KOLOSSERNAS STORHETSTID ÄR SLUTSÅLD

kolossOm jag ska utse mig till trendspanare, eller rentav profet, förutspår jag med viss glädje att kolossernas tid har peakat och att vi nu verkligen är på väg mot mångfald och decentralisering. Nätet är loket som drar ditåt.

I morse hörde jag på nyheterna att det är de mindre partierna  som upprörts över utpressningen mot Black Internet, som vid vite ålades att stänga TPB. Representanter för Folkpartiet, Centern, Miljöpartiet och Ung Vänster vill ha en lagändring. Sosse- och Moddekolosserna tiger.

Vill man veta vart vi är på väg är det inte dumt att kolla in porrgeschäftet. De var tidiga med att befolka internet. Och nu är porrindustrin arg eftersom self made-porren alltmer tagit över. Glada kåta hemmaknullare lägger upp sina cellulitspäckade samlag till allmän beskådan. Och det tycks ju ingen må dåligt av.

När det gäller min egen bransch, förlagsindustrin, har jag märkt att några av de mindre förlagen är betydligt öppnare inför nya idéer än de tunga jättarna. Ordfront är föredömliga och har gjort avsteg från ex vis Bonniers krav på författarnas e-boksrättigheter.

Det är de små och slimmade som tillåter sig vara flexibla och som kan vissla förbi giganterna.

Jag tror att den vision som skrämmer jättarna mest är det förestående farvälet till blockbusterkulturen. Det har varit bekvämt för nöjesetablissemanget att varje säsong ensidigt satsa på ett fåtal säkra kort och samtidigt hålla en uppsjö bubblare i schack genom att låta dem klara sig på marknaden bäst de kan, en marknad som är översvämmad av förutbestämda bestsellers. Skulle dessa aggregatorer, alltså underhållningsindustrin, vara tvungna att fördela gracerna på fler titlar, fler artister, då skulle det ställas större krav på dem. De skulle behöva vara mer nyfikna, mer kreativa och medskapande. Nu sitter de där istället och skiter ut muzak, pilsnerkomedier och kiosklitteratur.

Men redan nu kan folk hitta det just de vill ha och kringgå massmarketkulturen genom att gå efter sökord eller leta upp forum och bloggar med likasinnade. Så slipper de stå på Statoil och välja mellan fem dvd-filmer. Eller på 7-Eleven och välja mellan fem kriminalromaner.

Slipper vara styrda. För vem vill egentligen vara styrd?

12 reaktioner på ”KOLOSSERNAS STORHETSTID ÄR SLUTSÅLD

 1. Ja Unni i det Chicken Race 2 om pågår framträder den ene efter den andre med påståenden inte utifrån den verklighet som borde få komma fram och speglas eller bli belyst. (Det är mycket på loftet och vinden som måste tas fram om trovärdighet skall återställas bland de kapital intressen i media obalansen.

  Shiebsted/Bonnier äger ju nästan hela marknaden. Tycker dom kan diktera villkor oavsett hur internet och Social media och transparans utvecklas eller ser ut.

  Sanningshalten är viktig.

  Men vad gör ett lite förlag. Jo de ger ut en bok om Dömda.

  Tipps om bok :

  http://www.litenupplaga.se/466

  De har nog rätt titel som tur är.
  ”Sanningsroman” Ett nytt begrepp men troligtvis baserat på verkliga händelser.

  Det borde handla om vilja lämplighet och förmåga och att det man säger kan styrkas, inte som nu att man kan skriva och påstå.

  För saningen hinner ikapp förr eller senare och då får man lov att betala. Men en del vägrar, kommer då att tänka på Chris De Burg ”Dont pay the ferryman” :

  http://www.youtube.com/watch?v=aMwni9RwO4g

  Ha det gott.

  🙂 Roy

 2. Dom stora bolagen är ju livrädda för just den modell av marknad som du beskriver, när kunden får välja själv och inte längre (i fallet böcker) ser pallvis av en bok i en butik på bekostnad av utrymme för andra böcker.
  Det handlar inte längre om vem som har råd att betala för mest utrymme i butiken, vi är på väg från säljarens marknad till kundens marknad, och det gör alla storföretag livrädda.

 3. Även Sailing:

  http://www.youtube.com/watch?v=UQeqmNbA2Hs

  Vet att du fattar lite av djupet eftersom vi föddes på 60 talet och växt upp med allt detta.

  Ps. Tacker för den puss jag fick på kinden ang. Jan G och Pirata förlag och deras uttalanden och påståenden.

  RESPECT! ”I de lätt kränktas land.” Där påståenden hitintills lönat sig framför sanning beroende på politiska agendor och oviljan från läsare och betraktare att se/tolka eller ifrågasätta den verklighet som faktiskt finns. Bara enkelt acceptera hur vi från olika håll faktiskt tolkar vad som händer. Inte kritiskt granska eller ifrågasätta vad som sker och se hur media mogulerna agerar- Bara köpa lösnummer utifrån brist på VERKLIGA perspektiv.

  Leroy

 4. Jay du har helt rätt. När kunden får full valfrihet så kommer så klart intäkteran att gå till det som kan anses läsvärt inte till dom som sätter rubrikerna eller har störst utrymme hos bokhandlarn.

  Leroy

 5. Håller helt med – vi blir så mycket rikare med mångfald och variation! Det finns så mycket människan potentiellt kan uppskatta att det är tragiskt att nästan bara slätstrukna, lättglömda deckare bjuds ut…

  ”Vi ska inte göra det som redan är gjort – utan det som väntar på att bli gjort.”

 6. Håller med dig i din beskrivning och man kan ju fundera vad de olika inblandade i svallvågorna av det Sigge S skrev om i Chicken Race 1 håller på med?

  :

  http://monicaantonsson1.blogspot.com/2009/09/det-stora-taberaset-nar-piraterna.html#comment-form

  Att de väljer att kasta stoltheten överbord i stället för att våga skriva om verkligheten som den faktiskt är. Väga utmana och själva skriva om sanningen om den seglatts som dom utmanats till. Man kan ju undra vem som har hållhake på vem?

  De är dessutom rädda för nya media.

  Man förstår nästan varför.

  Sanningen kommer ikapp de som påstår förr eller senare om dom inte kan leverera.

  Leroy

 7. ”Dom stora bolagen är ju livrädda för just den modell av marknad som du beskriver, när kunden får välja själv och inte längre (i fallet böcker) ser pallvis av en bok i en butik på bekostnad av utrymme för andra böcker”.

  Det är ju fortfarande folk som väljer att köpa böckerna, jag tycker problemet är större, folk har slutat tänka själva.

 8. ”Det är ju fortfarande folk som väljer att köpa böckerna, jag tycker problemet är större, folk har slutat tänka själva.”

  Mjae, folk väljer ju utifrån dom alternativ dom känner till.
  Om en författare har 2 decimeter hyllplats i en bokhandel och en annan har 2 kvadratmeter pall mitt på golvet så är ju den på hyllan mer trolig att bli missad.

  ”Tänka själva” förutsätter ju att läsaren känner till den ’mindre’ författaren redan och vet vad h*n letar efter när h*n kliver in i bokhandeln.

 9. Hej Unni & Övriga !

  Gillade rubriken, vill tala om finanskris 2009.

  Marknadskraft: 103,50 kronor

  Individ : Har 303 riksdaler kontant i ”börsen”…

  Mr Goodwill: Klart vi bjuppar på 50 öre!

  Verkligheten : Dunkar fram en hundring till!

  ps. Kommer ALDRIG nyttja denna s.k matfabrik.

  Sverige, 13 September 2009 ( kl. 14,45 )

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.