Etikettarkiv: kriminella barn

JA, JAG HATAR HELA BORGERLIGHETEN …

kriminella-barnDet är fan så att man har lust att börja sjunga Ebba Grön-låtar. Ja, jag är så fett less på den nuvarande regeringen.

Nu har Beatrice Ask lagt fram förslaget att föräldrarna ska pröjsa för barns kriminalitet. Och yatta yatta, det låter ju helt vettigt att föräldrar ska ta ansvar för ungjävlarna och inte skylla på samhället när det går snett. Om man inte tänker ett steg till.

För det första: Vem gynnas och vem missgynnas? Vilka föräldrar är det som kan stoltsera med välartad avkomma? Och som kan sopa igen spåren när avkomman svinar? Varifrån kommer merparten av kriminella ungar? Jo, från trasiga familjer som inte kan skyla misären. Då får de höra att de ska hålla efter sina barn. Säg det till den ensamstående morsan som sliter järnet för att få ihop till hyran. De flesta föräldrar vill ha mer tid åt sina barn, vill ha högavlönade jobb som ger dem status och vill bo i prydliga områden och ha sina barn i bra skolor. Alla föräldrar kan inte det. Alla föräldrar kan inte ta sig eller sina barn i kragen, för de har inga kragar att hålla i. Det är inhumant att vilja pungslå de föräldrar som redan har problem så det räcker. Föräldrar med problem får barn med problem. Och så lägger man ännu ett problem på deras axlar.

Denna skyll-dig-själv-anda är ett utslag av borgarpartiernas osolidariska och historielösa samhällssyn. Allt ska privatiseras.

Och sen, för det andra: Vad gör vi med ungarna i ett samhälle där bägge föräldrarna måste jobba heltid (förutom Anna Anka-typer, men Ankan är ju trasig så det räcker)? Vi förvarar dem på institutioner där de tillbringar mer tid än med sina föräldrar – om man inte räknar de timmar då barnen sover under samma tak som päronen.

Varför skyller vi inte på dagis och fritis och sen på skolan om kidsen begår brott? Herregud, aldrig har väl föräldraskap varit mer ångestladdat än nu, även i ”bättre hem”. Kvalitetstid och livspussel har blivit en ursäkt för att föräldrar ska kunna boosta sina egon och sitt marknadsvärde med att springa på gym och gå i terapi och träffa coacher och lära sig skilja mellan olika sorters olivolja. Under tiden blir ungarna i de försummade och nedrustade förorterna busar. Men praktiskt taget inga föräldrar har idag tid med sina telningar.

Antingen tar misären för mycket tid (bråk, fylla, usel ekonomi), eller också tar medelklasskarriärernas vassa armbågar för mycket tid.

Men att ge tid åt medborgarna, det är en politisk vision som inga av de etablerade partierna ens vågar se åt. För fri tid gör oss fria. Fri tid, inte fritid, då vi ska sitta och glo på Anna Anka.

Fri tid. Smaka på det, Beatrice Ask.