SEXOFFERSTATUS

Det är otroligt strongt och på alla sätt beundransvärt av Patrik Sjöberg att ha tagit bladet från munnen om Viljos vedervärdiga peddoövergrepp.

När han talade i P1 i morse kändes berättelsen så äkta och så logisk. Skammen, tigandet och förtigandet. Hur Patrik själv talat välvilligt om sin tränare och bara förpassade det mörka ner i sitt eget mörker. Hur han uppfattats som stöddig och lite för tuff. Allting. Det stämmer.

Men tanken slog mig, och hata mig nu, slå mig – men tanken var ändå där. Han vittnesmål lät som det maktlösa offrets utsaga, för det var ju precis vad han var. Ett maktlöst offer. Det kunde lika gärna ha varit en kvinna. Men OM det varit en kvinna som berättat samma historia, givetvis en känd kvinna, lika känd som Patrik Sjöberg, men en kvinna …

411sjoberg2Hade Reinfeldt och alla tänkbara starka röster stämt upp i samma kör om offret för detta det jävligaste av övergrepp vore ett fruntimmer? Hade ryggdunkarna hörts lika högt?

Jag tror inte det. Jag tror säkert att reaktionerna varit indignerade. Fast kanske hade man ändå tyckt att storyn var mer beklämmande. Att den utsatta varit lite mer tragisk. Inte så duktig och modig som berättade. Mer … ja, sorglig. Damaged goods.

Även som offer har en man högre status, och ja, jag vet att jag retar ihjäl en del hannar här, men vänta lite. Att ett manligt offer får så mycket beröm när han äntligen vågar berätta kanske beror på att degraderingen är så djup när en man utsätts för sexövergrepp, för då blir ju mannen ett objekt. Kanske är det alltså ännu modigare av en snubbe att outa en förövare, och han är då följaktligen värd att bli mer hyllad, eftersom det inte är så vi vanligtvis ser på en man. Som ett sexoffer.

Ändå är det synd att det kvinnliga offret så ofta framkallar medlidande med vissa stänk av avsmak.

Detta förtar dock inte det kurage som Patrik Sjöberg visat, han har ingen del i hur han blivit bemött. Hans berättelse är i allra högsta grad angelägen. Och modig. Och trovärdig. All heder åt honom, alltså.

Men tjurig som jag är ville jag ändå bara göra en liten marginalanteckning.

34 reaktioner på ”SEXOFFERSTATUS

 1. Visst är det så. En kvinnas – om än en känd kvinnas – lika modiga berättelse hade heller inte toppat samtliga svenska dagstidningar och fått så enormt mycket uppmärksamhet.

 2. Minns hur en tjej som ung hade haft sex med Palme, Geijer, Fälldin och centerOlof mfl. Och kom ut i början av 2000 i ett debatt program, alla bara tittade på varandra och kände sig besvärade. Ingen vill elda på samtalet.

 3. Hej Unni,
  Jag minns inte hur reaktionerna var när Anna-Greta Leijon gick ut och berättade om sitt öde på Långholmen där hon växte upp med peddofarsan fängelsedirektören. Men kanske var det sorgligt. I vilket fall som helst så var det strongt då också. Jag har funderat på om det är fler kändisar som berättat men kommer inte på några. Gör du?
  Bra är det i alla fall. Särskilt som IC just förklarat att barn tycker sexövergrepp är skönt men kanske lite konstigt.
  Kram
  Monica

  1. Hej Monica! Nej, jag kommer inte på någon heller på rak arm. Man måste verkligen ha ett stort nätverk runt sig för att kunna avslöja en sån sak. Ofta reagerar ju de närmaste med ilska ist f tröst, för att den som berättar förstör den idylliska bilden.

 4. Hade Viljo N varit en kvinna så hade inte såna som Monica Antonsson skrivit att det är bra att pissa på hans grav. Då hade hon fått stöd av sina feministiska systrar och man hade istället pissat på förövarens fars grav. Sån är logiken i paniken. Och du har ju själv skrivit en pedoroman så du har väl gjort en del research och kan instämma.

 5. Va modig du är som vågar säga det här. Du har helt rätt, men jag hade inte tänkt tanken innan jag läste den. Det ska bli spännande att se hur många grabbar/gubbar som nu vässar pennan och skjuter dig, budbäraren.

 6. Jag vet inte vem/vad IC är men hur fan kan man säga att ”barn tycker sexövergrepp är skönt men kanske lite konstigt”? Låter som något en pedofil kommit på.

  1. Kristin: Eller ett offer i förnekelse. Tyvärr är det ofta så att offren försvarar brottet de utsatts för.

 7. Kristin
  IC = Ingrid Carlqvist. Sök på namnet så hittar du bloggen.
  Hon kallar sig rättskämpe och jämställdist men din analys är så god som någon.

 8. Kristin igen
  Sorry! Inte utan mina söner, heter bloggen. Efter en konstig bok hon skrev en gång.

 9. Låt oss säga, att det var en kvinnlig elitidrottare som också varit känd för att ha varit lite störig och testat kokain, varit arrogant mot tränaren osv. Då hade det nog inte dröjt länge förrän per ström:co gripit in och misstänkliggjort trovärdigheten å det grövsta. Radikalfeministiska världskonspirationen osv. Det hade nog kunna slå tillbaka på den kvinnliga elitidrottaren med ett sånt avslöjande, hon hade helt klart fått ”bjästaopinionen” emot sig. Men jag tror iofs att Uppdrag Gransknings reportage just om Bjästa, pedofiler och prostitution har fått opinionen att svänga lite grann. Så det är bra att de gjort dessa reportage. Och det är ändå ganska modigt av Patrik Sjöberg att gå ut med det här.

 10. No way att det hade blivit på samma sätt om det var en kvinna. Ungefär som att det är sånt som kan hända tjejer men om det händer en kille då jävlar är det värre. Och män ska ha någon slags märklig ”jag-förstår-dig-broder”-mentalitet mellan sig som är jävligt tröttsam. Känns som om mycket inte hänt sedan kvinnor kallades qvinnor.
  (självklart alla sympatier till patrik)

 11. Jag haller med om att indignationen hade varit annorlunda om Patrik varit en kvinna. Men anledningen ar nog inte som du tror — att samhallet kategoriskt nedvarderar kvinnor och hyllar man — men att Sjoberg faktiskt bryter ny mark att som man oppet beratta om overgrepp. Jag vagar nog saga att Sjoberg tanjer granser som kvinnorna forcerat for lange sen. Att det blir en storre reaktion pa ett normbrytande beteende an pa ett icke-normbrytande beteende ar val inte sa konstigt?

 12. Jag tycker att Drougges resonemang är logiskt och väl beskriver hur reaktionerna på sådant här skiljer sig mellan ifall fokus ligger på man eller kvinna. Just här var det preciserat till att ha varit utsatt för skymfliga övergrepp sexuellt.
  Enligt mig så är förhållningsättet i ”skiljelinjen” mellan män och kvinnor generellt sett likadant oavsett specifik utgångspunkt.
  Det finns egentligen inget vare sig i Drougges inlägg eller vidare kommentarer som emotsäger det jag trots allt inte kan låta bli att tänka på. Fast jag kan inte låta bli att observera att även kvinnor mycket ofta delar denna inställning, och skiktar upp sympatier o.s.v mellan ifall fokus ligger på man eller kvinna till männens fördel. Och att detta bitvis glöms bort en aning?
  Jag ska inte dra denna tankebana långrandigt, och den som vill får uppröras och gå till motangrepp.
  Fast för att frångå det specifika ämnet och istället dra ett exempel. En manlig regissör och skådis med uppenbart grava psykiska och sociala problem och som därtill har en svår beroendeproblematik men vid sidan av detta faktiskt utför ett utsökt arbete kreativt och konstnärligt – Han genistämplas av såväl män som kvinnor! Till och med i synnerhet kvinnor. Han beter sig som en jävla gris land och rike runt. Men genistämplad är han för sitt verk. T.o.m hans miserabla tillstånd vid sidan av det proffessionella blir en slags MERIT. Trots att han beter sig som ett svin.
  Aldrig i helvete att en talangfull kvinna med geniets skärpa skulle komma undan med detta tillstånd av personlig misär utan att bli betraktad med DJUP avsmak. Från män. OCH kvinnor. Utan större undantag och skillnad.
  Jag blir nedstämd för mindre.

 13. Hej Unni du skrev följande: ”Ändå är det synd att det kvinnliga offret så ofta framkallar medlidande med vissa stänk av avsmak.”
  Förstår inte riktigt vad du menar här – vem är det som känner denna avsmak? Är det en subjektiv upplevelse, medial konstruktion, hannarna, honorna? Och på vilket sätt yttrar sig denna avsmak?

 14. IC är f.ö. en av pappa-barn gruppernas främsta språkrör … Ofta varit inbjuden i debatter i media även TV som”expert”, hållit i kurser och föredrag, tar hutlöst betalt,bedriver som hon påstår forskning grundad på empiri (Också lögn) , kopplas in som sakkunnig under rättegångar i sk. svåra vårdnadstvister där man försöker få det att framstå som att Våldsoffer inom familjer hjärntvättar sina barn till att ljuga om sexuella övergrepp/ sexuellt våld. Argumentet är att mödrarna som lämnat på grund av våldet nu pga bitterhet som de tycks lida av enligt vissa vill hämnas på oskyldiga fäder som ju bara är offer och oskyldiga till våldet…känner vi igen det?

  Tyvärr finns det allt för många sk. PAS domar, krypskyttar i samhället, pedofilförespråkare, domare, tjänstemän inom soc, och privata psykologimottagningar som stöttar det här. Och ingen lyssnar till de våldsutsatta barnen. Pappa-barngrupperna med IC i skenbart i spetsen bedriver aktiv lobbyverksamhet genom lögner och falska uttsagor. Och ofta har de privat sina egna case i byxan…. Läs också på om deras guru Richard Gardner så förstår ni hur IC mfl kan komma med sådan uttago som ovan. Denne som också kallade sig psykolog var uttalat pedofivänlig. Se gärna hans citat…

  Gör barnkonventionen till lag!

 15. IC är f.ö. en av pappa-barn gruppernas främsta språkrör … Ofta varit inbjuden i debatter i media även TV som”expert”, hållit i kurser och föredrag, tar hutlöst betalt,bedriver som hon påstår forskning grundad på empiri (Också lögn) , kopplas in som sakkunnig under rättegångar i sk. svåra vårdnadstvister där man försöker få det att framstå som att Våldsoffer inom familjer hjärntvättar sina barn till att ljuga om sexuella övergrepp/ sexuellt våld. Argumentet är att mödrarna som lämnat på grund av våldet nu pga  bitterhet som de tycks lida av enligt vissa vill hämnas på oskyldiga fäder som ju bara är offer och oskyldiga till våldet…känner vi igen det? 

   Tyvärr finns det allt för många sk. PAS domar, krypskyttar i samhället, pedofilförespråkare, domare, tjänstemän inom soc,  och privata psykologimottagningar  som stöttar det här. Och ingen lyssnar till de våldsutsatta barnen. Pappa-barngrupperna med IC i skenbart i spetsen bedriver  aktiv lobbyverksamhet genom lögner och falska uttsagor. Och ofta har de privat sina egna case i byxan…. Läs också på om deras guru Richard Gardner så förstår ni hur IC mfl kan komma med sådan uttago som ovan. Denne som också kallade sig psykolog  var uttalat pedofivänlig. Se gärna hans citat… 

  Dock ett gott Tecken: det Finnes också domstolar som inte låter sig manipuleras

  http://suspicio.wordpress.com/2011/05/01/det-finns-domstolar-som-inte-lyssnar-pa-forovare/

  Gör barnkonventionen till lag!

 16. Samma tanke har slagit mig. Precis som du skriver, ingen skugga på Patrik Sjöberg, han är värd alla lovord. Men kvinnor som går ut och berättar om sexuella övergrepp bemöts inte på samma sätt. Man ser (ytterligare) ett offer, någon som behöver lite medömkan, inte en stark banbrytare som ”vågar” stå upp och slå tillbaka. Men jag tror att det faktum att män som Sjöberg går ut och reviderar vem som kan falla offer för sexuella övergrepp i längden hjälper alla som blivit utsatta och hur de blir bemötta.

 17. ”Hade Reinfeldt och alla tänkbara starka röster stämt upp i samma kör om offret för detta det jävligaste av övergrepp vore ett fruntimmer? Hade ryggdunkarna hörts lika högt?”

  Återigen inser man hur pantad du är. Det finns inget som är så politiskt korrekt som kvinnor idag. Du kan lugnt räkna med att hela feministlobbyn hade vaknat om det vore en kvinna. Du kan lugnt räkna med att det hade anlagts ett genusperspektiv på saken. Bevakningen hade varit ännu större än den är nu. Det hade pratats om unken kvinnosyn.

  Dessutom borde du sluta jämföra dig med världstjärnor eftersom det faller under appex fallacy. Dvs vanliga feminister i sverige jämför sig inte med vanliga män. Dom jämför sig med toppen av män.

 18. Jag håller helt med om den trista köns skillnaden när män blir offer. dessutom ska kvinnor alltid ifrågasättas typ ”men lite kåt var hon nog”-”var hon tvungen att ha en så kortkjol?”: Vilket är helt jävla åt helvete (många svordomar)

  P.S
  lyssnar just nu på ”Bluffen” många goa skratt

 19. Unni – starkt av Patrik och du har helt rätt om att en kvinna inte hade fått samma respons. Och det är sjukt…
  Vad jag ville säga i Nöjesbloggen var bara att det ENDA som Patrik fick frågor om i alla medier var just peddogrejen.
  Jag ville därför blogga om att någon pr ansvarig på Norstedts ”möjligen” hade sagt åt Patrik att ”prata bara om peddogrejen, inget annat, det kommer sälja”.
  Han har fortfarande inte pratat en sekund om blåsningen på en mille i optioner t ex som blev en skuld på 1,8 milj till slut.
  Jag tror förlaget bad honom.
  Cyniskt men förmodligen sant…..
  Kram/Tom
  p.s Du är bäst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.