SKANDALPOLITIK

svenolleIdag är jag arrrg.

Exempel ett: I cykelsalen på SATS Fridhemsplan stank det av mögel och avlopp. Alltså, det luktade så ändainåthelvete vidrigt av sump att jag upplevde det som direkt hälsofientligt att genomföra passet. AC:n funkade inte heller. Men av det, säg, femtontal deltagare i passet var det ingen som sa ifrån. Förutom jag, då. En äldre herre la sig i, kallade mig vid namn och försökte släta över. Så farligt är det väl inte, Unni?

Exempel två: När bastun i omklädningsrummet varit beckmörk i två veckor p g a en trasig lampa påtalade jag detta i repan. Oj, det är det ingen som berättat, fick jag veta.

Exempel tre: Jag var nära att bli köttfärs av en taxidåre som körde mot rött. Skärrad och tvärilsk står jag och vrålar åt honom att han fan borde byta yrke. Då kommer en kvinna med barnvagn (!) fram. Och börjar tillrättavisa MIG för att jag är så OTREVLIG.

Med dessa små triviala exempel i bakhuvudet tycker jag inte längre det är så konstigt att det politiska läget ser ut som det gör under innevarande valrörelse. Inte heller förundras jag över att två små partier som pekar på skandalösa brister i systemet med all sannolikhet kommer att förbli marginella i valet.

Feministerna har, vad vi än tycker om metoden, belyst pinsamma och systematiska löneskillnader mellan kvinnor och män i en ”jämställd” demokrati.

Piraterna har enträget bevakat och varnat för övervakningssamhällets ständigt framflyttade positioner och vad detta kan komma att innebära för demokratin.

Dessa båda småpartier skulle kunna avveckla sig själva i morgon om de övriga partierna tog över och drev deras främsta frågor. Men varför skulle de göra det? Vad bryr sig majoriteten om sådant tjafs?

Istället släpps den stora skandalen Sverigedemokraterna fram, för ett bakåtsträvande missnöjesparti har  vi tydligen alltid råd med.

En intressant, men otäck, återblick på hur främlingsfientlighet kan få grepp om ett samhälle presenteras av P3 Dokumentär. En riktig thriller som redovisar slutsatsen hur ”Sjöboandan” bäddat för såväl Ny Demokrati som Sverigedemokraterna. Och det intressanta: Det är företrädarna för riktigt primitiva åsikter – åsikter som dessutom i sina konsekvenser är våldsamma – det är dessa personer många omnämner som rakryggade sanningssägare. Nämnas bör också att Sven-Olle Olsson från Sjöbo dessvärre dog med stövlarna på, om ni förstår symboliken.

Så, lyssna, lär och lyd: Vi ska sitta vackert i mörkret, i ett kloakindränkt och kvavt rum för att sedan, när vi vågar oss ut bli överkörda. Och säg inte ett knyst. Bråka inte, protestera aldrig. För så farligt är det väl ändå inte.

9 reaktioner på ”SKANDALPOLITIK

 1. Ibland får jag intrycket att svensken sätter en ära i att förbli grå och pinsamt anpassningsbar. Även om det tarvar på viktiga principer.

  Händelserna du drar inledningsvis får mig att tänka på en händelse i pulkabacken i vintras. Ett par småkillar susar nedför backen och hojtar varnande åt en mamma som går mitt i backen tillsammans med sitt barn. Killarna missar med en hårsmån den genomkorkade föräldern som inte insett att för sig – och framförallt – sitt eget barns bästa så finns det en vits med att inte i onödan ge sig på att trotsa fysikaliska lagar.

  Jag fortsätter backen uppåt med min egen lilla dam när jag i ögonvrån ser att nu småspringer mamman efter killarna och jag anar vad som är på gång att hända. Mycket riktigt så hör jag när jag själv tagit mig till skådespelet att killarna försvarar sig med att ”men man ska inte gå mitt i backen och vi försökte ju ropa att du skulle flytta på dig” men att den s.k. förälderna bannar dem allt ivrigare och mer upprört. För att göra en lite längre historia betydligt kortare så slutade det i varje fall med att en viss förälder lommade iväg med en klädsam rodnad på kinderna vilket matchade glädjen och stoltheten hos småkillarna som faktiskt gjort rätt…och fått rätt.

  Blir så jäkla less på att så få människor bryr sig! Man kan tycka att det är en skitgrej men min erfarenhet är att gör man ingenting åt småsaker så gör man definitivt ingenting åt större saker heller…

 2. Var finns denna sk ”främlingsfientlighet” hos SD? Vad är det egentligen som är så främlingsfientligt med att vilja begränsa invandringen, att ställa lite krav på dem som kommer hit och att inte anpassa samhället efter islamistiska idéer. Att ställa krav är att bry sig. Att stå upp för demokratiska värderingar är att skapa gemenskap.

 3. Demokrati är en problematisk storlek när vanligt folk, de där genom idogt realvärdeskapande knådar ihop det överskottet rödvinsvänstern anser vara en naturlag de kan leva på utan att göra ett handtag själva.
  När denna obildade massa dessutom har den fräckheten att rösta på ”fel” parti, är skymfen mot eliten total; något måste göras, frågan är bara vad man kan ställa till med.

  Vi där i vår vardag har levd i områden var araber inte har fyra ben och en sadel på ryggen, vi där har varit tvingade att eskortera våra döttrar överallt på grund av risken för oplanerade ”möte mellan människor”, vi är egentligen helt kallsinniga till Uni Druggges förargelse och kommer oavsett hur ändå att rösta på SD i den förhoppningen att det kanske blir annorlunda i framtiden.

 4. Jamen är det inte underbart! Alla som inte instämmer ska hålla käft, alla som har upplevt något negativt eller har något de vill klaga på ska också hålla käft. Detta gäller främst kvinnor. De kan tillrättavisas av både män och unga kvinnor, de behöver uppfostras. Jag tror faktiskt inte att varken den nedlåtande mannen, som ansåg att det borde vara ok för dig att träna i en kloak, eller barnvagnsmamman, som tyckte du var otrevlig när du hävdade din rätt att slippa bli påkörd av en färgblind taxichaufför, hade bemött en herre i din ålder på samma sätt.

  Vi har hamnat i en tid när alla är liksom ansvarsbefriade, utom den som har den dåliga smaken att klaga på något som är fel eller kanske t o m bli förbannad på uppenbara galenskaper. Dem kan man ge sig på tycker man, för de är inte treeeevliga!
  Nä tacka för det! De ansvarsbefriade provocerar fram otrevlighet men det kan inte förstå, för de är ju ansvarsbefriade! Det måste alltså vara de otrevliga som bara är otrevliga utan orsak. Eller för att de är ”bittra”. 😀

  Nä när vi alla håller käft och struntar i att reagera på felaktigheter och galenskap så blir allt mycket bättre! Ingen otrevlig person som bryr sig om någonting. Alla är bara treeeevliga mot varanda.
  Och de riktigt sjuka krafterna får ett mycket större spelrum oavsett om de är sverigedemokrater eller psykopater.

 5. Jag tror på att ta debatten här och nu, sas, i vardagen. Det är väl så man utvecklas som människa också.

  Ilska är en av alla känslor. Jag kan inte begripa varför en del människor är så rädda för ilska (en dödssynd enligt en del relgioner eller politiska ideologier?).
  Kommer i håg en sommardag när jag såg ett gäng Skräntärnor i skärgården. De var arga på ett uppfriskande sätt! Hihi. Sätta gränser i förhållande till varandra, mycket snabbt och alert.

 6. Jag har ett liknande exempel som det Thomas Tvivlaren berättar om.

  Jag råkade missa markeringen mellan gångbana och cykelbana och promenerade alltså på cykelbanan. Det var ingen trängsel runtomkring.
  Bakifrån kommer en cyklist och kör rakt på mig! När jag frågade vad han höll på med fick jag det självklara svaret att jag ju gick på cykelbanan. Tack och lov var det ingen annan förbipasserande som kom och skällde ut mig för att jag var så jävla intelligenbefriad att jag gick där jag inte borde gå.

  Här kan man enklast resonera som att jag ju fick skylla mig själv när jag var så inihelvete dum att jag gick på fel ställe. Gör man som jag så blir man faktiskt påkörd! Sedan kan man roa sig med att överföra det till gångrafikanter och cyklister på bilvägar; går eller cyklar du fel så ska du bli påkörd! Det är bara rätt och riktigt.
  Eller så kan man tänka att alla har ett ansvar för att samspel mellan mnniskor är ett gemensamt ansvar. D v s man får alltid vara beredd på att det finns människor som gör fel, men det innebär inte att den andre har rätt att strunta i att försöka göra rätt.
  Missar någon annan att se sig för så finns det en person till som man kan hoppas inte gör samma misstag så olyckor ska kunna undvikas.

  Vilken tur att pojkarna i pulkabacken lyckades se och gira för den ouppmärksamma mamman och hennes barn! Om mamman hade blivit påmind om det istället för att få en utskällning av utomstående framför triumfernade småpojkar så hade alla kunnat gå därifrån och varit glada. Men varför göra något klantarsel glad när man kan trycka ner dem…?

  1. ABC, jag vet faktiskt inget annat land där man anser sig ha rätt att mörda sina medtrafikanter om de gör fel 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.