JA, JAG HATAR HELA BORGERLIGHETEN …

kriminella-barnDet är fan så att man har lust att börja sjunga Ebba Grön-låtar. Ja, jag är så fett less på den nuvarande regeringen.

Nu har Beatrice Ask lagt fram förslaget att föräldrarna ska pröjsa för barns kriminalitet. Och yatta yatta, det låter ju helt vettigt att föräldrar ska ta ansvar för ungjävlarna och inte skylla på samhället när det går snett. Om man inte tänker ett steg till.

För det första: Vem gynnas och vem missgynnas? Vilka föräldrar är det som kan stoltsera med välartad avkomma? Och som kan sopa igen spåren när avkomman svinar? Varifrån kommer merparten av kriminella ungar? Jo, från trasiga familjer som inte kan skyla misären. Då får de höra att de ska hålla efter sina barn. Säg det till den ensamstående morsan som sliter järnet för att få ihop till hyran. De flesta föräldrar vill ha mer tid åt sina barn, vill ha högavlönade jobb som ger dem status och vill bo i prydliga områden och ha sina barn i bra skolor. Alla föräldrar kan inte det. Alla föräldrar kan inte ta sig eller sina barn i kragen, för de har inga kragar att hålla i. Det är inhumant att vilja pungslå de föräldrar som redan har problem så det räcker. Föräldrar med problem får barn med problem. Och så lägger man ännu ett problem på deras axlar.

Denna skyll-dig-själv-anda är ett utslag av borgarpartiernas osolidariska och historielösa samhällssyn. Allt ska privatiseras.

Och sen, för det andra: Vad gör vi med ungarna i ett samhälle där bägge föräldrarna måste jobba heltid (förutom Anna Anka-typer, men Ankan är ju trasig så det räcker)? Vi förvarar dem på institutioner där de tillbringar mer tid än med sina föräldrar – om man inte räknar de timmar då barnen sover under samma tak som päronen.

Varför skyller vi inte på dagis och fritis och sen på skolan om kidsen begår brott? Herregud, aldrig har väl föräldraskap varit mer ångestladdat än nu, även i ”bättre hem”. Kvalitetstid och livspussel har blivit en ursäkt för att föräldrar ska kunna boosta sina egon och sitt marknadsvärde med att springa på gym och gå i terapi och träffa coacher och lära sig skilja mellan olika sorters olivolja. Under tiden blir ungarna i de försummade och nedrustade förorterna busar. Men praktiskt taget inga föräldrar har idag tid med sina telningar.

Antingen tar misären för mycket tid (bråk, fylla, usel ekonomi), eller också tar medelklasskarriärernas vassa armbågar för mycket tid.

Men att ge tid åt medborgarna, det är en politisk vision som inga av de etablerade partierna ens vågar se åt. För fri tid gör oss fria. Fri tid, inte fritid, då vi ska sitta och glo på Anna Anka.

Fri tid. Smaka på det, Beatrice Ask.

20 reaktioner på ”JA, JAG HATAR HELA BORGERLIGHETEN …

 1. Tack! För att du skrivit precis det jag tänkte när jag läste artikeln, men så mycket mer välformulerat och utan alla svordomar.
  När bara 11% anser sig vara skeptiska eller negativa till ett sånt här förslag, då känns det ganska hopplöst.

 2. Jag läste en bok nyligen som hette ”Hat av År” det tror jag stämmer in på ganska många, jag själv har nog hatat den borgerliga klassen
  så länge jag minns, hörde i min ungdomstid att Banken hade fest i
  Ulfshyttans Herrgård, det fanns många rika knösar på festen och byns
  ungar stod utanför och tittade in genom fönstren, dom var barfotade samtliga, för föräldrarna hade inga pengar att köpa skor för.
  En annan händelse berättade min Mor om, De var några barn som gick efter vägen, när det kom ett par med häst och vagn och när vagnen
  passerade barnen så vände sig kärringen om och skrek åt barnen, ja där
  kan Ni gå era jävla fattiglappar skrek hon…
  När Jag växte upp i min hemtrakt och blev tonåring så var mitt unga liv fyllt av hat, det kom en Man hem till Oss som hette Kalle Hedell,
  han var kommunist, han frågade mig om jag inte skulle gå med i partiet, Du kan väl kasta en sten Du med sa han,
  jag gick med bara för att dom skulle ha fest på Stora Hotellet i Borlänge, träffade där Kommunistledaren Hilding Hagberg som jag hälsade på, jag var inte kommunist så länge, blev utesluten för att jag inte betalade avgiften…ha ha, är man fattig så har man inga pengar.
  En annan händelse jag minns var när min bror o jag gick hem till Storbonden i byn och slog hans son på käften, helt utan anledning, men det var inte han Vi slog på käften, det var klassamhället, vi var fattigast i byn och min bror o jag var dom svarta fåren i byn.
  – ÅR AV HAT!

 3. När jag var liten kastade jag sönder gatubelysningen framför grannens hus med grannpojken då jag skulle vara tuff och visa att man var pricksäker. Hans föräldrar såg det ringde mina föräldrar och inte var det mina föräldrar som fick betala priset.

  Det var jag som grannpojken inte fick leka med.

  Jag vet ännu inte om det var han, jag eller vår uppväxt eller föräldrar som fick betala priset.

  Jag har det bra idag och kan dela med mig till andra, hjälpa de som är utsatta eller försöka förklara skillnad mellan mobbing, ge och ta.

  Kärlek och hat.

  Pengar eller hot gör bara folk ifrågasättande. Då dom utestängs från möjlighet.

  Orättvisa och övergrepp skall skyndsamt beaktas oavsett kön men med hänsyn till ålder och mognad.

  Verkligheten kommer ofta som ett slag eller samvete mot den som handlat fel. Såvida ilska och hat inte tagit över.

  Leroy

 4. Jag vet att det var fel att kasta snöboll och att det blev mörker hos grannen.

  Jag erkänner att det var fel handlat. Har försökt rätta till det genom att visa min insikt.

  Men ibland gör man ju flera saker fel och behöver då prata och diskutera.

  Det viktiga är vilket stöd man får. Men håller med dig till stor del i frågeställningen.

  Vem gangnar det att föräldrarna skall betala. Jag tror vi kan vända skutan ändå. Genom att vara mer närvarande.

  Eller bara förklara.

  Jag har berättat mina fel för mina barn och hoppas dom lyssnar och inte gör om samma misstag.

  Ett anat sätt att dela med sig utan att det behöver kosta.

  Leroy

 5. Vem av föräldrarna till Beatrice egna barn skall anses få vara betalningsansvariga?

  Hur ser familjebild ut?
  Vem påstår vad?
  Vem får ge och vem får ta? Vilken är det som får betala eller stå tillbaka?
  Vem får?

  Fråga Politikern eller den som påstår.

  Fråga den som påstår eller den som i tysthet eller i tro på kärlek bidragit.

  Men det kanske tystas för det blir för känsligt. Då det handlar om skillnad mellan ge och ta. Påstå eller så.

  OOPS!

  Leroy

 6. Ps.

  Unni.

  Tack än en gång för att man får skriva.

  Klart man blev lite arg då man blev censurerad häromdagen.

  Saknar så klart att man agerar direkt då jag inte får möjlighet att läsa en godnatt saga för mitt eget barn.

  Tiden börjar rinna ut i sanden.

  I stället för att allt byggs på stabila grunder.

  Leroy

  1. Leroy, jag har inte censurerat dig. Om en kommentar inte kommer in direkt beror det på att den är från en ny adress bara. Sen händer det ibland att poster faktiskt försvinner. Men jag har ingen moderatorfunktion här längre, så i regel åker alla kommentarer rätt in.

 7. Det finns en typ av grovt kriminella barn som kommer från välartade hem som har råd att betala bötesbeloppet.

  Nämligen fildelarna.

  Jag kan inte släppa tanken att det här förslaget mest handlar om att 1-hamra in budskapet att fildelning är stöld i barnens huvuden och 2-skapa en finfin inkomstkälla till skivbolagens lobbyister.

 8. Jag är också såååå trött på borgerligheten. De måste bara bort vid nästa val. De skapar verkligen fattigdom och det är säkert med avsikt eftersom de tycker att Sverige skall vara ett land som det en gång var med pigor och drängar som servar de välbeställda. Fy för den lede!

 9. OK Unni!

  Jag trodde ett tag att du stängt av mig från att skriva eftersom jag försökte skicka inlägg till flera olika inlägg, efter det att du höjde rösten på inlägget om Jourerna och det jag sen skrev inte las ut. Det blev bort moddat trodde jag. Men skönt att höra att du inte är sur på mig för att jag tänker högt när jag skriver ibland.

  Leroy

 10. Beatrice Ask tillhör moderaterna, ett parti som i många år har försökt att tvätta bort högerstämpeln, men den går inte att tvätta bort,ränderna går aldrig ur, att rösta på moderaterna det är som att rösta på Satan själv

 11. Ok, piratpartiets politik hur ser den ut..? Det är ju inte en vänsterorienterd grupp män som styr där direkt…snarare extremhöger.Moderaterna känns som syndikalister i jämförelse.

 12. Håller med. Speciellt det där med medelklasskarriärena, som vill komma upp och upp,inget stopp där inte.Frågan den vise ställer sig är, varför skaffar dessa människor barn när dom varken har LUST eller TID att umgås med dom?

 13. Ja och inte är det det enda man inte blir klok på.

  Minns inte vem det var av Reinfeldt eller Borg som förklarade i TV hur kommande skattesänkningar skulle motivera folk att vilja jobba. Jag tappade hakan helt. Att de i det utalandet lägger skulden till arbetslöshet på viljelöshet hos arbetare är jag ju van med sedan länge så det var föga förvånande men nu till själva grunden i utalandet.

  1. Så en arbetslös som varit arbetslös i 5 månader skulle då enligt dem bli så pass exalterad och motiverad av att nu om han får ett jobb där han skulle få ut 100-200 kr mer i månaden skulle slåss med näbbar o klor för att få ett jobb? (vilket jag personligen tror att nämda arbetslösa redan tröttnat på 4 månader tidigare.)

  2. Hur skulle detta isåfall generare mer jobb så att den nu arbetslöse helt plötsligt skulle hitta/få ett jobb?
  Det spelar ju ingen roll hur mycket mer han skulle få i plånboken, eller folk som redan har jobb. (Finns inga jobb så finns inga jobb) Att jag får 200:- mer genererar ju inga fler jobb alls. För allt som jag skulle lägga de extra kronorna på är ju redan producerat av redan existerande arbetare på redan existerande företag. Eller så skulle jag kanske spara pengarna eller betala av lån.

  Om ”vi”, för ja det är inte bara borgarnas fel att detta hände, inte hade privatiserat så jäkla mycket så hade det funnits kvar en massa arbetsplatser som hade kunnat vara med och ta ansvar för hur vårt sammhälle ser ut. Men försök få något privatiserat, vinstdrivande bolag att ”slösa” pengar på samhällsansvar. Det ligger ju inte i deras kortsiktiga vinstintresse och gör inte de rika rikare.

  Så tyvärr kommer vi inte bli av med arbetslösheten. Och frustrationen, hopplösheten och utanförskapet kommer bara bli ännu större vilket kommer leda till mer o mer problem och kostnader för samhället som nu då tydligen inte är någon annans fel än föräldrarnas och då kan de fortsätta sparka på de som redan ligger ned så de aldrig ställer sig upp igen.

  God morgon! (Dax att vakna.)

  PS. Och detta betyder då naturligtvis inte att jag tycker föräldrar är utan uppfostringsansvar. Särskilt nu när skola inte får hjälpa till med den biten. För om en lärare försöker lära barnen att inte leka med mobiler under lektionstid (eller annat rätt och fel) så straffas ju läraren i slutändan. ”Här kommer, varsegod.”

 14. Tycker att alla kriminella ungar ska låsas in genast och inte släppas ut förrän de är minst 25. Det ska inte gå att skylla på ADHD. I så fall tycker jag att om en vuxen slår ett farligt
  barn i självförsvar så har väl de också ADHD och ska få en belöning för att de vågar stoppa livsfarliga ungar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.