GOOGLEINTRESSET

bibliotek9I debatten om Googles arkivering av böcker tycks många tro att det handlar om det gamla fildelningsspöket. Det är tacksamt att skrämma upphovsmännen med att de kommer att bli satta på vatten och bröd (trots att de flesta upphovsmän redan lever på vattvälling).

Men som jag har förstått saken kommer Googlearkiveringen att innebära att läsaren lättare hittar de böcker som passar det egna intresset. Jag gjorde en sökning i researchsyfte för romanen jag håller på att skriva. Sökordet ledde mig till en bok jag inte kände till där just det ordet var markerat. Hela boken gick inte att läsa online, bara vissa delar där sökordet ingick. Det fanns däremot en länk till köp.

Gissa vad jag gjorde? Just det. Jag beställde boken. Jag ville ha den hemma som referensex. Om denna länkning mellan individens specialintressen och de verk som motsvarar dessa kommer igång i ännu större skala – vore inte det ett steg i rätt riktning?

Den enda invändning jag f n har mot Googleinitiativet är att vi blev tagna på sängen. Det hade kunnat gå sjysstare till. Vi hade kunnat bli tillfrågade. Men skräckscenarior om att Google kan köpas upp av utstuderat kommersiella intressen skrämmer inte mig. Vad har de stora privata bokförlagen för intressen? Vad är det för intressen som styr alltjävlating i den kultur som särintressena nu så idogt försvarar? Va, va, va?

En disclaimer: Jag begränsar mig här till Googles digitala bokarkivering, inte till vissa av de tvivelaktiga beslut i andra frågor som gjorts av denna vittförgrenade jätte.

12 reaktioner på ”GOOGLEINTRESSET

 1. Vi borde faktiskt inte vara tagna på sängen. Google Books har varit igång i flera år. Deras modell för att (mot en låg avgift till rättighetsägaren) tillhandahålla böcker digitalt har debatterats intensivt i USA och på nätet. Dock ligger ju de otäcka, vulgära tekniska ting som händer på nätet långt bortom horisonten för det svenska mediaetablissemanget. Jag har för övrigt samma erfarenhet som du, jag har många gånger hittat böcker på nätet som jag sedan köpt i pappersform. Också via nätet för övrigt. En av de mest fantastiska sakerna med nätet är ju att vi i princip nu har tillgång till alla världens antikvariat.

  Det är för övrigt inte så att google books har något monopol som det påstås. Känner du till de här sajterna:

  http://www.archive.org/index.php

  http://gallica.bnf.fr/

  Tillsammans rymmer de nästan 2,5 miljoner böcker. archive.org är amerikansk, enkel och tekniskt f. ö. en bättre lösning än Google Books. Gallica är fransk, tillkrånglad och förutsätter att man kan franska. Det knepiga med fördomar om folk och kulturer är att de inte alltid är fördomar.

  1. tty, detta är en av de bästa sakerna jag vet med nätet. Att jag får kunskapsluckor ifyllda. Och då menar jag kunskapsluckor jag VILL få ifyllda.

 2. Nätet hat gjort att jag har fått veta en hel del som jag inte
  skulle ha fått veta annars, när jag går till läkaren så kan jag bestämma vilken medicin han ska skriva ut, om han vägrar så ger jag honom
  ett ex jag har printat ut av det som står på nätet, då blir han tvungen att ta fram receptblocket
  När det gäller Googlearkivet så är det nog ingen nackdel för författaren, han blir ju läst av så många fler, helt klart att läsaren vill ha den i pappersform om han gillar boken, själv använder jag många böcker som handböcker i skrivandet

 3. Ser nog snarare fördelarna med Googels initiativ och möjlighet till resension än att det skule vara slutet för allt som skrivs.

  Bra skrivande får beställningar medans onödigt trams och lokalt svamlande blir avklätt som den nakna sanning det troligtvis handlar om.

  De som är intresserade kan få enobjektiv bild av det dom funderar på at köpa. Inte köpa Grisar i säcken som levereras med en massa sidfläsk eller ovesäntligt bihang beroende på PR-Rådgivare.

  Det är bra att konsumenten får mer möjlighet att köpa delar av material innan dom köper helhet.

  At andra som köpt kan få bekräfta kvalitet.

  Leroy

 4. En annan sak som skulle vara häftig är om det gick att se vilka som hade lånat samma böker som en själv på bibblan och på såvis hitta likasinnade. Vad tycker du om det Unni? va va va?

 5. Meh, asså, ok.
  Steg 1) En person lånar en bok om kaniner på biblioteket.
  Steg 2) Bibliotekets boksystem uppfattar att personen är intresserad
  av kaniner och matchar ihop hen med andra som också lånat böcker om kaniner.
  Steg 3) Personerna utbytar erfarenheter om kaniner och njuter av varandras gemensamma intresse.
  Givietvis ska det ju vara frivilligt att vara med i denna
  bokmatchnings-tjofräs-historia.
  Några frågor? (blunda för eventuella stavfel)
  kram kram

 6. Ser framför mig att det blir miljövänligt att miljoner människor kan söka (eller köpa) en bok som ger svar på frågor som söks i till exempel forskning i historia, religion m.m. Istället för att göra research resor (vilket i och för sig kan vara trevliga) kan vi iställer fara jorden runt och söka info som berikar…

  Administrationen för att betala skaparen av verket överräcker jag med varm hand till expertisen inom den kunskapssfären.

 7. Liten fråga bara… hur vet jag vilka böcker google väljer ut åt mig när jag söker?

  Svara inte, fundera bara på vad kan mena med frågan…helst förbi det helt uppenbara.

 8. Det jag inte gillar med googlebooks är att som jag förstått det så scannar de fett med böcker och sedan får man inte använda dem som man vill. (dvs sprida vidare osv osv).

  De gör alltså ett jättejobb för kulturen med scanningen, men om man skulle vilja att de fria böckerna (de riktigt gamla alltså) ska spridas fritt så får man inte använda deras scanningar utan måste göra dubbeljobbet själv. . . Helt i onödan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.