KOKAIN GÖR INGEN FIN

cocaLasse Wierups och Matti Larssons Svensk maffia var något så ovanligt som en trovärdig skildring av buset i det här landet – det tyckte t o m busarna själva. Samma sak ansåg busarna om Infiltratören. Den har jag inte själv läst (märk väl: jag är ingen buse).

Den nya boken Kokain – drogen som fick medelklassen att börja knarka – av Wierup och Erik de la Reguera är säkert lika trovärdig och bra. Förutom i grundantagandet och i sensmoralen.

Per Svensson köper det hela rakt av i sin DN-recension. Han skriver:

Allt är intressant, men det som bär det 500-sidiga reportaget är dess politiska patos, det outtalade därför som ligger gömt i boktiteln. Kokain har fått medelklassen i väst att knarka, därför faller fattiga länder samman.

Att fattiga länder faller samman för att det finns en stor efterfrågan på kokain i de rika länderna står utom allt tvivel. Men jag förhåller mig frågande till antagandet att kokainet har fått medelklassen i väst att knarka. Det gör även Johannes Forsberg i sin Expressenrecension. Han avslutar den med att det finns andra förklaringar till att människor börjar knarka, bland annat leda och ”själens obotliga ensamhet”. Och det håller jag med om.

Hade inte kokainet funnits skulle såklart medelklassen i väst använt en annan drog. Vill man döva sig, då hittar man sätt att göra det på. Som någon sa: Verkligheten är till för dem som inte klarar av att ta droger. (OBS: Skämt!)

En människa som är tillfreds med sig själv och sitt liv torskar inte på droger. Det visade sig exempelvis att soldater från Vietnam som var allvarligt heroinberoende medan de befann sig i krigets fasor kunde sluta utan vidare när de kom hem igen. Antagligen av det enkla skälet att de då mådde bra igen. Man tar inte droger för att det finns. Man använder rusmedel för att man vill bort från pressande förhållanden eller för att döva inre demoner.

Det är inte så konstigt att det framgångsrika behandlingsprogram som kallas Minnesotamodellen klassar även alkohol som en drog. Samma gäller inom 12-stegsprogrammen Drug Addicts Anonymous, Cocain Addicts Anonymous och Narcotics Anonymous. Du får ingen medalj om du inte även är avhållsam från alkohol och receptförskrivna men beroendeframkallande läkemedel. Alla sinnesförändrande substanser räknas som droger. Och varför? Jo, för att den som vill fly verkligheten kan göra det på flera olika sätt och med flera olika substanser, även om de flesta har en personlig favorit (en primärdrog). Man använder alltså inte droger för att de finns, utan för att man av ett eller annat skäl vill bort från sig själv.

Sedan har vi det moraliska budskapet i Kokainboken, vilket tyder på … naivitet, kanske? Lasse Wierup säger i en DN-intervju:

Ungdomar, och framförallt välbeställda 70-talister som köper rättvisemärkta bananer kan nog avstå från kokain om de får klart för sig vilka människoföraktande organisationer i Latinamerika de stöder med sina missbrukspengar. Om de får veta hur maffia­strukturerna utnyttjar människor i underläge.

Tänk om det vore så väl! Shit, vad grymt om blotta sanningen räckte som antikroppar mot korruption, utsugning, övergrepp och allt jävla elände som den här arma planeten är nedlusad av. Men vad säger oss erfarenheten? Folk kan ju för fan inte ens säga åt en granne som spöar skiten ur sin fru. Domare som köper sex får fortsatta uppdrag. Björn Rosengren? Hur länge var han rökt? Berlusconi? Bojkottar vi italienska produkter?

Och här handlar det dessutom om en drog. Drogens kraft är ohyggligt stark. Det första som ryker hos droganvändare är dessutom moralen. Att bojkotta en drog är inte direkt som att bojkotta bananer eller apelsiner. Och inte ens det gör vi i tillräcklig utsträckning.

Wierup och hans medförfattare gör utmärkt research. Men slutsatserna de dragit av kokainhandeln är verklighetsfrånvända. Det kommer framtiden garanterat att utvisa.

Tuff skit för alla som sätter för stor tilltro till människors moral i en kultur utan ryggrad.

7 reaktioner på ”KOKAIN GÖR INGEN FIN

 1. Du har helt rätt i det du skriver Unni! Mår man bra behöver man inte droger…
  Och om man upplyser folk om hur människor blir sterila och får slava för att vi ska få våra bananer så slutar de ändå inte köpa bananer, nä, de går med i nån Facebook grupp som säger ” nej till slaveri , ja till Rättvisemärkt ” och sen tycker de att de har gjort en insats. ( tog bara bananer som ett exempel, men det gäller det mesta som borde bojkottas )
  kram till dig!

 2. Bra skrivet Unni, men jag är inte beredd att hålla med dig helt.
  Man tar inte droger enbart av den anledningen att bedöva och komma bort från pressade förhållanden eller inre smärta. Det finns många andra anledningar.
  1. Nyfikenhet. Man vill helt enkelt testa, för att det finns, för att bocka av från livslistan.
  2. Man lockas av det som är dekadent, lite som att vilja leva livet on the edge, röka, sörpla absint, sniffa kola, uppfylla alla sina sexuella lustar, vara lycklig, etc etc.
  3. Man vill festa, löpa hela linan ut med drinkar och hela kalaset. Kokain är ju fortfarande den vanligaste festdrogen.

  Man kommer alldeles för lätt undan med att påstå att en människa som tar kokain, eller någon annan drog, automatiskt är en olycklig människa. För en del ÄR det faktiskt inte värre än att dela på en flaska rödvin till helgen. Det är just det som är grejen med kokainet , att det har blivit en ”vanlighet”, att man inte måste vara en pundare med mentala issues för att ta det.

  Så här i efterhand ser jag att vi nog är på samma tankenivå ändå du och jag, när jag läser din mening ”En människa som är tillfreds med sig själv och sitt liv torskar inte på droger” (vilket inte betyder att hon aldrig skulle testa).

  Ciao/ J

  1. Darling, precis. Men att vilja komma bort från verkligheten har andra orsaker än att kokainet finns. Och att avstå från det kräver en moral som folk idag (tyvärr) inte har.

 3. Alla skapar vi vår egen verklighet, och moral. Den ”officiella” moralen, den som vill att vi ska säga nej till tabun och frestelser, den har väl egentligen aldrig funnits.

 4. Tror inte att det handlar speciellt mycket om moral. Jag är övertygad om att, precis som Du skrev, det handlar om ett icke-välmående och rädslor/okunskap för att kunna konfronteras med sina känslor. Det är ju betydligt enklare att tippa i sig några glas eller att dra i sig lite pulver för att fly det som man vill fly från.
  Ibland vet man inte ens vad det är man flyr från, men flykten i sig talar för att alla hästar inte är i stallet.
  Det finns ju också en social och beteende-mässig aspekt på varför många använder droger, och då framförallt alkohol, som är socialt accepterat och därför upplevs naturligt att nyttja, ofta för att stilla ett sinnestillstånd. Det slinker nog ner en och annan tankbil utan närmare eftertanke om varför.

  Det krävs en hel del mod och självinsikt för att penetrera sina känslor, ta hjälp om så krävs, och därmed på ett kärleksfullt sätt ta hand om sig själv och sitt välmående. Vilket också krävs för att välja det gula glaset med tråkig juice istället för det roliga röda eller vita glaset på brickan som bjuds fram.

  Droger finns för att det är en quick-fix, nothing else, och sen får vinsnobbarna stå där med sina näsor i kuporna och låta som grisar och tro att det är bouque dom söker när det istället är välmående.

  Skål tamejfan !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.