det som märks mest är det höviska tåtassandet runt mannen som beskyllts för sådana handlingar, dömd eller ej. I Bjästafallet var ju killen dömd, men inte ens det hjälpte.

Återigen: Det är orätt att hänga ut någon som inte dömts. Men om vi tittar på det motsatta – fall där män påstår sig ha råkat ut för övergrepp och våld av en kvinna – då är det plötsligt inte så noga längre. Häromdan satt en biffig typ bredbent i soffan hos Malou och sa att han varit offer för en kvinna som slagit honom. Om detta hade han skrivit en bok. Såvitt jag förstod var kvinnan inte dömd (om jag har fel här, var snälla och rätta mig). Mannen fick ett helhjärtat deltagande av programledaren. Och för ett par år sedan tilläts Micke Alonzo fläka ut sig i tevesoffor och på tidningssidor sedan han kommit ut med boken ”Ge inte upp”, som beskrev hur hans exfru misshandlat honom. Boken var riktad till parets gemensamma son. Mamman var inte dömd, inte ens anmäld, för mansmisshandel. På detta har Alonzo fått ett makalöst uppsving i sin karriär.

Snedvridningen i bevakningen av partnervåld är uppenbar. Det tas helt enkelt större hänsyn till män, oavsett om de är dömda förövare eller ej. Mobben som idag uppstår mot kvinnor som begår ”brottet att berätta” är också skrämmande. Det kan varje kvinnan som blivit utsatt vittna om. Därför avstår också många från att anmäla eller från att gå vidare med sin anmälan.

Det enda logiska vore väl då att inte låta mannen ge sin syn, när det innebär att han får stå oemotsagd.

Det finns alltid två versioner, sägs det. Förvisso. Men ofta är det en som är sann och en som är falsk. Nu har Newsmill gjort sin skadekontroll och tagit in Skattbergs inlägg. Resten handlar om trovärdighet.

Uppdatering: Jenny Östergrens krönika där hon reflekterar över varför kärleksguruns budskap uppenbarligen inte funkar så bra på honom själv, samt vad det är han egentligen tar betalt för och hur.

JOURKVINNOR & KOMMUNGUBBAR II

rosor-kvinnojorSom om det inte räckte med att jag bevistade Hultsfred/Vimmerby Kvinnojours 10-årsjubileum, vilket har genererat en tråd med över 800 kommentarer och en hetlevrad diskussion om feminism, papparättsrörelser och allt däromkring, så har jag nu besökt Mellerud. Anledningen är att Kvinnojouren i Dal har hållit sitt 20-årsjubileum.

ganget-mellerudEfter mitt tal kommer en kommungubbe upp, och jag ser mig nervöst omkring när han ska överräcka ett inramat diplom där det står ”Blåklintens pris”. Tänk om det är motsvarigheten till Emilpusslet, som kommungubben i Hultsfred gav jourkvinnorna som tack för alla år av ideella insatser!

unnijourkvinnaJag höll andan. Men se där: Förutom det inramade diplomet fick de ett kuvert innehållande 2000 riksdaler!

Skratta inte nu – tvåtusen pix är mycket pengar i kvinnojourssammanhang.

Och igen måste jag påpeka att det är tur att jourkvinnorna lever i trygga och stabila relationer med hyggliga karlar, så att de kan hjälpa kvinnor som levt med skitstövlar.

magdansSen blev det fest på hotellet. Festen avslutades med magdans. Magdans i Mellerud.

AFTERMATH

naken-kvinna

Har varit intensivt upptagen med ”Kiss the Future” och ska återkomma med nåt glatt och positivt så att ni inte tror att det bara är mörker här. Men jag vill lyfta en kommentar som jag hoppas kan väcka tankar kring var psykopaterna finns, dvs överallt, mitt ibland oss, där vi kanske inte trodde det.

Hej, bra att vi delar med oss till varandra. Jag har äntligen släppt mina egna försvar och förnekanden. Kunskap är makt. Bryter idag förbindelsen. Han försökte döda mig! Strypa, kväva, avsparkade revben, punkterad lunga, vatten i lungsäcken.Sjukhus. Psykisk terror på utstuderad toppnivå.Kniv mot strupen när han slängt mig i golvet. Under 5 år, så har jag försökt att bryta, insåg fort att ngt. var mycket fel, hjälpte inte. Jag snärjdes in i de sliskiga garnen ändock. Var sårbar efter ett dödsfall i min familj, när vi träffades.Kämpat emot hela tiden. Självkränkningen av att vara kvar i ett helvete och hoppas på en förändring har varit vidrig. Passion ständigt varvad med iskyla, lögner och svek, har tagit på krafterna.Projiceringarna har varit ständigt återkommande. Han ville att jag skulle be om ursäkt för ngt. som han själv anstiftat i såväl ord som handling. Rättegången har ännu inte varit, hoppas att den dröjer. Orkar inte nu. Rädd för att i rättegången drabbas av ytterligare lögner och förtal. Vissa av oss dör på vägen i kampen mot dessa känslokalla, ondskefulla ind.så straff bör de drabbas av, även om de inte lär sig ngt. av ev. påföljd. I det här fallet rör det sig om en sk.”mycket bildad” person, vilket gör att omgivningen lättare duperas, och vill sola sig i glansen av hans intellekt och begåvning. Vissa blundar fastän de vet, dessutom. Nu önskar jag bara att jag kan mobilisera kraft att skapa en underbar framtid, och klarar av rättegången.