Skönhetskirurgen

Listan över malign manlig enfald har fått en ny etta. Han heter Michael Olenius och är sekreterare i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi. Det uttalande som gav honom denna topplacering i hjärnsläpp står att finna i boken Bimbobakslaget (Tiden) och lyder: ”Det får inte gå för långt. (Skönhetskirurgin, min anm) Jag menar, kommer man till en fest så är det det enda damerna över 40 år snackar om, vilka ingrepp de skulle behöva göra. Det gör inte vi män. Vi snackar om tjejer.”

Jahaja. Där sitter alltså den medelåldrige plastikkirurgen som hjälpt ett otal kvinnor i hans egen generation att återfå sin strama ansiktshy och ondgör sig över att damer över 40 diskuterar de åtgärder som Olenius tjänat en saftig hacka på. Han och hans manliga vänner snackar istället om ”tjejer”. Exakt vad är det herrarna då diskuterar, tro? Är det ”tjejernas” briljanta intellekt, deras yrkeskompetens eller andra beundransvärda inre talanger? Knappast, skulle jag tippa. För då borde de hellre tala om de damer över 40 som förutom en plånbok som möjliggör kosmetiska ingrepp förmodligen har ett attraktivt erfarenhetskapital. Kanske har dessa mogna kvinnor en karriär att slå vakt om på både köttmarknad och arbetsmarknad och är då mer eller mindre nödda att anpassa sig efter den rådande, detvillsäga manliga, definitionen av hur en kvinna bör vara. En glad och positiv tjej livet ut som inte bekymrar sig över yttre skavanker, för de ska ju inte finnas. Finns de anlitar man Olenius och hans kollegor utan gnäll och omsvep, ty då blir man åtminstone mer lik de tjejer som Olenius herrsällskap har den goda smaken att utgjuta sig om.

Så klaga inte kvinnor! Lägg er på britsen och lita på skalpellernas flitiga framfart. Håll sedan käften och var söta i evighet amen! Och tacka mästerkirurgen Olenius för tipset medan ni med ett föryngrat leende fyller hans bankkonto.

Aftonbladet 2000