Män & karriär

Det sägs ibland att kvinnor gifter sig med en man medan mannen gifter sig med en karriär. Det sägs också att gifta karlar tjänar mer pengar än ogifta. Sen har vi påståendet att män överlägset toppar självmordsstatistiken. Låt oss anta att dessa teser i stort sett stämmer.

Varför behöver då mannen en hustru för att kunna klättra riktigt duktigt i arbetslivet? Kanske kan vi para ihop denna fråga med det statistiska faktum att kvinnor sköter lejonparten av hushållsgörat. Ju bekvämare en man har det på hemmafronten, ju mer kan han prestera på jobbfronten. De sysslor som utförs i hemmet räknas heller inte som ett samhällsnyttigt arbete. Kvinnan som står för mesta delen av marktjänsten får helt enkelt bjuda på det, med följden att det blir mindre tid över åt hennes övriga åtaganden. Hon har därmed sämre möjligheter att skaffa sig den vila och avkoppling som behövs för att kunna satsa rejält på förvärvslivets utmaningar.

I min egen högst ovetenskapliga empiriska jämförelse mellan singlar och sambor i väninnekretsen har jag kommit fram till att det går bättre karriärmässigt för singlarna, men de längtar våldsamt efter kärlek.
Framgångsrika damer tycks dessvärre ha svårare än genomsnittet att upprätta en fast kärleksrelation eftersom de måste bevaka även sina egna intressen.

Kan det verkligen vara så illa ställt att mäns partnerval styrs av i vilken mån den tilltänkta kan bilda glidmedel för hans yrkesplaner? Med andra ord: den barmhärtiga ängel som avstår från sina egna ambitioner får den stora äran att älska en man som älskar sin karriär. Och går det sen åt helvete med den där karriären, då byter han kvinna och funkar inte det heller, ja då tar han sitt liv.

Alla ni underbart lysande undantag som brukar skälla ut mig för att jag skriver så mycket skit – hör av er, jag behöver muntras upp!

Aftonbladet 2000