MED PIRATA ÖGON

piratpartietknappDet har skrivits om Piratpartiets valmanifest både här och där, vilket är välkommet, då PP mer eller mindre tigits ihjäl i valrörelsen fram tills nu.

Nemokrati lägger av en bredsida mot PP-programmet, fr a med utgångspunkten att PP förordar en ultrakapitalistisk samhällsmodell och att många av förespråkarna kommer från höger. Och Nemokrati ska tas på allvar, hen är en samvetsgrann bloggare som för fram viktiga poänger.

Men i den öppna diskussion som förekommer här på internäten har jag själv märkt hur just partitillhörigheter underordnats frågan om internets framtid som ett fritt forum där opinioner, kultur och information formas, sprids och frodas utan rädsla för repressalier (förutom då det gäller brottslighet, och då menar jag inte den s k illegala fildelningen). Så här skriver ex vis Mina Moderata Karameller:

Det går inte riktigt att förutsäga piratpartister, deras frågor går rakt igenom och tvärs över alla traditionella partigränser.

Det stämmer visserligen att en del tongivande Piratpartister kommer från höger och att nyliberala tankegångar florerar i kretsarna. Dessutom får man stå ut med en och annan tvättäkta tokfrans (ingen nämnd, ingen klämd). Men Erik Laakso är sosse, och han har visat välmotiverat stöd för PP. Och moi – jag är visserligen ingen tongivande piratpartist, jag är inte ens medlem, men jag tänker ge min röst i det här valet åt PP. Och jag har under hela mitt könsmogna liv haft hjärtat till vänster. Men aldrig stått ut med den traditionella vänstern.

Inom Piratpartiet är ännu taket högt och diskussionerna mynnar inte ut i konsensus mer än då det gäller den grundläggande inställningen till upphovsrätt, övervakning och integritet. Men någon chefsideolog kan jag inte urskilja, om man inte avser Emma – ”chefen över internet”. Jag kan alltså vara med och påverka, och både Emma, Johnny, Anna och jag har fört åtskilliga samtal i de ämnen som Nemokrati anser att gubbarna och nyliberalerna satt agendan inom. Det som präglar våra diskussioner är just öppenheten.

När det gäller striden om upphovsrätten är PP direkt antikapitalistiska, eftersom de vänder sig emot bl a Hollywoodindustrins och andra storspelares kulturmonopol. PP hotar m a o vår tids mäktigaste ideologiska överbyggnad. Med stigande oro har jag bevittnat hur de kulturyttringar som tillåts passera underhållningsbranschens täta filter med få undantag är systembevarande, dvs kommersiellt i ordets negativa betydelse. Stalinism, fast omvänt. Denna muskliga indoktrineringsapparat, som de dominerande medierna alltmer ensidigt bevakar, är ett allvarligt hot mot kritiskt tänkande. Och kritiskt tänkande är en förutsättning för en vital demokrati.

Däremot kan jag fälla en tår över att den strukturella könsorättvisan fått så litet utrymme i Piratpartiet. Men så länge jag kan stå för miniplattformen får jag också hantera de meningsskiljaktigheter som kan tona fram när vi diskuterar issues vid sidan av den gemensamma nämnaren.

Lite som att föredra en krog där du vet att de har sjyssta råvaror och vägrar befatta sig med djurfabriker framför McDonalds. Vad gästerna vid de övriga borden ätit till frukost är däremot inget du eller krogen behöver ta ansvar för.

10 reaktioner på ”MED PIRATA ÖGON

 1. Vad gäller just genusfrågor går de diskussioner som förs inom PP rätt heta, kan jag meddela. Kvoteringsdiskussionen inför primärvalet var en av de mest infekterade interna debatterna jag sett i PP.

  Den fick en rätt intressant upplösning när det visade sig att trots att kvinnliga kandidater var i extrem minoritet, var toppkandidaterna på i princip samtliga listor rätt jämnt fördelade.

  Jag har ett rätt ambivalent förhållande till F! Å ena sidan gillar jag inte retoriken som används i vissa lägen… Den känns stundom väldigt aggressiv och kontraproduktiv. Å andra sidan har de rätt i väldigt mycket, och Schyman är en av Sveriges skickligaste debattörer, även när hon har fel… Svårt att inte gilla henne.

  PP har ingen politik i jämställdhetsfrågorna annat än biten i principprogrammet som tar avstånd från all diskriminering.

  I en perfekt värld borde det vara så enkelt att det räckte, men…

  … Jag är övertygad om att PP kommer att bredda. Principprogrammet känns redan väl smalt för att rymma partiets ideologi, och manifestet skrapar egentligen bara på ytan. Det är ett taktiskt övervägande som hållit principprogrammet smalt, och inte ett ideologiskt, och ju fler röster PP får, desto snabbare kommer det att HA RÅD att bredda.

  Någonstans kan jag tycka att det vore grymt välkommet om några av er med engagemang i genusfrågorna hoppade över och drev upp era frågor på agendan, så att de finns i pipelinen när och om tiden kommer.

  1. Beelzebjörn, tack för att du är så där klok och cool. Och exakt det är vad jag oxå tror på: att fler tjejer med genustänk hoppar på tåget. Yeah!

 2. Jag tycker fortfarande du är en av Sveriges bästa författare. Däremot får jag inte ihop bilden av dig som intelligent och emaptisk med en person som lägger sin röst på ett parti som vill avkriminalisera barnporrinnehav.

  1. Fredrik, tack för komplimangen! Men varken jag eller Piraterna vill avkriminalisera barnporr. Det saken rört sig om de senaste dagarna har ju handlat om en man (som jag känner) som översätter japanska mangor och som ska stå till svars för innehållet i de tecknade serierna. Den typen av mangor står japanerna helt ogenerat och läser på tunnelbanan till jobbet. Jag har några sådana också. Ska jag anhållas då för barnpornografiinnehav?

  1. Arne, så har inte jag uppfattat saken och inte heller andra pirater. Det är en jätteskillnad mellan att protestera mot kriminalisering av tecknad porr och verklig barnporr. För mig har frågan gällt enbart serier, och där är jag helt med på en avkriminalisering.

 3. Unni, det har länge varit känt vilken inställning Rick Falkvinge mfl inom Piratpartiet har haft angående barnporrinnehav. Det som förvånar är att piratpartiet inte fört någon diskussion om detta utan vaknar nu upp fem i tolv trots att det för många andra varit solklart i flera år. Allt som kommer fram nu är efterhandskonstruktioner.

  När det gäller mangatecknaren så gjorde polisen en husrannsakan hos honom efter att han blivit anmäld för att utsatt sin dotter för sexuella övergrepp (eller sexuellt ofredande – oklart vilket). Piraterna har fått det att låta som om polisen, lite hipp som happ, fick för sig att göra en grundlös husrannsakan.

  Men i Sverige blir inte ens 7% av de anmälda förövarna dömda därför att ”tafsande och pillande” på barn är ett svårlöst brott. Hellre fria än fälla – du vet.

  Polisen hittade 51 tecknade barnporrbilder i hans dator varav några var riktigt grova. Hoppsan vilket sammanträffande. I domen framkommer att mangatecknaren blev sexuellt upphetsad av några av bilderna, men han minns inte vilka. Man kan tycka vad man vill om tecknad barnporr, men det är inte vem som helst som blir kåt av att titta på skiten.

  Skulle d u låta en sån person vara barnvakt åt en minderårig? Det skulle inte jag.

  1. Fredrik: Min ståndpunkt angående tecknad porr är oförändrad. Det var mangabilderna han blev fälld för, inte sexuellt ofredande.

 4. Jag glömde: mangatecknaren är inte dömd för sexualbrott mot sin barn. Förmodligen kunde brott inte styrkas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.