Pärlor åt svin

Är du en sån kvinna som ”faller för svin”? Jag är sån. Det gick upp för mig efter ett antal avverkade ”svin”. För vad ska man tro om man gång på gång tar sig ur ett förhållande som ett kvaddat vrak. Man tror såklart att man har en speciell böjelse för själviska knölar. I böcker och tidningar kan man läsa om denna särskilda sorts kvinnor som tycks gå igång på att bli behandlade som skit. De kvinnorna måste det ju vara nåt fel på, eller hur? Och för all del – man kan verkligen tillåta sig undra varför vissa kvinnor finner sig i att vara dörrmattor, det säger ju en hel del om deras självrespekt.

Men är det inte rätt typiskt ändå, att man lyckats stjälpa över problemet på kvinnorna. Skitstövlarna själva lämnas därhän och allt ljus riktas på dessa notoriska ”svinsvärmerskor”. Det finns givetvis faktorer som påverkar våra val av partners, exempelvis hur våra farsor betett sig mot oss och mot våra mammor. Modellen för hur vi ser på en kärleksrelation grundläggs i barndomen och vi söker oss till det vi känner igen. Var farsan ett kräk finns det en överhängande risk att vi själva blir ihop med ett kräk – vi har så att säga vant oss vid den typen, vi kanske inte ens har en aning om hur en bra kille är funtad.

Men nu måste jag tyvärr leverera de riktigt deppiga nyheterna: ALLA kvinnor löper en stor risk att få ett kräk på halsen. Av den enkla anledningen att det går tretton kräk på dussinet. Sjyssta killar, var växer de? Jo, de är rara och utsökta exemplar bland ogräsruskorna, och får man tag på ett sådant, då har man framför allt haft tur. Problemet är alltså inte att vissa kvinnor faller för dyngkukar. Problemet är att det finns för många av det slaget.

Därför vill jag säga till alla er därute som råkat ut för ett eller flera rötägg, att det är skit som händer även den bäste. Tänk inte att ni ”dras till svin” bara för att ni trampat på en mina. Tänk istället att ni förtjänar en reko kille och stanna inte kvar hos en groda i hoppet om att han ska bli en prins. Drömprinsar finns ändå inte. Men det finns hyggliga män. Man får bara bli lite bättre på att botanisera. Även ogräs kan ju se vackert ut när det blommar.

Veckorevyn 2003