HISTORIENS VINGSLAG

aquila_chrysaetos_usfwsI morgon ska jag bli intervjuad av Anders MildnerSocial+Cash-seminariet som hålls på Tekniska Museet. Jag är ju en av flera upphovsmän som testar nya modeller för att nå mina läsare och för att se vilka möjligheter det ger för mig att fortsätta med mitt värv.

För det är såklart det jag vill. Jag vill fortsätta skriva böcker. Men jag vill anpassa mig efter den tekniska utvecklingen. Många tror att jag vill sabotera för den traditionella förlagsindustrin. Det är fel. Jag har skrivit och uttalat mig tusen gånger om detta, men rädslan kvarstår, och ibland känner jag mig som Hoffa.

Jag skulle inte vilja ge ut mina böcker utan den kompetens som förlagen erbjuder. Men jag vill arbeta med förlag som är moderna och som bejakar de ändrade villkoren. Då väljer jag de mindre förlagen. De nyfikna och de smidiga.

Därför lät jag bli att uppvakta stora förlag med min nya roman och vände mig istället till de slimmade och smarta. Och det förvånar mig att inte fler författare gör det. De mindre förlagen skulle blomstra om de fick en enda megasäljande författare på sin lista. Då skulle de slippa skära ner. Då skulle en bättre jämvikt kunna uppnås. Det skulle vara en solidarisk handling.

Om exempelvis Jonas Gardell gick över till det lilla och hårt kämpande queerförlaget Normal, skulle det göra stor skillnad för deras ekonomiska läge.

Ett av problemen med alla etablerade branscher är att de är så förbannat bekväma. De vill ha det som det har varit. Det är som att falla från en skyskrapa. Medan man faller går det ju bra.

Jag vill hellre att vi tillsammans vecklar ut en hållbar fallskärm. Jag är lyckligt lottad. För jag har er. Idag kom ännu en frivillig donation in på mitt PayPal-konto. Det stöd jag fått från internet har varit ofattbart betydelsefullt. Jag vet att det en gång kommer att bli omnämnt i litteraturhistorien.

Ni gör det. Vi gör det. Vi skriver faktiskt historia.

Hör ni vingslagen?

Face the future!

Uppdatering: Andra sidan och TheJennie skriver om framträdandet.

5 reaktioner på ”HISTORIENS VINGSLAG

 1. Tyvärr är det ju ofta tvärtom – små förlag satsar på små oetablerade författare, som sen går över till större förlag med mer pengar när de börjar bli ett namn, istället för att dra in pengar till den som trodde på dem.

  Lite som du säger: Ingen vill våga vara först, folk vill ha det som redan etablerats som säljbart.

 2. Unni, du är fantastisk. Jag inspireras av inovativa modiga människor och du är en av dom. Skickade en vänförfrågan på FB ikväl.
  Jag och en frilansande journalist håller på att skriva en bok och jag kommer följa dina tankar här med stor glädje.

  Kram på dig!

  1. Maria Z: Jättetack! Och kräm tebaks!

   Julia, vad roligt att höra från dig! +1 till det du skriver. Det suger verkligen det där, att när de mindre förlagen som vågat ge ut nåt som avviker från mainstreamformatet, så kommer förlagsjättarna och raggar upp det om det visar sig gå bra. Men där har ju författarna ett eget ansvar. Tyvärr är just författare den mest pengakåta yrkeskategori jag känner till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.