Frysta ägg

Jösses flickor! Befrielsen är nära. Inom en överskådlig framtid kan ni slippa våndas över valet mellan karriär och barn. Ni slipper häcklöpningen över jobb och dagis och streptokocker och skuldkänslor. Den biologiska äggklockan som pickar oss i nacken håller nämligen på att gå ur tiden och kvinnans fertila ålder kan komma att slitas med hälsan teoretiskt taget livet ut.

Det handlar helt enkelt om att stoppa äggen i frysen för att plocka ut dem när man sent omsider vill sätta sprätt på generna. Tekniken är ännu prematur, men för nåt år sen föddes den första äggfrysta babyn i Australien. Äggfrysning har inte börjat praktiseras i Sverige och chansen att få en internationell hit beräknas ligga runt 12 procent samtidigt som plånboken kan få sig en rejäl smäll. Men forskningen på området är livlig och om säg tio år kan frysning av ägg ha blivit var kvinnas möjlighet. Viagra åt gubbsen, äggplantor åt tantsen.

Detta öppnar hisnande horisonter för kvinnosläktet:

1. Det fruktade glasberget kommer att plana ut som en isbit i tropikerna – borta är hetsen att hitta en lämplig barnafader innan äggens bäst före-datum har inträtt. De färskaste äggen ligger ju tryggt bevarade i frysfacket. Kommer Prinsen ridande i den postklimakteriella skymningen är det bara att tina och se glad ut.

2. Barnafödandet har de senaste decennierna skjutits upp i åldrarna. Men med stigande ålder ökar risken för missbildningar på fostret (efter 45 är risken att få ett barn med Downs syndrom så stor som en på trettio). Med ett fryst ägg från våra forna förråd är risken minimal.

3. Jämställdheten på arbetsmarknaden får en fair chans när kvinnan inte längre behöver avbryta sin yrkesbana för familjebildning och därmed ohjälpligt kommer på efterkälken. Barn tycks ju alltjämt vara den största kvinnofällan, åtminstone med karriärögon sett.

4. När det väl blir dags att sätta ett ägg på tining blir det ett planerat och efterlängtat havandeskap och inte en panikutrycking för att det brinner i knutarna. En mogen kvinna sägs dessutom vara bättre emotionellt rustad inför moderskapet.

5. Spinoff-effekterna blir åtskilliga. ”Grå tinningars charm” kommer inte längre att vara förbehållet de hankönade. Den utbredda skräcken inför just kvinnans åldrande hänger till stor del samman med hennes fallna fruktsamhet, men med äggen i rockärmen blir läget annorlunda. Rivaliteten mellan äldre och yngre kvinnor neutraliseras eftersom begreppet ”klimakteriekärring” förlorat sin valör. När pantertanterna är kvar i leken kan kvinnosolidariteten stärkas. De mogna damerna känner sig ju inte längre hotade av sina yngre systrar; de behöver inte ens försöka likna dem. Och de yngre behöver inte fasa för åldrandets yttre tecken när deras till åren komna medsystrar fortfarande är på banan. Kanske utplånas rentav hela lolitakulten till förmån för en mognadskult.

Man säger att makt är sexigt. Manlig makt, vill säga. Powerladyn i talarstolen däremot får en sorgesam nick och det viskas om hur hon avstod från barn till förmån för framgången och hur ofullbordat hennes liv måtte vara, stackarn. Men när kvinnorna har slutat jagas av tidsfaktorn och i lugn och ro kan resa maktfaktorn, då kommer vi minsann att få se hur sexigt det är med kvinnomakt. Ja, jösses pojkar!

Aftonbladet 1999