Kiss the future

kissthefutureJag ska försöka förklara det här enkelt.

Jag är less på att gammelsystemet bråkar med internet.

Jag är trött på allt tjafs om att fildelning är stöld.

Jag har fått nog av skrämda upphovsmän som tror att deras fans är snikna och vill ha allting gratis.

Jag vill bevisa motsatsen, inte genom retorik utan genom handling. Någon måste ju kavla upp ärmarna.

Jag tror nämligen på fredlig samexistens mellan det gamla och det nya, inte på ett antingen eller.

Därför talade jag in min senaste roman och la upp den på The Pirate Bay i våras (april 2009). Jag gjorde det som en protest mot den hårresande domen och mot klappjakten på fildelare. Men jag var aldrig rädd att förlora försäljningsintäkter bara för att det gick att gratis ladda ner boken. På uppmaning öppnade jag ett Paypalkonto, förutifall att någon verkligen ville skänka en slant. Trots att jag inte flaggade på med kontot (jag hade exempelvis ingen Paypalknapp på bloggen), strömmade donationerna in, och gör det än. Det händer att jag får brev med några fina rader och en hundring i kuvertet. Det händer också att någon trycker en sedel i min hand när jag är ute på stan.

Sammanlagt har donationerna hittills motsvarat det belopp som utgör ett normalt förskottsarvode för en roman.

Det långsiktiga värdet i form av goodwill, marknadsföring och de nya läsarkategorier jag nått skulle, om en pr-nisse hade suttit och räknat på det, säkerligen kunnat omräknas till enorma summor. Dessutom har efterfrågan ökat på den fysiska utgåvan, som ännu ligger ute i butik.

Och detta var ingenting jag hade kalkylerat med.

Nu fanns det givetvis en jippofaktor i att jag var den första svenska författaren som aktivt demonstrerade mitt ställningstagande, vilket säkert medförde denna stora uppslutning, men Pirate Bay-satsningen var bara startskottet. Tillsammans med XtremeCreator går vi nu vidare i detta online-experiment som jag gladeligen lånar ut mitt författarskap till.

Ambitionen är att skapa en ny affärsmodell för upphovsmän i den bransch som gått ut mest offensivt i kampen mot det nya sättet att sprida kultur. Målet är också att överbrygga klyftorna mellan gamla och nya distributionsmetoder och försöka visa att de ingalunda måste utesluta varandra. Snarare är de komplementära.

De olika vägar vi provar och resultaten de ger kommer jag att redovisa under resans gång.
Häng med ni också!

– KISS THE FUTURE!

Vill vi ha en framtid där kulturlivet består av ett litet gäng hovnarrar?