Etikettarkiv: förändring

VEM SER VEM DU ÄR?

hamlet2Ibland funderar jag över varför en förhållandevis utbredd diskussion här handlar om att vi är här. Eller: hur vi är här, i de s k sociala mediernas verklighet. Våra internetaktiviteter går ofta ut på att iaktta och studera våra aktiviteter i sig.

Det är som om vi måste uppfinna oss själva på nytt hela tiden. Och när jag tänker efter genomsyrar detta självstudium hela nutidsmänniskans tillvaro.

Med en app kan vår iPhone registrera vårt sömnmönster så att vi vet när vi bör vakna och även hur vår individuella sömn fungerar.

Stegräknare var förra säsongens svarta.

På gymmen har det blivit poppis med pulsmätare i cykelsalarna, så att vi kan följa och kontrollera våra pulstoppar på en skärm.

Vi jagar vårt ”mående” och kräver diagnoser. GI-värden. Fettmätning. Allt ska redovisas och granskas.

Vi jobbar idogt på våra personliga ”varumärken”. En identitet är inte något vi är, utan något vi skapar. Vi klassificerar oss ständigt men vill inte bli definitivt placerade. Liberal? Hetero? Privat? Medelklass? Nej, don’t fence me in!

Vi gifter oss, men inte av det skäl som giftermål och bröllop en gång innebar: att lova varandra trohet tills döden (inte nöden) skiljer oss åt. Vi gifter oss för att vi tycker att det är en skön grej. Nu. Ingen tror väl att det är för livet.

Och detta är absolut inget konstigt. Ideologierna är döda, vi står vid historiens slut och vi måste återuppstå i en framtid vars enda konstant tycks bestå av osäkerhet.

Samtidigt slåss många av oss mot den yttre och ansiktslösa kontrollen, den som inte utövas av oss själva. För, medan vi uppfinner och skapar oss själva med hjälp av den nya tekniken, används samma teknik till att registrera och kartlägga oss i detta nya, nakna och skiftande tillstånd.

Allting flyter just nu. Men var landar vi? När historien ska skrivas – hur blir vi då definierade?