KOMMERSEN ÜBER ALLES

På väg hem idag upptäckte jag att en independent-glassbar vid Medborgarplatsen hade ersatts med ännu en jävla Wayne’s Coffee. Och plötsligt bara slog det mig.

Det är inte nynassar, rassar eller politiska extremister som utgör ett hot mot demokratin. Den stora faran för vår civilisation är kommersialismen. Vi må vara medelklass, tonåringar, invandrare eller konstnärer, men framförallt är vi konsumenter.

Kanske uppfinner jag hjulet här, men insikten var så skriande. Kommersialismen dödar våra själar. Ingen slipper undan, den är som en totalitär makt. Människovärde är bara ett nonsensord. Marknadsvärdet är den enda princip som räknas. När vi inte är lydiga konsumenter är vi varumärken, och ett varumärke värderas bara i pengar.

Idag finns inte längre ett kulturellt eller ett emotionellt eller intellektuellt kapital. Det enda vi har är varor. Själva är vi också varor. Varor på en global marknad. De varor som saknar konkurrenskraft slängs på soptippen av mänskligt avträde, företrädesvis i de underutvecklade länderna som den rika världen träder in i för att kränga sin skit i och för att tjäna pengar på billig arbetskraft.

Och visst, så har det varit i tusentals år, men jag ser inget motstånd idag, inga motrörelser. Medierna ägs av de kommersiella intressena och medierna är de enda opinionsbildande krafter vi har. Kommersialismen har blivit självförsörjande.

Halleluja!

4 reaktioner på ”KOMMERSEN ÜBER ALLES

  1. Inget nytt som sagt men ändå, ibland slås man med förnyad kraft av det som sker. Och just det, varför finns det så få slagkraftiga motrörelser i Sverige?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *