FLYGPLATSFOBI

miniatyr_gate20arlanda20flygplats20a920uta-bi1115Har ni varit med om den klaustrofobiska känsla som kan uppstå när man befinner sig på en stor, internationell flygplats? När man förflyttar sig från en punkt till en annan och allt bara upprepar sig? Delikatesser, konfekt, smink, sprit & tobak, kläder, accessoarer, teknik, lektyr, kafé, bar, delikatesser, konfekt, smink, sprit & tobak, kläder, accessoarer, teknik, lektyr, kafé, bar, delikatesser, konfekt, smink, sprit & tobak, kläder, accessoarer, teknik, lektyr, kafé, bar … I evighet amen.

Vilket håll du än rör dig åt – samma maniska likriktning. Du kanske känner för att fly från det till synes generösa men egentligen mycket begränsade sortimentet, där endast de kapitalstarkaste varumärkena syns. Så du dyker in i en av bok- och tidningsbutikerna. Mängder av titlar står uppradade längs väggarna, alla platser är numrerade efter placering på försäljningslistan. Men visst finns det många böcker! Efter en stunds botaniserande finner du emellertid att de skönlitterära böckerna går att dela in i tre grupper:

Brott och straff – Omslagstypografi med feta linjärer, ofta lite ruffiga. Bild på någon hotfull figur i dimma eller skymning, dova färger. Ett eller många oförklarliga mord har begåtts. En sliten hjälte löser mysteriet, men vägen dit är kantad av bibliska motiv, massiva uppräkningar av alla de detaljer den ambitiöse författaren researchat fram. Ungefär som förtjockningsmedlet i den majonnäs flygplatsens mackor innehåller. Det är detta bulkmedel som utgör 90 procent av läsningen.

Shopping/Fucking (inte Fuck shopping) – Snirklig omslagstypografi i glada, varma färger. Ofta med tecknad illustration av en ung kvinna som hoppar eller också cupcakes och inslagna presenter. De här böckerna ser helt enkelt ut som godis. Handlingen som man kan utläsa på insida eller baksida går ofta ut på att en kvinna 30 + blir dumpad av sin pojkvän eller finner sin man i sängen med sin sekreterare. Hon kan också förlora jobbet ungefär samtidigt. Lätt stukad företar hon en sorts resa, gör av med sina slantar, gör bort sig lite, träffar vänner, får nya vänner och till sist får hon en ny och bättre man samt ett nytt och bättre jobb. Ungefär så. Män kan också skriva i den här genren. Då handlar det ofta om deras rädsla för att comitta, de flyr, deras mamma blir sjuk, de kanske måste ta hand om ett barn, och ett, tu, tre lär de sig vad relationer egentligen handlar om.

Gråtande barn – Här kan omslagstypografin variera, gärna se en aning dyster ut, fast inte som kriminallitteraturen. En bild på ett barn passar bra. För det handlar om hur barn far illa eller är sjuka eller autistiska. När jag var på Heathrow häromdan råkade en sådan hjärtknipande bok ligga överst på topplistan. Läsaren blir lovad många sköna tårar. Inte sällan är dessa berättelser true stories. Detta är litteraturens Gråtande barn-tavlor.

Riddarsagor – Kräver ingen närmare presentation. De är som Arn-böckerna. Kanske en aning mer sofistikerade. Men det är kors och sköldar och medeltida landskap. Du kan läsa om Kung Arthur och riddarna kring runda bordet, så har du urkunden, det borde räcka.

På samtliga omslag eller innersidor står orden ”bestseller”, ”succé” eller helt krasst bara hur många miljoner ex som redan sålts av boken i fråga. På somliga omslag finns en blaffa där man får veta att detta är ”The next Stieg Larsson” eller ”The next Dan Brown” eller The next någon annan. Du bjuds alltså enbart mer av det som redan finns. Mer av samma. Kopior. Ingenting får sticka ut för mycket. Du förväntas vilja ha eviga repriser på samma tema.

Och jag går där och försöker välja en bok värd tiden det tar att läsa den. Till sist hittar jag The Finkler Question av Howard Jacobsen. Men det är bara för att han fick Man Booker-priset. Jag finner även en annan roman som blev nominerad till samma pris. Då kan man kvala in. Men annars. Samma, samma, samma. Förtjockningsmedel.

Det är som schampo och tandkräm. Hur många sorter som helst – samma innehåll. Detta är vad den ”fria” marknaden gav oss. Och jag går där bland tio-i-topp-parfymerna som folk tydligen köper för att de vill lukta som miljoner andra, och böckerna folk köper för att de vill läsa det alla andra läser och bli likadana i huvudet som miljoner andra. Och titta på Let’s Dance och Idol, som är köpta format från internationella jätteproduktionsbolag, visade i länder världen över med miljoners miljoner tittare.

Där går jag runt på flygplatsen och inser att flygplatsens topografi numera är den stadsmiljö, det mönster, som jag tvingas verka inom. Flygplatserna sammanfattar vårt samhälle.

Mer, mer, mest, mest – en kommersiell pest.

7 reaktioner på ”FLYGPLATSFOBI

 1. Bra inlägg!

  Kunde inte låta bli att skratta lite åt ”De är som Arn-böckerna. Kanske en aning mer sofistikerade.” Touché!

 2. Hej Unni, jag fattar inte detta inlägg. Fredagen den 28 jan stod jag brevid dig i baren på Kvarnen.
  Hur kan du vara i LA och på Kvarnen samtidigt?:)
  Du omnämns i toms nöjesblogg också, dagen efter.
  Kram
  Tom Lilywhite

 3. Hej snygging såg dig på flyget till London 23/1. Du flacka med blicken hoppas att det inte hade med mig att göra.Gillar dina ögon, men du värkar ha för mycke skit i huvudet.Ett tips är att jobba i stegen på rätt sätt.Då slipper du bry dig om alla andras problem.Om dom nu har några.Kram Kari

  1. Tack Kari. Men jag skulle nog akta mig för att på så lösa grunder göra en analys av vad människor har i sitt huvud. Kanske borde du jobba lite bättre i stegen för att bli av med ditt medberoende?

 4. Hej FÖRLÅT det är sant jag känner ju inte dig.Kunde bara inte låta bli att skriva som jag skrev.Då jag skälv har för mycke skitstövlar i mitt huvud.Så TACK för TIPSET ska genast börja med min nya HARMLISTA.Beträffande mitt medberoende så anser jag att det är en fin egenskap.DÅ jag bryr mig om mina MEDMÄNNISKOR till en GRÄNS som redan har gått över det NORMALA.För att jag tycker synd om dom.Då det är dom jag ska försöka att FÖRLÅTA.SKÖNT att veta att du inte är en av dom/Ni som tar åt er.Hoppas jag på att TRÄFFA en VACKER DAG.ÖGA för ÖGA tänderna har dom redan tagit.MÅ BÄST mvh Kari

 5. Jha…så nu vill ingen prata med mig för att dom är RÄDDA eller FEGA.Hur börja allt jo jag tror ni trodde jag var SJUK i HUVET.Eller så får ni tro på det jag tror på då det HJÄLPER fast man kan känna sig lite en sam i bland…Glöm inte (EN GRUNDLIG SJÄLV RANSAKAN)Sen är det bara att be GUD om FÖR LÅTELSE.Då jag skälv har förlotigt er i hjärnan för att kunna jobba vidare…Puss på Dig…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.