KANINKOKERSKORNA

fatal-attraction-1Detta ska inte handla om bomben eller Wikileaks eller Julian Assange eller Ulf Nilssons osmakliga Expressenkrönika (dagsaktuella snackisar).

Nej, det ska utgå från ett samtal jag hade med en väninna en kväll på en sunkig Södersylta där vi klämde några billiga Veckans öl. Väninnan jobbar på en av våra största dagstidningar. Hon berättade hur snacket går bland snubbarna på de olika redaktionerna. Snacket om kvinnor i offentligheten eller – ve och fasa – i deras närhet.

Det finns en skräckis i jargongen. Skräckisen är när en söt och medgörlig tjej plötsligt blir en KANINKOKERSKA. Red alert! Hur kunde det gå så snett? Hon måste omedelbart få sitt straff. Straffet kan se ut på olika sätt: Isolering, skitsnack, förlöjligande, skandalisering eller – om det är en kollega – varför inte skicka henne rakt ut i kylan? Ut med henne genom köksdörren, å ett, å två å tre … sådär! Nu blev man kvitt henne. Vad skönt att hon fick sparken!

Vad är då en kaninkokerska? Jag utgår från att ni har sett Fatal Attraction. Den där hondjävulen som sabbade en familjeidyll för att hon spräckte mannens lilla hemliga prassel. Ett litet oskyldigt snedsteg som kan hända även den bäste. Och så ville hon ha MER! Hon accepterade inte att bli avpolletterad så där rakt av. Det var såklart hon, och inte mannen, som var syndaren. Män kan ju inte rå för att deras djuriska lusta väcks av hondjävlarnas förförarkonster.

Men i verkligheten behövs det betydligt mindre för att bli kaninkokerska. Praktiskt taget räcker det med att man skiljer sig från sin man. Mia Skäringer blev en kaninkokerska när hon bestämde sig för att lämna sin karl. Zinat Pirzadeh blev en kaninkokerska när hon lyckades lämna ”kärleksgurun” Tompa di Leva. Fastän hon gjorde honom en stor tjänst genom att inte medverka till den inledda polisutredningen blev hon synad i sömmarna. Det spelar ingen roll om man, som Maria Sveland, tar steget till att bli lycklig singel, man vill ju ha bitterfittorna på sin plats. De kvinnor som skiljer sig utan synbar anledning (och det måste vara en grov anledning, som … tja, incest), de är dissidenter och ska behandlas därefter. En kvinna kan väl inte bara vilja leva ensam, eller ännu värre: så sin vildhavre?

Överhuvudtaget är det suspekt med singelkvinnor försåvitt de inte är i 20-årsåldern och ännu inte hunnit träffa den rätte. Sen jävlar. Sen ska de bliva vid sin läst. Nöj dig, kvinna – du har ju en man. Stand by your man.

Den värsta sortens kaninkokerskor är nog ändå de som offentligen drar ner brallorna på manliga arslen. Det kan ju hota arslenas karriär! Finns det nåt värre än att äventyra det enda som betyder nåt för brödraskapets hegemoni – att deras jobb och karriärer är intakta så att de kan fortsätta knyta kuk i bastun? Nej, så gör man inte. Hur kvinnans karriär påverkas av arslefasoner hör inte till saken. Kvinnor bryr sig  ju faktiskt mer om sina relationer än sin karriär. Så gör det då, surfittor! Ta hand om era relationer så att vi kan göra karriär i lugn och ro! Sköter ni det kan ni rentav få några smulor som blir över från våra lönekonton och företagsvinster.

Och så kommer ändå dessa kaninkokerskor och försöker sabba. Men det står dem dyrt. Och det är bra, för det blir en varnagel för andra, potentiella kaninkokerskor.

Ta t ex tjejen som jobbade på Den Stora Dagstidningen. Hon som blev sextrakasserad på Den Stora Begivenheten av en känd medieprofil, vi kan kalla honom Rövskalle. Rövskallen bad henne om och om igen att rycka honom i kuken. Hon var där på jobb. Hon skrev om händelsen. Det publicerades inte. Men hon åkte ut med huvudet före. Med chefredaktörens goda minne. Hon hade blivit en kaninkokerska.

Det finns så många berättelser om kaninkokerskornas brutala öden att jag bara vill utbrista:

Kaninkokerskor i alla läger – förenen eder! Och PRATAOMDET!

(Är jag en kaninkokerska, månne;)

26 reaktioner på ”KANINKOKERSKORNA

 1. en smula off topic..Jag tänkte bara, med tanke på att du tidigare i kommentar ang. situationen involverandes ”kärleksgurun” sa att du inte kommenterar saken offentligt, vilket är en väldigt respektabel hållning, vill jag bara invända i detta fallet att jag kan se ett större problem i sådana situationer och liknande att utesluta en mer övergripande beskrivning men samtidigt insinuera saker som endast kan tydas som en bekräftelse utav den ursprungliga anklagelsen.

  beklagar min ev. något oklara formulering av vad jag menar, men i mina observationer utav liknande situationer kan jag känna att det är djupt problematiskt då å ena sidan uteblivandet av information i kombination med att ändå insinuera lämnar läsaren/åhöraren endast med en löst hängande anklagelse utan annat än spekulationer att basera den på. jag kan tycka att det vore mera hederligt att inte nämna situationen öht i ett sådant fall.

  inte för att jag antyder att det är min sak eller så, bara en synpunkt.

  Vad beträffar ämnet så har jag inte sett Fatal Attraction och kanske inte är helt säker på vad du avser i just detta sammanhang. dock att jag, trots min sociala icke-närvaro, har observerat att folk generellt har synpunkter på folks liggvanor och okonventionellt beteende i allmänhet. men att folk ska veta sin plats verkar gälla de flesta..dock på olika sätt.

  Även om jag kan tänka mig att i det specifika fallet (som i många andra) kan det finnas en viss biologisk dimension till skillnaden i förhållningssätt. Å andra sidan lever vi ju i en tidsålder som verkar ha utvecklat en stark fetish för att förneka allt som ev. skulle kunna ha en biologisk dimension. kanske är det fejkvetenskapens slutgiltiga triumf över ’gud’. det fulländade tillintetgörandet av alla biologiska band.

  Ps. off topic igen. måste medge att jag höjde en smula på ögonbrynet när jag såg ”Jonathan Leman” i länklistan här intill. ”denna dyngmakare utav rang! denna skamlösa smutskastare utav den högre skolan! vad kan någon rimligtvis ha för utbyte av den karlns info”, var vad som for igenom mitt huvud när jag noterade hans namn. ds.

  mvh

 2. Varenda gång jag läser sånt här blir jag så arg.

  Inte så mycket för att jag ”minsann inte identifierar mig” med de här ”männen”.

  …utan för att jag skäms över hur sant det här är i många sammanhang.

 3. Kvinnor som reagerar på manligt svineri kan bli kallade precis vadsomhelst och att reagera negativt på manlighetens praktarslen är förenat med stora risker. Det bör man som kvinna vara medveten om.
  Bibelns gammaltestamentliga kvinnosyn gäller än dag fast alla kanske inte trodde det. 😉

 4. Inhandlade din bok i dag och det blir min julläsning. Förövrigt ( trots tusen motsatta åsikter)
  Så är det en sak jag beundrar dig för: elden, ilskan, du är som en gymnasist
  som brinner! Min eld har falnat i samhällsfrågor. Brinner numera bara i mitt
  musikerliv.

 5. … Och samtidigt FINNS de verkliga kaninkokerskorna därute. Det vore skönt kan kunna nicka i medhåll och konstatera lugnt att svinerier är ett uteslutande manligt fenomen, och sedan fokusera på hur man a) ska få ordning på grisarna och b) ge de orättvist utpekade kvinnorna upprättelse.

  Vi verkar skapade så jämlikt att svinerier, fåfänga och hämndlystnad finns hos båda könen, även om det pga snedvriden maktfördelning mellan könen sker på olika villkor. Bummer… Hade samhället fungerat jämlikt hade vi kanske kunnat tala om svin utan att svinets kön blir en faktor. Tyvärr är kvinnor aldrig svin. Då heter de slynor, eller något liknande.

  Exempel: Jag fick en hand i skrevet av en småpackad vilt främmande tjej utanför en krog för en tid sedan. Inget flirtande, och inte mer konversation än typ ’tja’ innan. Själv garvade jag bara, ryckte på axlarna och fortsatte röka och prata med andra, men sedan dess har jag funderat lite. Inte på det klassiska ”om det hade varit en MAN som gjort det där…” utan mer i banorna om vad som hänt om jag faktiskt blivit kränkt och illa berörd. Jag är nyfiken på hur vänner, media och rättsväsende hade bemött den anmälan om sexuella trakasserier, men jag finner det rätt troligt att många flinat åt mig och ifrågasatt vad jag är för MAN som blir kränkt av att en liten tjej tafsar lite i all välmening.

  Observera att jag med det här på inget sätt säger emot att det är för jävligt vad män som Rövskalle kan komma undan med, eller försöker förminska något. Jag vet faktiskt inte riktigt vad min poäng är. ^^

  Jag har suttit och följt #prataomdet på twitter under tystnad av och till idag. Tyst dels för att mina kommentarer känns överflödiga, och dels för att jag inte blir särskilt konstruktiv av att höra historier om tjejer som blir överraskningspåsatta av goda vänner de trodde de kunde lita på när de slocknat i hans lägenhet på fyllan.

  Känns lite extra skönt att leva i en sund relation just idag. Det verkar vara sällsynt.

  1. Man får helt enkelt ta ansvar för sina gränser, Beelzis, men när tjejer gör det brukar killarna bli tjuriga. De fattar liksom inte galoppen. Sen får tjejen höra att hon var horig och bjöd ut sig. Ofta. Eller ännu värre: att det var HON som var kåt och sen pissed för att hon blev avfärdad.

 6. Det intressanta är att du förmodligen blivit upprörd om det hade varit en man som tafsat dig i skrevet. Eller har du samma överseende med en eventuell bögs tafsande som med kvinnors?

 7. Världens föräldrar kanske borde bli bättre på att lära sina söner att bli lite försiktigare, och inte följa med vilken främmande tjej som helst hem, så att de inte råkar ut för så mycket kaninkokerskor? 😉

 8. Tänk att skolgårdsmentaliteten lever kvar hela livet. Jag vet en gång när jag var lite tänd på en kille (vi var på en resa några stycken) och han var gift. Jag ”bjöd” verkligen inte ”ut mig” utan mest fanns – det räckte, för att den gifte skulle bli förbannad på mig för sin egen kåthets skull. Det var verkligen hårdmuslimskt. Ungefär som att om jag inte bar polo upp till halsen plus tjocka tröjor ovanpå det så alstrades agg för att nån blev upphetsad.
  Sen när jag var ihop med en svartsjuk man så såg han till att ”märka” mig så att ingen annan man skulle vilja ha mig.
  Detta gällde alltså en person med extremt hög utbildning och hög lön – och han hade mycket höga tankar om sig själv som ledare etc.

 9. Jag tycker det är extremt bra att ni dragit igång tagen #prataomdet för när jag läste en del så kände jag mig mindre ensam. Kändes bra – mitt i eländet. För jag har alltid känt mig så annorlunda, liksom avskärmad pga mina erfarenheter. Som att jag lever i en helt annan värld där det alltid är krig, fast det är bara jag och den som jagar mig som är med i kriget. Annars är allt som vanligt, och det är en overklighetskänsla som skapar enorm distans. För mig har det blivit ett surrealistiskt normaltillstånd – man går i sin egen lilla thriller och tvingas agera som att man dricker kaffe, umgås, går och handlar, arbetar men det är bara en mekanisk docka som utför de rätta gesterna och uttalar de rätta fraserna så att ingen märker något.

 10. Jag är alltså jagad av en man som hotat döda mig (för att jag lämnade honom efter många års misshandel), och som med jämna mellanrum på olika sätt lyckas påminna mig om att hotet fortfarande gäller.

 11. Ledsen att jag inte kan delta. Det blir för farligt känns det som. Man har ju fått det stryket man ska ha. Mer skulle man dö av. Man blir så trött och liksom en skugga av sitt forna jag – av ett liv i isolering.

 12. Unni! Det blev lite missförstånd där. Frågan ställdes till Beelzebjörn (inlägget ovanför mitt). Han påstod sig inte alls bli upprörd av att bli tafsad på av en tjej. Men han tycktes ändå blivit det på en teoretisk nivå. Jag borde ha skrivit att min kommentar gällde Beelzebjörn. Upptäcker det först nu när jag läser nya kommentarer.

 13. Arjuna: Jäkligt bra kommentar! Det är INTE samma sak att bli tafsad på av någon som har makt som att bli tafsad på av någon som har noll makt. Det förra blir hotfullt, det senare bara patetiskt, något som kan skrattas bort! Du synliggör det på ett bra sätt genom att ställa frågan: Om han blivit tafsad på av en man då? Hade han känt likadant, hade han reagerat likadant?

  Unni: Spot on! Mycket bra skrivet om kaninkokerskor! Bitterfittor unite!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.