PIRATPARTIET & JAG & VI

Kanske har några av er sett att det stått lite om Kiss the Future-projektet, närmare bestämt om boken jag skriver med läsarna. Det är ju trevligt. Jag talade också om det i morse på P1. Flera gånger har nu frågan dykt upp om detta är ett samarbete med Piratpartiet, eftersom Anna Troberg från Xtremecreator är andre vice ordförande i PP.

Det är det inte. Däremot vet ni var jag står när det gäller piratfrågor. Jag sympatiserar starkt med den framväxande medborgarrörelsen och internäteriet. Skulle resultaten från Kiss the Future-projektet vara användbara i Piratpartiets valrörelse är det välkommet, på samma sätt som forskningsresultat kan användas för att stödja olika uttalanden.

Men var de medverkande författarna till Kroppens Befrielsefront står politiskt vet jag inget om. Det har inte med saken att göra. Framförallt är samförfattandet en hyllning till den deltagarkultur som internet gett upphov till.

Den färdiga romanen ska lanseras som just en roman. En bok som flera kreativa eldsjälar har byggt och där helheten är mer än summan av delarna men där också delarna får visa upp sig.

Det är ju bara det: Framtiden är här. Use it or lose it!

Schmack!

Och här får ni se lite av Anna Troberg. Direkt från Pride.

img_2411
Ja, vi gillar internet!
Det var inte något Anna sa som fick Andreas att se så förskräckt ut.
Det var inte något Anna sa som fick Andreas att se så förskräckt ut.
Gissa vem som drack mest skumpa?
Gissa vem som drack mest skumpa?

11 reaktioner på ”PIRATPARTIET & JAG & VI

 1. Nope du är den ”luriga” kanidaten ser det ut som – schyssta bilder.

  Mvh
  /Fredrik Larsson

 2. Jag tycker nog att artikeln i DN gav god reklam åt ditt projekt. Vad jag fortfarande undrar är hur Riksföreningen Anorexi Bulimi kontakt, ska kunna dra nytta av dina donationslänkar. De belopp dina besökare donerar går ju faktiskt in på ditt bolagskonto, och inte till denna förening, vars kontonummer för övrigt är 90 00 87-8.

  För övrigt tycker jag att du är oärlig när du talar om för andra skribenter att de inte har rätt att ta betalt. Alla författare, som blir publicerade, har rätt att ta betalt. Du tog själv – enligt vad du sagt till mig – 800 000 kr i förskott för en av dina romaner – jag vill minnas att det var Heroine, men jag kan ha fel.

  Det kallar jag att ta betalt. Och jag missunnar dig på intet sätt de pengarna. Men den här boken du nu skriver tillsammans med dina läsare, kan mycket väl bli en stor framgång – och den bör inte bli en framgång bara för dig.

  Och jag anser du bör lägga ut en direktlänk till Riksföreningen anorexi bulimikontakt.

  Mvh

  Carina Rydberg

  1. @Carina. Ja, då får jag väl publicera samma replik här också:

   Jag begriper mig inte riktigt på dig. Men jag ska försöka bemöta dina påståenden ändå:

   1. Vi har beslutat att donationerna oavkortat ska gå till Anorexi Bulimi Kontakt, och kommer att ordna så att deras konto länkas till donationsknappen. Jag sa också det i DN-intervjun och har meddelat föreningen detta. Du behöver inte vara förmedlare mellan oss. Donationerna som skulle gå in på mitt bolagskonto hade vi för avsikt att därefter skicka vidare, men nu går alla pengar som ev kommer in direkt till föreningen, som sagt.

   2. Är jag oärlig? På vilket sätt? Det är en ganska grov beskyllning. Jag har inte påstått att skribenterna inte har RÄTT att ta betalt, men jag vill däremot hålla det öppet och att vi tills vidare inte har något ekonomiskt avtal. Det var för att projektet skulle komma igång nu under sommaren när folk har mer tid istället för att gå vilse i en juridisk/ekonomisk labyrint innan vi öht vet hur ev ersättning kan fördelas. Det finns än så länge inga pengar i projektet. Varför sätter du dig till doms över mina sköna medförfattare på det här sättet? Vi är inne i en inspirerande och intressant kreativ process som vi med stor entusiasm samarbetar kring. Anna och jag tar inte betalt för arbetet vi lägger ner. Vi har aldrig ens reflekterat över det. Vi råkar nämligen tycka att det är givande att få uppleva den här deltagarkulturen.

   3. Att jag skulle ha fått 800 loppor i förskott för en roman är en uppgift jag inte vet varifrån du fått. Hursomhelst är du felunderrättad. Ett så högt garantihonorar har jag aldrig erhållit. F ö förstår jag inte vad detta har med saken att göra, om så din felaktiga uppgift vore sann. Ponera att jag skulle få ett sådant belopp i förskott för Kroppens Befrielsefront. Grymt! I så fall finns det ju verkligen resurser att fördela, och då skulle även en del av dessa gå till Anorexi Bulimi Kontakt. Men där är vi inte just nu.

   4. I ett av mina tidigare inlägg finns redan en länk till föreningen.

   Puss på dig & på framtiden! / Bunni

 3. kära unni och alla pirater!

  jag är en barnboksförfattare som lever på 6000 kr i mån ( ja, jag betalar hyra, räkningarna och maten för den summan), betalar skatt, extraknäcker och allt detta i ett sverige där folk lever på bidrag.
  och ändå är det jag som blir kallad pengagirig när jag vill ha betalt för att jag skriver böcker som andra människor vill läsa. är inte det ett ganska konstigt egentligen?

  och unni: du skrev att kroppen-projektet kommer bli ”vanlig” bok. kommer du läsa in din den gratis som ljudbok också? annars faller väl kiss the future-propagandan lite …?

  /Lina

  1. Lina, din torftiga ekonomiska verklighet delar du dessvärre med majoriteten av alla författare. Man kan då fråga sig varför fördelningen är så skev i det här systemet. För det har ju inget med fildelning att göra, eller hur? Du skriver att folk vill läsa dina böcker. Ja, uppenbarligen i den grad du får betalt för dem. Eller klämmer skon nån annanstans? Kan det vara så att fler vill läsa än de som hittar dina böcker? Kan det vara så att marknaden är uppköpt av vissa stora aktörer? Det är väl den diskussionen vi borde föra?

   Kräm / Bunni

 4. Jag har bara en bok ute än så länge, så därav en anledning till den skrala lönen. Som du säkert vet tar det ett tag innan pengarna kommer från boken man sålt.
  Jag undrar bara hur det kommer att gå när e-boken dyker upp och fildelning visst kommer att ha med saken att göra. Men visst håller jag med om att marknaden är uppköpt, men den diskussionen är det ju inte alla pirater som tar – de tycker att kultur ska vara gratis. Och det tycker jag är lite fel.

  1. De flesta jag har pratat med står på upphovsmännens sida, men tycker att mellanhänderna blockerar ett fritt flöde av kultur som konsumenter kan tillgodogöra sig på de sätt som passar deras vanor och behov. Sen är det en annan diskussion att inte varje skapande individ kan få betalt för sina verk, vilket de ju inte heller kan enligt gammelsystemet. Pirater försöker få folk att begripa att en nedladdning inte orsakar ett osålt fysiskt exemplar. Seriös forskning stödjer också detta antagande.

 5. Upphovsmän ska alltid ha betalt något annat är ju otänkbart. Mellanhänder kan vara ett otyg (snällt ord). Och det är ju sant att varje skapande individ inte kan få betalt för sina verk, så har det ju alltid varit. För övrigt: Min bror spelade in varenda Tio i Topp (ett radioprogram under stenåldern) och kopierade dessa band till kompisar som ville ha. Låt vara att detta skedde i mindre skala då Älvkarleby inte hade Internet på 60 talet, men jag känner ingen som köpte så många skivor (CD) som min bror. Han gjorde både och alltså, ”laddade ner”, spelade in och köpte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.