"RIKTIGA MEDIER"

farskockTunnelbanehändelsen, då en kille tvingades radera bilder han tagit på två snutar som stod och bossade, har i vanlig ordning gått vägen från bloggar till prassel. Ni som ännu inte läst om grejen – gå till källan. En riktigt spännande David & Goliat-historia.

Kjell Häglund tar upp saken i Journalisten som ännu ett tecken på att de digitala medierna sprungit ifrån den traditionella journalistiken, avseende perspektiv och analys. Dessutom plockar prasselmedierna upp en story först sedan den nått ut brett via bloggar och sociala medier.

Ett av problemen med den journalistik som utövas i vad en viss gammal överstepräst kallat ”riktiga medier” är de slimmade redaktionerna, där belastningen på varje enskild reporter ökat radikalt. Tidsbristen leder till usel källkritik, slarv och glesa maskor. Krisen i tidningsbranschen påverkar också nyhetsvärderingen; en ”tevenyhet” (vad som hänt i ett förinspelat underhållningsprogram, ofta flera månader bakåt i tiden) betraktas ofta som en större nyhet än en fråga som borde beröra betydligt mer. Men pseudonyheter kränger som bekant lösnummer.

Ett annat problem med ”riktiga medier” är flockbeteendet – att alla som på en given signal plötsligt bevakar samma sak, som nu de sexuella trakasserierna bland scenkonstarbetare. Det skrivs och talas om en tystnad som äntligen brutits. Men vilka var det som höll tyst? För det där visste vi ju. Det är väldigt mycket som journalistkåren vet men inte torgför. Sen kommer en murbräcka och det bara väller ut, och alla flaggar på med typ samma sak.

Fine. Om det inte vore så att de företeelser som uppgraderats till nyheter så snabbt nöts ner och blir skämda. Snart ligger de dumpade och söndertuggade vid vägkanten medan kopplet rejsar vidare till nästa byte, nästa uppgrävda köttben. Sextrakasserier av kvinnliga skådisar är således snart överspelade, rentav ofräscha. Och så får saken ligga i karantän. Och utan att vi blivit klokare kan sextrakasserierna, övervakningshoten, kvinnofridskränkningarna, politikerskandalerna etc fortsätta pågå i tystnad. En ny och längre tystnad.

Thanks to ”riktiga medier”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.