DUM, DUMMARE

När jag talar eller skriver om fördumning tror kanske vissa att jag ser ner på människor som saknar akademiska meriter. Så är det inte. Fördumningen brer ut sig i alla samhällsskikt, förmodligen ganska jämnt fördelat. Man behöver inte ha en lång utbildning för att vara intelligent och vice versa.

Vi hade en diskussion i mitt program som handlade om elithatet. Johnny Olsson och Anna Troberg var gäster. De hävdade att huvudskälet till att så många av tidningarnas nätkommentarer är plumpa och dumma beror på att hela utbudet i pressen i stort sett är plumpt och dumt. Som man ropar får man svar. Typ så.

Och jag får nog hålla med om detta. Men vad händer då med vår demokrati om nivån på det offentliga samtalet blivit så låg att förenklingarna tagit överhanden? Om vi mest ägnar oss åt ickefrågor, som uppfunna trender, politikers klädsel eller käbbel om huruvida Anne Heberlein blev utnyttjad av sin förre förläggare – hur får vi då syn på den större bilden, den som verkligen kan säga oss något om vår samtid?

Ja, hur blir det om även de intellektuella sänker nivån på sitt uppdrag i någon sorts ängslan att beskyllas för att vara elitistiska? Om kultursidor och ledarutrymmen vigs åt kvasidiskussioner om Jan Guillous senaste pojkrumsfantasier och Dolph Lundgrens biografi recenseras på bekostnad av en bok med litterärt värde och angeläget budskap?

När alla i offentligheten ägnar sig åt publikfrieri – kan vi då vänta oss annat än att kulturlivet och de viktiga politiska frågorna dränks i populism? När allt som serveras är recyklade självklarheter och när all legitim underhållning bygger på ”igenkänning” – kommer vi då att överhuvudtaget kunna förstå det avvikande, det nyskapande, det främmande? Kommer vi ens att märka om demokrati och yttrandefrihet beskärs när utbudet endast bekräftar det vi redan vet och när det krävs att nya befattningshavare ska ha samma värderingar som sina föregångare?

Sällan har vi väl stått inför så stora utmaningar som nu, med ekologisk och ekonomisk kris, teknikskifte, brutal kommersialisering, ökat psykiskt lidande, teknikskifte, folkliga resningar och politisk förvirring. Det är nu vi skulle behöva ett nytänkande.

Men tänkarna måste ju försöka vara som folk är mest, och därför fortsätter vi slå in öppna dörrar istället för att sparka upp nya.

Om detta ska vi tala i måndagens Radio 1 kl 13 – 15. Lyssna på 101,9 eller på webben eller podden.

11 reaktioner på ”DUM, DUMMARE

 1. Bra och tankvärd text!

  Om det offentliga debatten ”fördummas” så skulle ju en samlad politisk höger kunna lura i en dum-mätt medelklass att bidragstagare är lata och att medelklassen är de som får betala. Bakom denna (i allt väsentligt felaktiga) dimridå skulle man sedan i lugn och ro kunna montera ner trygghetssystemen och föra över enorma resurser till sen femtedel som redan har det bäst.

 2. jag har inte kunnat lyssna på dina program trots att jag försökt p.g.a. att det uppstår ett ’fel på servern’ varje gång. kanske borde jag dock höra av mig till teknikavdelningen med denna infon istället ha ha

  MVH

 3. Men annars ”Som man ropar får man svar” låter som en bra sammanfattning.

  I övrigt verkar medierna ha utvecklat väldigt raffinerade tekniker över åren för att miskreditera och neutralisera alla hot mot nonsens.

  Ett intressant fall (om än bare ett i mängden), och oavsett vad man nu än tycker om personen i fråga (personligen är jag för, men med vissa dubier…om någon undrade), är politikern/presidentkandidaten Ron Paul i USA och det stundande valet.

  Om man bortser då ifrån att politik är ointressant på många nivåer.

  MVH

 4. Oavsett utbildningsgrad eller socioekonomisk status verkar det inte vara så eftertraktat att ägna sig åt intellektuell verksamhet, ge utlopp för den och få göra det fritt utan hinder som bestämmer gränserna. Och en akademiker som inte får använda sitt tänkade eller analysförmåga i sitt arbete pga detta, eller den lågutbildade lågt rankade individen socialt med huvudet på skaft ska helst också böja sig och icke yppa sig. Vad är det för antiintellektualism? Så ingen verkar attraktiv då denne ger uttryck för sitt analytiska tänkade oavsett.

 5. Den värsta fördumningen är ju den akademiserade fördumningen eftersom den s k Utvecklingen går i dess ledband. Och det var ju precis det som hände när nazismen och rasbiologin utvecklades – ledd av svenska ”spetsforskare” med Herman Lundborg i topp. Vi måste lära alla kommande generationer att inte blint lyda auktoriteter. I synnerhet inte akademiker som har huvudlösa idéer. En sann forskare har inga fördomar av vare sig klasskrankstyp eller rasistisk typ, eftersom de vet att det inte finns någon som heter ras, det finns det vetenskapliga belägg för nämligen.

  Men vanligt folk är lika rädda för Överheten som alltid. Och inte undra på det. För det är pengarna och makten som styr och kan ställa till det för vanligt folk. Därför står de med mössan i hand. Det kallas för att inte ha något annat val.

  Demokratisering är av nöden i dagens genomförljugna politiska klimat. Varje dag ska vi se poliser puckla på pensionärer i Grekland, hetsa mot massarbetslösa i UK, tidigare var det Göteborg, Seattle, alla g20-möten, och man skyllde på de ”autonoma” – ditresta huliganer som inte hade annat i ryggsäckarna än stenar. Men pensionärer i Grekland? Offentliganställda kvinnor i USA – lärare, akademiker, professorer som mutas in med stängsel av NYPD och sprejas med pepparspray i ögonen? Var går gränsen. Hur många döda? Våldet visas på bästa sändningstid som en invänjande drog. Det skrämmer. Folk blir mer och mer rädda.

  Men hur länge kan makten säga, att alla har fel – utom bonusdirektörerna som köpt sig slott och herresäten i Sverige och Europa och Worldwide för bail-outpengarna och nu inte vill betala ett öre för sina usla placeringar utan istället låta underbetalda lärare, knegare, bussförare, sjuksköterskor, ja, till och med grekiska poliser har strejkat mot nedskärningarna – kort sagt alla Reinfeldts ”samhällsbärare” vars jobb hotas en masse. 30 000 uppsagda i Grekland. Eller var det 300 000? Hur många har mist jobbet i USA. Vad är det för ett samhället, som anser att de kan vara utan alla – utom just börshajar och bonusdirektörer? Alla – utom just banker och globala koncerner som tjänar multum i högkonjunktur, såväl som lågkonjunktur, recession, depression, finanskris, bankkris och till och med under pågående globalkollaps.

  Det är därför börsen går upp och ner som en jojo nu – för att de till och med ska kunna profitera grovt på den kris som de ständigt är med och skapar – i vilket syfte, för att kunna tjäna ÄNNU snabbare pengar och köpa billigt på sälj-dagen och sen sälja dyrt nästa dag när det lyser grönt igen.

  Stefan Demert sjöng – De bara luras. Och det är faktiskt ännu värre än så. Det är gangsterekonomi – med tillhörande polis- och väktarbrutalitet inför allt öppnare ridå. Politikerna pratar förskräckt om politikerföraktet – men Demokratiföraktet hos politikerna är monumentalt. De ljuger hejvilt och skäms inte ett endaste litet dugg. Det är ett staffage både till höger och vänster, mest till höger, men socialdemokraternas Ljugholt – han är lika fullfjädrad som de Nya Moderaterna. Nu bjuder han t ex in Göran Persson att medverka i sossetoppen, samtidigt som Göran Persson får månatliga ersättningar på 6-siffriga belopp från JLK som just vunnit upphandlingen från regeringskansliet på områdena – ”strategisk finansiell kommunikation”. Den SocialModerata Enpartistaten är som sagt snart här – nu inför öppen ridå, efter det mer fördolda Prime-gate-spelet under valrörelsen 2010.

 6. Unni,
  Jag har mått så dåligt under den här egosviniga eran. Det handlar ju inte om nånting. Det är som att sälja en bok med tomma pärmar. Det finns ingen story. Bara kalla cash. Ingenting annat. Och det är då våldet bryter ut i stor skala. Så är det bara. Dessa förljugna politiker. De vill ju bara ha betalt och är inte intresserad nånting annat än sina feta belöningar som de lurar av folk. De orkar nästan inte ljuga längre hellre.

 7. Apropå det blev jag så intresserad av ditt tips om Thomas Manns Bergtagen att jag fick jättelust att läsa den. Men de hade inte den som ljudbok. Det hade jag väldigt gärna velat höra, med någon riktigt bra uppläsare och Ulrika Wallenstams översättning. Hon är ju fenomenal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.