STJÄRNA ELLER SJUKDOM

För ett antal år sen, kan ha varit 2004, gick min dåvarande sambo och jag över Medborgarplatsen då ett par killar som delade ut flygblad kom fram och ville diskutera hur samhällets tolerans inför brott begångna av invandrare ökat till det absurdas gräns. Flygbladet handlade om en svensk liten pojke som blivit mördad av invandrare. Givetvis fick man se en bild på den mördade gossen, flygbladet skulle ju tala till magen, inte förståndet.

Min dåvarande pojkvän, som ofta uttryckte arabhat och kom med lösningar som att man borde asfaltera hela Mellanöstern, gillade budskapet och bad om att få veta mera om organisationen bakom. (Ex-sambon är f ö samme person som flera kända svenska och norska författare valt att anlita som agent, däribland Guillou, Marklund och Holt… he he, så fick jag det sagt också.)

Jag sa åt min kille att det där var en vidrig politisk yttring och förklarade detsamma för flygbladsutdelarna, som hade sina likasinnade spridda över hela torget. Då hoppade ännu en person fram och började knäppa bilder på mig samtidigt som en av rassarna fräste: ”Tig, din marxistfitta!”

Jag minns inte vilka personerna bakom flygbladet var, jag har för mig att det var dem som stod bakom den årliga Salemmarschen. I den deltog bl a Sverigedemokraterna. Ett par dagar senare stod anhängare av denna grupp på Götgatsbacken, och även då fotades människor som inte välkomnade deras griller.

Sen dess har mycket skit flutit i kloakerna och många råttor kunnat äta sig feta på det tankegods som förpassats dit. Jag hade länge tänkt att dessa stolliga grupperingar var förhållandevis harmlösa; obehagliga, men ingen politisk kraft att ta riktigt på allvar.

Jag trodde fel.

Ett halvt decennium senare börjar SD-marschen mot riksdagen. Och medieuppslutningen blir total. Det spelade ingen roll att opinionssiffrorna bara låg på 5–6 %, SD stod enligt mätningarna på tröskeln till riksdagen och för det skulle Jimmie Boy belönas med en kraftig knuff. Inte heller var SD:s islamofobiska valfilm skäl nog att hårdlansera Sverigedemokraterna. Ja – jag kan inte låta bli att se det som annat än en lansering. Under själva valvakan fylldes SD:s tillhåll med fler journalister än Sverigedemokrater. Alla ville vara med när en ny stjärna skulle födas.

Och en ny stjärna föddes.

Idag riktas mediernas fokus på en annan ung, manlig islamhatare, nämligen Anders Behring Breivik. Han har visserligen begått ett av tidernas mest kallblodiga terrordåd, men istället för att demonisera honom (vilket definitivt skett om han vore en muslimsk terrorist) görs upprepade försök att humanisera den norske terroristen, som i mycket hämtat sin ideologiska inspiration från samma källa som våra egna Sverigedemokrater. Dag efter dag frontar de stora drakarna med hans välrakade, ljushyade nuna. ”Hur många har jag dödat?” får han lov att i jag-form ropa ut, killen som nu kallas vid sitt förnamn Anders.

Jag skrev i Expressen om den begynnande personkulten kring Norge-nollan. Föga har det hjälpt. Intresset kring hans person piskas upp enligt det simpla narrativ och den förenklade logik som medierna gjort till sin, precis på samma sätt som när intresset runt Sverigedemokraternas vittrade seger skruvades upp tills segern var ett faktum.

Vi förväntas tycka att det är fascinerande, rentav sexigt, med hot som kommer inifrån, hot som uppträder i dräkter vi känner igen oss i. Avstånden minskar. Sverigedemokraterna finns ibland oss, Breivik skulle kunna vara vem som helst, här – i vår omedelbara närhet.

Men tumörsjukdomar finns också inom oss. Skulle ni fråga tumören varför den försöker döda det system den växer inom, då skulle tumören säkert svara upprört att den har en större plan, att den tänker ta över systemet. Cancersvulster är en del av våra kroppar, de utvecklar nya blodkärl och vävnader som vårt eget blod rinner genom. Ska vi inte tycka att de är farliga då? Ska vi istället storögt studera deras skadegörelse och göra sjukdomen begriplig?

32 reaktioner på ”STJÄRNA ELLER SJUKDOM

 1. ”Cancersvulster är en del av våra kroppar, de utvecklar nya blodkärl och vävnader som vårt eget blod rinner genom. Ska vi inte tycka att de är farliga då? Ska vi istället storögt studera deras skadegörelse och göra sjukdomen begriplig?”

  Vi ska naturligtvis göra både och.

  1. Jag överlåter faktiskt åt forskarna att i lugn och avskildhet undersöka det mänskliga hos en terrorist och det logiska hos en tumör. Själv vill jag leva i en sund kropp.

 2. Unni,

  Jag tycker dina inlägg i den här frågan är helt obegripliga. Du beskriver medias diskussion om Breivik som ett unisont hyllande. ABB påminner om världsstjärnor som JFK och MLK (mig påminner det mest om Asea Brown Boveri, men det är väl en annan sak), och terroriststämpeln smetas direkt i ansiktet på de som du anser vara dina meningsmotståndare.

  Det är som om den islamistiska terrorn inte har sönderanalyserats i bitar sedan september 2001. Som om den senaste al-qaeda-videon inte snurrat sju varv runt jorden sekunderna efter den släppts. Visst, självmordsbombaren i Stockholm försvann snabbt från den mediala kartan, men är det så konstigt? Västvärlden har vant sig vid islamistisk terrorism. En ytterligare bomb kräver ingen ytterligare analys. I synnerhet inte när skadegörelsen var minimal. När IRA eller ETA smäller av sina bomber är analysen återigen frånvarande i både Irländsk och Spansk press. Motiven är förstås redan kända. Retoriken är bekant. Och detta ÄR inhemsk terrorism. Men kartan ritas om när ett helt nytt fenomen som Breivik dyker. Förståelsen och analysen återigen blir viktig. Att få insikt i en sjukdoms förlopp och spridning är nödvändigt för att kunna bota den i tid.

  Men medan våldsextremister omger sig med en tankevärld som drar knivskarp gräns mellan De Egna Goda och De Andra, mellan bröderna i den rättfärdiga kampen och förrädare och avfällingar på den andra sidan, så gör du faktiskt exakt samma sak. Visst, terrorism uppkommer inte i ett vakuum. Extremismen har ingen grogrund utan en diskurs som skapat en den nödvändiga polariseringen. Men det är dina tillmälen, din plågsamt uppenbara guilt-by-association argumentation, din förvanskade statistik, och din önskan att dela upp samhället i de onda och de goda bidrar till just den typen av miljö du säger dig själv förakta.

  Varje gång någon har en åsikt som avviker från din egna, dina vänners, eller dina ideologier, så är det ondska. Det finns ingen förklaring, inga människor bakom, inga alternativa synsätt. Bara ondska. Kvinnohat, rasism, förföljelse. Stackars lilla Unni. Vad bekvämt!

  Att du har lyckats bygga en författarkarriär på dina ytliga åsikter och svartvita syn på världen är tragiskt, men ändå förståeligt. Enkla människor ser nog en trygghet i en frände som delar deras endimensionella vy. Författarskapets egen smurfhits.

  1. Du pontus, du tillskriver mig åsikter jag inte har, och är det något jag inte vill så är det att förenkla. Det gör medierna så bra. Säkert har du inte heller läst nån av mina romaner som du också har mage att uttala dig om. Där sker inga förenklingar, tvärtom. Det är därför jag föredrar romaner framför den verklighetsbeskrivning som journalistiken mestadels utgör. Det är du som ser saker svartvitt, du som saknar grund för dina uttalanden. Så Fuck you too.

 3. Det måste också varit runt 2004 när vi flyttade hit till Tumba(Bruk).
  Och vi har varje år vi som bor här en fest tillsammans. Men kommer ihåg första året, första festen så var det 5 grabbar där som ingen sett förut. Dom vinkade på mig och artigt satte jag mig ner för att lyssna på vad dom hade att säga.
  Men jag förstod direkt vad det var och visade upp ett totalt ointresse och ville hellre bli full. Gradvis blev jag självklart det men tyckte musiken var väldigt dålig..Jag ställde som motfråga att jag gillar verkligen att resa. -Ska alla länder förbjuda en annan att vistas där?
  -Nej bara här, det är vi som ska ut och erövra andra länder.

  Ja, jag gick iallafall hem för att hämta musik och hemma då så rafsa jag åt mej några skivor men fick syn på en speciell, Leonard Cohen, den måste jag testa, tänkte jag.

  Så när jag kom tillbaka satte jag in den på hög volym. Dom blev komplett galna och krävde att en sådan slags musik inte går att lyssna på. En grannson stängde av och sa att jag är galen. Det här är Botkyrka. Detta är en skyddad verkstad här på bruket och du bor bara 50 meter härifrån, dom vet var du bor och vem vet. Min fru blev orolg den natten och låste varje lås noggrant.

  Knappast att dessa Sverigedemokrater endast var ute efter islam, det är min starkaste övertygelse.

 4. Nä jag tycker inte att Pontus påståenden om (närmare bestämt påhopp på) Unni Drougge stämmer. Men på en punkt tycker jag Unni har fel: jag kan inte riktigt se att medierna framställer Breivik som sexig eller beundransvärd.

 5. Unni,

  Såg att du i någon tidning citerats;

  ”Nu vet vi att en terrorist likväl kan vara den blonde grannpojken.”

  Ska man då utgå från att du/vi vet att även den mörkhårige grannpojken kan vara terrorist?

  Vidare kan även hotet från islamister komma inifrån, ex. Stockholms-bombaren.

  Mvh

  Anders

 6. Enl. Anders Behring Breivik är Sex And The City, Lady Gaga och Madonna orsaken till spridning av könssjukdomar. Jag kan inte låta bli att hålla tillbaka ett litet fnitter med bortvänt huvud. Sorry…

 7. Anders är en elak man med störning uppvuxen av andra elaka män med störning. Dessa män har inte god syn på kvinnor, invandrare eller norska folket eller vemsomhelst.

  Vadå, är det svårt att säga att han är: Kristen Högerextremist….för att det är vad han är.

  Han är farlig eftersom han dödat barn. Barn som varit på Socialaungdomspartiets läger. Så egentligen så har han inte gett sig på vuxna män med vapen som hans…då hade han säkert sprungit iväg som en pussy..utan han gav sig på obeväpnade barn…

 8. Hur kan man som djupt kristen Tempelriddare döpa sin AK efter Odens Spjut och sin Glock efter Tors Hammare.

  Hur kan man vara emot mångkultur och samtidigt se sig som en Viking?

  När Vikingarna var de i vår historia som gav sig ut i världen för att inhämta mångkultur.

  De var i Nordamerika, Grönland, Turkiet, Östeuropa, Brittiska Öarna och i Paris etc.

  Måste vara en riktigt Grandios Personlighet.

 9. Gillar din canceranalys!

  Här min canceranalys – byggt på TRO.
  Moder Jord vårt makroväsen.
  Vi är hjärnceller i hennes kropp.
  Vi förökar oss som en cancer och gör inget nämnvärt åt saken.
  Vi gräver ur henne och skitar ner henne.

  Vi betraktar cancer i vår kropp som fiende och anfaller med tre stridsmetoder 1. likvidation 2. förgiftning 3. dödsstrålning.
  Detta för att vi är rädda och tror att det tar slut efter en inkarnation (ett liv i kropp).
  I det eviga ”ettlivsperspektivet” utan början och utan slut är existensen RÄTTVIS och LOGISK eftersom alla får uppleva allt. Det är därför vi inte skall döma varandra, vi skall älska varandra, när vi klarar det upplöser sig alla former av ABB sig själv.
  Men det är många inkarnationer innan vi går in i den zonen och reser vidare på spelplanen, det finns inget slut.
  Allt nog jag är tacksam och full av Kärlek för att jag hitintills sluppit vara direkt utsatt för de hemskheter vi bevittnar dagligen på planeten. Kram älskade vänner – du är en annan jag – ho’oponopono

 10. Flower:

  Han sprang inte iväg som en ”Pussy”, han la ner sitt vapen och sträckte händerna över huvudet. Vilket i mina ögon är ännu värre, han hade inte ens modet och hedern att ta sig själv av daga.

  En sak jag påpekar när människor talar om muslimer i terrorsammanhang är att det heter ”Islamister”, vilket ju är motsvarigheten till ”Kristna Fundamentalister”

  Unni:

  Jag beundrar Vikingarna för framför allt deras Sjömanskap och deras mod. Men också för deras nyfikenhet och deras vetgirighet. Genetiskt är Islänningar något mer Kelter än Nordbor vilket väl säger en del. (Jag vet att man ”Stal” kvinnor).

  En annan sak, jag såg dig på TV häromdagen och skall köpa din bok.

  Jag har en ”Deckarvägg”, naturligtvis Stringhyllor, där jag sorterar böckerna Geografiskt.

  Du kommer att hamna på Stockholmshyllan (Under Oslohyllan) där det idag står, GW Persson, Sjövall&Wahlöö., Stieg Larsson och Roslund&Hellhound.

  Så min fråga är:

  Var i hyllan vill du stå?

  1. Tack, Man Ray! Och tack även för att du är så noga med att sortera dina böcker. Var ska min då stå? Hmmm… Det får bli Stockholm! Kräm!

 11. Jag tycker också det är en vidrig journalistik att publicera den typ av bilder och rubriker av massmördaren. Tänk om ett enat folk hade vägrat köpa dessa slaskiga tidningar…
  Denna människa som agerat lika obegripligt ondskefullt som Hitler, dvs tagit sig rätten att bestämma vilka han tycker ska få leva ska inte framställas som en billig följetong i media.

  Däremot är det viktigt att analysera och diskutera hur islamfientligheten fått breda ut sig efter 11 september 2001.
  Och vilka konsekvenser det fått för hela världen. Flera främlingsfientliga partier har vuxit sig stora i Europa, människor sitter oskyldigt fängslade i Guantanamo, antalet terrorhot och dåd växer från högerextremister.

  För övrigt har jag läst två av Unnis böcker i sommar; Bluffen samt Boven i mitt drama…båda var överraskande bra. Hade inte läst något av dig tidigare.

 12. Unni:

  Du behöver inte tacka, jag köper den för att jag är intresserad.

  Att jag frågade var du ville stå berodde på att du kanske inte vill stå bredvid GW. Kanske du passar bättre bredvid Stieg Larsson.

 13. Det finns och kommer tyvärr alltid att finnas vridna idioter som Breivik. Vi kan troligtvis inte identifiera, hitta och eliminera allihop. Däremot så kan man förhindra att de får vapenlicens och får tag på automatvapen. Någon har ju faktiskt varit korkad nog att ge en vapenlicens till honom. Hur är den personen funtad? Och hur är våra lagar funtade när en kristen rasist som bor hos sin mamma när han är över 30 år kan få vapenlicens? Och vad var det för idiot som sålde ett automatvapen till honom? För att inte tala om den fårskalle som sålde dumdumkulor till honom.

  1. Absolut precis, Rodenback! Vi får nog leva med den här sortens terrordåd ett tag, tyvärr. För jävligt. F ö har jag inget speciellt emot GW. Längre.

 14. Hej Unni! Försökte faktiskt ringa dig och din lika underbart ”galna” bisittare igår, men det var omöjligt att komma fram! Har inte skrattat så gott på länge! Fast fula gubbar utan självdistans har det nog alltid funnits och kommer alltid att finnas!
  Fast du vill ju att man håller sig till ämnet på din blogg, då gör jag det!
  Ni ptatade i radioprogrammet igår om manlig sexualitet, tänk om det är just det hela egentligen handlar om med den skjutglade mördaren i Norge!Klart man kan väva in en massa ideologiskt skit för att verka klokare som han försökt att göra. Men i grund och botten behövde killen en rejäl kram egentligen! Eller ett ordentligt skjut på ren svenska, kanske det då aldrig hänt!
  Minns du raggarupploppen i Södertälje då du och jag var ”små”, det handlade ju om så enkla ting som att svenska grabbar var upprörda att det kom en massa ”kulturberikare” och tog deras tjejer! En sexualforskare kom ju på den brilijanta iden att låta svenska killar få lära känna lite utländska tjejer, hur det föll ut har jag ingen aning om!
  Har personligen den turen att jag i princip bara jobbar med tjejer med utländsk bakgrund!
  Fast jag är aldrig fula Farbrorn, håller mig till min Fru!
  I radoiprogrammet berättade du över besvikelsen att dina manliga polare i slutändan i allfall bara ville ha sex! Gå ut och ät med mig, så lovar jag att det inte händer! Håller mig som sagt till min Älskade Hustru! Okej, så naiv är jag inte att jag tror att du går ut och käkar med manliga beundrare av dina böcker! Fast jag gillar tanken! Ses på bokmässan, fast jag är lite orolig att ta mig dit, har skrivit lite för mycket skit om trista bibliotekareir på min blogg! Dessutom är jag några år yngre än dig och då kan man väl inte vara en ful gubbe? (ler)
  Vänlig Hälsning och Kram ifrån Oumberlige Peter!

 15. Jag tycker – på ett sätt – att det är bra att världen skakas om lite ibland. Människor behöver skakas om lite ibland för att vakna ur den bekväma håla de grävt ner sig i.

  Naturligtvis är det inte _bra_ att en dumfan skjuter ihjäl en massa ungdomar, men det skakar om. Och frågan är: hade det hänt om vi inte varit så inställda på alla onda typer som utgör ett hot mot vårt samhälle läser koranen? Ja, antagligen, för korkskallar finns överallt. Det kommer alltid att finnas galningar som är beredda att begå vilka brott som helst för sin ideologi.

  Men så länge vi ligger nere i våra bekväma hål och bara kikar lite över kanten är det lätt att ignorera dem, det är bekvämt och enkelt. Det är så det går till att SD hamnar i riksdagen. Till exempel. För det är lättare att blunda och gräva ner sig än att säga emot, speciellt när det inte påverkar ens vardagsliv nämnvärt oavsett vilket man gör.

 16. Mardrömmen som blev sann – kan man väl säga om det som hände Norge.
  För varje gång det händer en katastrof gnuggar de stora tidningsdrakarna händerna och ser upplagorna ökar.
  På sätt och vis var det väl en jävla tur att det var en blond
  Norrman som var den skyldige – många som blev besvikna att det inte var en krullhårig islamist. Då hade Sverigedemokraterna kunnat sagt –
  ”vad var det vi sa”.
  Kanske har vi i dom Nordiska länderna levt i den tron att det inte händer Oss – men det gjorde det…

 17. Börsoro, massiv svält på Afrikas Horn, Upplopp och plundring/klasskaos i England, en blådåre som massmördar i Norge etc. Samt all grav dårskap och misär direkt runt knuten. Och jag får dåligt samvete för att jag direkt egoistisk vill att hela kontexten ska lugna ner och förbättra sig eftersom att jag i slutändan får invärtes kräkningar av eländet. Vidrigt. Misery Loves Company? Näää… Faktiskt inte.

 18. Va bra att du inte har så mycket emot GW Längre.

  Du blev nämligen sampackad med en 20cm Nickedocka förställande just GW. Min mamma skall få den nästa vecka på sin 81-årsdag. Han är hennes idol.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.