Bille August-knölen

Filmsnillet Bille August har problem. Han är kvinnomissbrukare. Därför kan han inte låta bli att fylla på sin oändliga kvinnotörst med nya och åter nya honor. Han gifter sig och skiljer sig och gifter sig igen. Och igen. Och är notoriskt otrogen. Och så avlas förstås ett gäng ungar i förskingringen. Han tror väl, som alkoholisten, att den här gången, med den här flaskan/den här kvinnan blir allt annorlunda. Han gör om samma misstag och förväntar sig ett annat resultat.

Men Bille boy är inte ensam. Privatlivshaverierna är anmärkningsvärt frekventa bland manliga konstnärer. Vad jag förundras över är att de karlar som har det kreativa uttrycket i sina händer inte nyttjar denna talang till att blottlägga sina kapitala misslyckanden på intimfronten just genom sin konst. Hur länge ska vi behöva vänta på en film om hur vissa störda mäns närhetsfobi egentligen ser ut inuti? Hur det låter i huvudet på en övergiven och sviken kvinna vet vi. Men vad vet vi om männen som sviker? De kan ha sammanbitna miner, olyckliga tomma ögon och rastlöst flacka runt i tillvaron, men hur låter det i dem? Kan det möjligen vara så att våra stora genier har ansett sina inre liv för banala för att göras film av? Ja, men visa torftigheten då! Varken Strindberg, Widerberg, Lundell, Bergman, Allen eller August har gjort mig klokare på varför män av deras kaliber beter sig som de gör mot kvinnfolk. Det duger inte som förklaring med plumpa och platta teorier om mammor som älskat dem för mycket eller för lite eller på fel sätt. Istället för en konstnärlig gestaltning av detta tragiska fenomen som drar ner så många kvinnor och barn i fördärvet har Bille nu fläkt ut sig och ”sina” fruntimmer i en slipprig bekännelsebok som om det skulle hjälpa.

Kom igen, Bille och alla ni andra kvinnoskövlare – penetrera er själva och låt damerna vara påklädda. De har redan blivit flådda så det svider.

Aftonbladet 2000