Etikettarkiv: framtid

HISTORIENS VINGSLAG

aquila_chrysaetos_usfwsI morgon ska jag bli intervjuad av Anders MildnerSocial+Cash-seminariet som hålls på Tekniska Museet. Jag är ju en av flera upphovsmän som testar nya modeller för att nå mina läsare och för att se vilka möjligheter det ger för mig att fortsätta med mitt värv.

För det är såklart det jag vill. Jag vill fortsätta skriva böcker. Men jag vill anpassa mig efter den tekniska utvecklingen. Många tror att jag vill sabotera för den traditionella förlagsindustrin. Det är fel. Jag har skrivit och uttalat mig tusen gånger om detta, men rädslan kvarstår, och ibland känner jag mig som Hoffa.

Jag skulle inte vilja ge ut mina böcker utan den kompetens som förlagen erbjuder. Men jag vill arbeta med förlag som är moderna och som bejakar de ändrade villkoren. Då väljer jag de mindre förlagen. De nyfikna och de smidiga.

Därför lät jag bli att uppvakta stora förlag med min nya roman och vände mig istället till de slimmade och smarta. Och det förvånar mig att inte fler författare gör det. De mindre förlagen skulle blomstra om de fick en enda megasäljande författare på sin lista. Då skulle de slippa skära ner. Då skulle en bättre jämvikt kunna uppnås. Det skulle vara en solidarisk handling.

Om exempelvis Jonas Gardell gick över till det lilla och hårt kämpande queerförlaget Normal, skulle det göra stor skillnad för deras ekonomiska läge.

Ett av problemen med alla etablerade branscher är att de är så förbannat bekväma. De vill ha det som det har varit. Det är som att falla från en skyskrapa. Medan man faller går det ju bra.

Jag vill hellre att vi tillsammans vecklar ut en hållbar fallskärm. Jag är lyckligt lottad. För jag har er. Idag kom ännu en frivillig donation in på mitt PayPal-konto. Det stöd jag fått från internet har varit ofattbart betydelsefullt. Jag vet att det en gång kommer att bli omnämnt i litteraturhistorien.

Ni gör det. Vi gör det. Vi skriver faktiskt historia.

Hör ni vingslagen?

Face the future!

Uppdatering: Andra sidan och TheJennie skriver om framträdandet.

TACK ALLA – OCH FUCK FRA!

2lynx_front_finJag skriver och jag skriver och jag skriver. Inte så konstigt. Skriva är ju allt jag kan.

Men jag skriver inte bara skönlitterär prosa och tidningsartiklar. Jag ägnar dessutom en icke oansenlig del av dagen åt att svara på mejl, på FB-meddelanden, twitter-respons och på mess. Och så bloggarna. Denna och Kiss the Future. Jag skulle verkligen önska att dygnen vore dubbelt så långa. Alla ni som skickar rara rader till mig och inte får svar – tro inte att jag skiter i er. Jag har t o m svårt att somna ibland, för jag tänker på de obesvarade mejlen.

Jag vill härmed supertacka er läsare och tyckare som kontaktar mig, ni är mitt salt. Men många av er undrar också när jag kommer ut med nästa bok. Den skriver jag på nu. Och så har vi Kroppens Befrielsefront, svärmromanen som håller på att bli klar. Heja!

Här har vi dock skälen till att alla mejl inte leder till svar. Jag vill, men hinner ej.

För er som undrar över var man får tag på mina utgångna romaner har jag däremot en glad nyhet. De finns att beställa på Vulkan.se. E-böckerna finns här, med de nya omslagen som The Roofhangers hjälpte oss att göra. ”Boven i mitt drama kallas Kärlek” har också en helt nyskriven del.

Och i dessa FRA-tider (brrr…) kan jag rekommendera ”Operation Lynx”, som till viss del handlar om FRA, trots att den kom ut redan 1997. Jag kan nu kosta på mig att skryta om att jag var före min tid då.

Idag är jag mitt i tiden. En viktig tid. En tid då vi faktiskt bryr oss om framtiden.

Fuck FRA!

KOLOSSERNAS STORHETSTID ÄR SLUTSÅLD

kolossOm jag ska utse mig till trendspanare, eller rentav profet, förutspår jag med viss glädje att kolossernas tid har peakat och att vi nu verkligen är på väg mot mångfald och decentralisering. Nätet är loket som drar ditåt.

I morse hörde jag på nyheterna att det är de mindre partierna  som upprörts över utpressningen mot Black Internet, som vid vite ålades att stänga TPB. Representanter för Folkpartiet, Centern, Miljöpartiet och Ung Vänster vill ha en lagändring. Sosse- och Moddekolosserna tiger.

Vill man veta vart vi är på väg är det inte dumt att kolla in porrgeschäftet. De var tidiga med att befolka internet. Och nu är porrindustrin arg eftersom self made-porren alltmer tagit över. Glada kåta hemmaknullare lägger upp sina cellulitspäckade samlag till allmän beskådan. Och det tycks ju ingen må dåligt av.

När det gäller min egen bransch, förlagsindustrin, har jag märkt att några av de mindre förlagen är betydligt öppnare inför nya idéer än de tunga jättarna. Ordfront är föredömliga och har gjort avsteg från ex vis Bonniers krav på författarnas e-boksrättigheter.

Det är de små och slimmade som tillåter sig vara flexibla och som kan vissla förbi giganterna.

Jag tror att den vision som skrämmer jättarna mest är det förestående farvälet till blockbusterkulturen. Det har varit bekvämt för nöjesetablissemanget att varje säsong ensidigt satsa på ett fåtal säkra kort och samtidigt hålla en uppsjö bubblare i schack genom att låta dem klara sig på marknaden bäst de kan, en marknad som är översvämmad av förutbestämda bestsellers. Skulle dessa aggregatorer, alltså underhållningsindustrin, vara tvungna att fördela gracerna på fler titlar, fler artister, då skulle det ställas större krav på dem. De skulle behöva vara mer nyfikna, mer kreativa och medskapande. Nu sitter de där istället och skiter ut muzak, pilsnerkomedier och kiosklitteratur.

Men redan nu kan folk hitta det just de vill ha och kringgå massmarketkulturen genom att gå efter sökord eller leta upp forum och bloggar med likasinnade. Så slipper de stå på Statoil och välja mellan fem dvd-filmer. Eller på 7-Eleven och välja mellan fem kriminalromaner.

Slipper vara styrda. För vem vill egentligen vara styrd?