GO INDEPENDENT!

unni_mur_altDet är alltid lite nervigt att komma ut med en roman, och med Bluffen är det speciellt eftersom den utspelar sig i min egen bransch. Eller branscher – medievärlden slinker ju också med av bara farten.

Hittills har boken fått ett gott mottagande, men faror lurar överallt. Det händer nämligen ibland att missförhållanden jag skildrar i romanform har en benägenhet att upprepa sig i verkligheten, efteråt.

Folk säger till mig att jag är modig som vågar ge mig på makthavare. Jag har t o m sett branschmänniskor gnugga händerna, bokstavligen. Mitt svar är:

Men det är ju fegheten som ger de här människorna makt. Mer och mer har min inställning stärkts när det gäller just den omgivning som gärna sätter sig på första parkett för att åse min kamp mot jättarna. De som inte ingriper utan bara vill beskåda händelseutvecklingen. Där har vi de värsta banditerna. De som s a s väntar tills slaget är över. Feghet, alltså. Det är det värsta jag vet.

Jag har gett mig ut på slak lina, inte gått i någons ledband, inte arrangerat skyddsnät. Mitt vapen är sättet jag klär min berättelse på. Underhållningens skrud. Att gäcka makten, le åt vansinnet. Vem var det som sa det, det var en stor tänkare, han sa: Varje gång du stöter på Djävulen ska du skratta honom rätt i ansiktet.

Vi måste det. Det kan kännas tufft emellanåt, men den som saknar makt får aldrig gnälla och ömka sig. Det är den som står utan inflytande som måste vara starkast, tåla mest. Jag har blivit nertrampad som en råtta, blivit indragen i gränder där jag har fått stryk utan vittnen, blivit bortmotad och hånad när jag varit som vekast. Det har gjort mig så härdad att många tror att jag är gjord av flinta och granit. Jag trivs därför bra med exempelvis ryssar. Moskva tror inte på tårar.

För det finns bara en sak som skiljer en vinnare från en förlorare. Gissa vad.

Jo, vinnaren har rest sig en gång extra. Bara en enda gång. Och vi vet aldrig vilken gång som är den där extra gången. Därför reser jag mig igen. Och igen.

Men jag hade inte klarat mig utan stöd. För det har jag fått. Jag har fått det från mina vänner, mina ungar, vissa kollegor, från mitt sköna och oberoende förlag Modernista. Och här – från er.

Ni kan göra skillnad, som det heter. Ni kan beställa eller köpa Bluffen. Ni kan hjälpa till att trotsa det korrupta pack som gärna tystar ner obehagliga sanningar. Jag är inte ute efter att tjäna grovt med stålars för att kunna leva i sus och dus. Jag valde den snåriga och gropiga vägen, för jag vill dö med hyfsat gott samvete. Men det innebär också ett leap of faith. Jag förlitar mig på mina läsare och inte på storförlagens feta marknadsföringsmuskler.

Visa mig och andra att det går, så att vi kan inspirera fler att kliva ut och skapa en riktig independentkultur i bokbranschen!

11 reaktioner på ”GO INDEPENDENT!

 1. Hejsan!
  Jag hörde precis när du var gäst hos P3, och jag vill bara säga att du verkar så jävla intressant. Ska jag vara helt ärlig så har jag missat dig, jag har inte hört om dig tidigare. Men det ska det bli ändring på!
  Jag lägger bort min kurslitteratur direkt och sticker till bibblan för att leta upp en bokrygg med ditt namn på!
  Kram Jenny Ask

  1. Tack, Jenny! Börja med Andra sidan Alex, Hella Hells bekännelser, Lutherska badet, Boven i mitt drama kallas Kärlek eller Heroine!

  1. Ha ha, vad rolig du är, Pockethexan! Det är ju så med just den boken att man blir sugen/avsugen. Fast de som inte gillar Regnbågens tid brukar gilla de andra desto mer. So give it a try!

 2. Hej! Får vi se en ljudbokstorrent-publicering av Bluffen, som vi fick av Boven? Det skulle jag se fram emot, tycker mer om ljudböcker. Jag hävdar att Boven blev en starkare upplevelse för mig när du läste upp den, än vad den skulle ha varit som text.

 3. Funkar skönlitteratur på samma sätt som läroböcker, så att du får lika mycket om jag köper boken i en bokhandel som över nätet? I så fall springer jag in till min ännu överlevande favoritboklåda i morgon!

 4. Önskar att det fanns fler kvinnor som dig! Köper alla dina böcker.
  Älskar Hella hells bekännelser! Ser fram emot att läsa bluffen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.