Etikettarkiv: bråk

TILL ALLA HJÄRTAN

img_3391Hej alla hjärtan!

Här är min hälsning från mig till er denna dag, en dag som kommersen har bestämt att vi ska fira.

Vi ska därför vara snälla och inte bråka.

Bråkar gör man om man påtalar klassklyftor, könsorättvisor, främlingshat och maktövergrepp. Bråkar gör man helt enkelt om man påstår att vi inte har det så bra som vi tror.

I Nordafrika och Mellanöstern är det många som bråkar just nu. Men vi får lova att gilla deras bråk. Alla gillar ju deras bråk, förutom en och annan diktator. De bråkar för att internet har sprängt deras instängdhet. De har fått se att det går att leva på andra sätt. Leva betyder att ha mat, husrum, yttrandefrihet och rätt att röra sig utanför landets gränser.

Jag älskar folkets resning. Det finns inget vackrare än när de utsugna kräver sina mänskliga rättigheter och störtar korrupta tyranner. Uppror är att kliva ut ur en illusion och ta ett språng mot en vision. Visioner är möjligheter – illusioner är omöjligheter.

I diktaturen Nordkorea har ledaren utarbetade modeller för att snärja folket i en illusion. Jag har sett några propagandafilmer därifrån. De är fantastiska. Nu är ledaren mycket intresserad av illusionistkonster.

När de folk som reser sig fått det lika bra som vi – för vi har det verkligen bättre – kan de kanske låna pengar av banken till hus och bil och lantställe. De kan få titta på teve som sänder internationella programformat framtagna av mäktiga produktionsbolag, exempelvis Idol. De kan lära sig hantera stress genom att köpa billig självhjälpslektyr, och funkar inte det finns det gott om statligt subventionerade läkemedel. Eller så kan de lära sig olika yogaövningar, inspirerade av de östasiatiska kulturer som nu har blivit mer västorienterade. De kan också få tillgång till ett nytt sätt att använda digitala medier genom alla roliga appar som finns.

De folk som reser sig kommer att få det bättre, FÖRTJÄNAR att få det bättre. Men en dag kan de kanske undra lite över hur bröd kan ”bakas med kärlek” på ett stort industrikomplex. Eller över varför en viss dag i februari har döpts till ”Alla Hjärtans Dag”.

Kanske är det en illusion?