BODSTRÖMS DECKARE GAV SD PLATS I RIKSDAGEN

lobbyistenNu ska jag leverera ett halsbrytande resonemang, men efter den här valrörelsen och dess utfall ter sig tillvaron ändå så bisarr att jag ger mig ut på denna slingrande väg. Så håll i er:

Thomas Bodströms deckare bär skulden till det bedrövliga valresultatet.

När alliansen segrade 2006 hade redan den liberala marknadsekonomin börjat löpa amok. Avregleringar, utförsäljning av allmännyttan, nedrustning av välfärden, förnedring av arbetslösa, evighetslånga vårdköer och en centralstimulerad köpfest för den stressade, livspusslande medelklassen var i full gång under Göran Persson-regimen. Svenska folket fick uppleva ett omvälvande systemskifte långt tidigare än den dag då alliansen tog över rodret för att slutföra arbetet med den totala marknadsanpassningen. Eller uppleva – ge bröd och skådespel åt folket, så håller de sig lugna och märker inte vad som sker.

För det är vad de senaste två decennierna burit i sitt sköte: Underhållning.  Underhållning till jävla döds. När det blev fritt fram för reklamfinansierad tv och radio exploderade dessa etermedier i en kaskad av glitter, jinglar, tuttar och muzak som den svältfödda public service-befolkningen välkomnade som när barn uppfödda på havregröt bjuds på en skål med färggrant lösgodis.

Sen dess har junk food och lösgodis, i överförd bemärkelse, dominerat det kulturella utbudet. Ge folk vad folk vill ha! Detta Bert Karlssonska slagord har skallat över kulturlandskapet och blivit en klyscha som nu fått en demokratisk klang. Och vad folk vill ha är naturligtvis sockerlösning, helst intravenöst. Varför ska skolbarnen behöva tugga sig igenom vårt fullkornsbakade kulturarv? Köp istället in Jonas Gardell och Jan Guillou, i klassuppsättningar. Det är väl bra att de läser. Hellre att de läser något än inget alls.

Vi har alltså gjort dygd av Bert Karlssons filosofi, och även syftet – att bli svintät på människors dåliga smak – är numera hedervärt. Idag står författare med socialistiska rättvisepatos på kulturscenerna och rabblar ogenerat upp sina försäljningssiffror och allt de kunnat köpa för slantarna dessa genererat. Coolt! Och uppenbarligen skäl nog att tjacka den där deckaren.

Och där har vi Bodström, som hedrar denna kulturella bottennotering genom att skita ur sig undermålig kiosklitteratur och som deltar i full skala i det kommersiella jippo som marknadsekonomin släppt loss. Så tydligt som han bara kan går han kommersialismens ärenden, i sällskap av sina partikamrater som alla beter sig som popstjärnor i underhållningsindustrins olika utmarker.

Klart som fan att moderaterna kan kuppa och kapa ordet ”arbetarparti”.

Klart att Jimmie Åkesson får en plats i solen när hela tillvaron förvandlats till en jouröppen Kiviks Marknad som trängt ut all reflektion till förmån för sövande och kravlös underhållning som skåpat ut alla språkliga nyanser, allt kritiskt tänkande, alla alternativa livsstilar, alla filosofiska spörsmål, alla bildande resonemang och alla försök att skildra människans hela komplexitet.

Klart att släthyade Jimmie boy framstår som ett under av äkthet där han på okonstlat blekingemål drar växlar på den rädsla och det politikerförakt som gror därute, utanför medelklasspolitikens yogifierade snömos och kommersiella lyckohjul. Hur skulle en proppmätt medelklass som flaxar mellan botox och detox märka av den frustration som nu kanaliserats in i ett parti med nasserötter? Hur skulle Mona Sahlin kunna ge röst åt människor hon aldrig hör, människor som inte åker till Barcelona för att partaja lite?

Och när valvakan kläddes i underhållningsindustrins dramaturgiska grepp, som om den vore en Idolomröstning, eller när ett enormt koppel journalister störtar till SD:s valvakelokal, beredda att flascha på utav bara helvete när Jimmie äntrar scenen, då ser vi en stjärna födas. Ty, det är så stjärnor skapas.

Och på samma sätt som när folk blint köper en Bodströmdeckare för att de reser sig i jättelika travar så att hela folket kan köpa varsin, på samma sätt springer alla åt samma håll, mot vinnaren, mot den som har ljuset på sig. Det är detta beteende som den s k fria marknaden odlat och premierat medan de sövt ner förmågan till kritiskt sinnelag med hjälp av samma marknadskrafter, där den enklaste underhållningen får det mesta utrymmet.

Så har hela det här valet kulminerat i en brakshow där sossarna losade big time (served the fuckers right) för att deras företrädare så lydigt och vällustigt och egoistiskt anpassade sig efter den fria marknaden, där moderaterna kammade hem nästan hela spelet och där vi fick en joker i leken, som säkert inom kort kan ses frottera sig med Bodström/Pagrotsky et al på diverse galamingel i nöjesindustrins kölvatten.

Grattis Sverige! Och grattis till den gigantiska, dygnet runt-öppna Marknaden som skramlar ända in i sovrummet där en Bodströmdeckare ligger och väntar på nattduksbordet.

Ja, grattis till en ny demokrati! FTW!

25 reaktioner på ”BODSTRÖMS DECKARE GAV SD PLATS I RIKSDAGEN

 1. Med lite ”tur” och om allt går som det kan förväntas så kan Bodis lägga till partiledare till deckarförfattare, bollspelare, advokat…

  Strålande tider! (Som i Tjernobyl inte Rivieran.)

 2. I Bodströms första deckare – Rymmaren tror jag den hette eller något annat fantasifullt produktmässigt – beskrevs en blodfläck på en gmmadrass som ”klotformad”.

  Ack, det vore något att se.

  En klotformad blodfläck – det är väl bara ”the Doctor” som får se 😀 ?

  Fast Bodström är iaf sngg, så lite cred ska han ha.

  Int snyggare än Drougge, iofs, men iaf 🙂

 3. Detta läste jag för många år sedan och inte fa…. kan jag få bort det ur skallen. Sitter fastkletat! Det (S)stora partiet har hitills varit lättast att göra karriär i. De ledande (som tog ledningen) blev affärsmän! En som verkligen verkat är privatiseringsivraren Björn Näringsgren. Läs själva: http://www.etc.se/4124/den-rike-konsulten/.

 4. Jag skulle inte kalla denna marknaden fri dock, jag skulle snarare betrakta det nuvarande som korporativism, dvs. att man genom staten kunnat manipulera marknaden och bygga upp abnorma företagskoncerner som nu har möjlighet att styra såväl marknaden som den politiska utvecklingen såväl som de konkreta besluten. något som inte skulle vara möjligt på samma sätt om staten inte kunde verka som täckmantel det hela.

  Bonnier som fenomen är ett tydligt exempel på detta, liksom ett av de mest framträdande styrande faktorn i den totala tramsefieringen av kulturen.

  Dock att det blir så svårt att förhålla sig till eftersom det hela känns så överväldigande globalt och att man kletas med lite nästan blir typ superobservant och blir man superobservant så förlorar man lite av den fina känsligheten…eller vad ska man säga.. spontaniteten, lätthjärtligheten som ju trots allt är en biologisk och andlig blabla av vad som gör en till människa. å andra sidan vore det omöjligt att inte förhålla sig till denna abnorma utveckling.

  Å andra sidan har det ju historiskt alltid tagit en liknande inriktning inför den stora kollapsen och i enlighet med marxistisk teori är ju en sådan kollaps en nödvändighet för möjligheten att skapa en ny, förhoppningsvis bättre, ordning. alltså om man bara ser till själva den teorin utan politiska aspekter. Man kan så att säga inte bygga det på rutten grund.

  När jag har reflekterat över det här med SD slås jag mer och mer utav hur otroligt tragiskt det är att deras meningsmotståndare reducerar sig till att återge tv politiker och journalist-mantran.

  Det blir i ljuset av hela den senaste utveckligen alldeles klart och tydligt alla de strategiska (om än tillfälliga) triumfer som ligger för etablissemanget i det skådespel som utspelat sig i dessa dagar.

  mvh

 5. Jag tycker fanimig att alla ministerkandidater borde skriva en deckare.

  På listan över de jag helst skulle läsa:

  Beatrice Ask (vars roman är mycket kort, eftersom den förste misstänkte buras in direkt)
  Göran Hägglund (som skriver en spionroman som avslöjar Lars Ohlys band till Talibanerna)
  Fredrik Reinfeldt (förväntar mig att mordgåtan besvaras med att offret dog ’välfärdsdöden’)

 6. Varför skulle inte en blodfläck kunna var klotformad?

  Halvklotformad skulle väl i och för sig vara mer troligt, men om blodet kom från bägge sidor och var/blev så tjockt att det stelnade i form av ett klot.

  Det skulle kunna varit så, jag Sfär.

 7. hihi jag ser fram emot din bok !!! Fan vad jag önskade att min mamma var som dig, hon var det för 10 år sedan men nu i mellanklassträsket, du provocerar henne, speciellt sedan jag nämt dig som en förebild. Du är väl för snygg och kaxig helt enkelt.

  Just när man tror att du svänger med en trend så ger du igen med ditt snygga, egna och helt speciella väsen som är så starkt och intressant.
  Du är cool som få, du är min förebild, dina barn måste vara stolta, du fick hela min familj att läsa ”Alex” … jag har stannat kvar men morsan fattar inte internet. Du har gett mig så mycket, nya funderingar, nytt tänkande, insikt och din självsäkerhet som en person i media, (jag vet din kunskap) kvinna-man perspektiv – mamma till 5. Supertjej som fattar att man vill vara fin och snygg, man kan skoja och flörta lika mycket som man kan vara allvar och rätt nere men alltid i sanningen. Om du vore min mamma så satt du i en guldtron.

  Ha en fin dag Unni – xxx

 8. Unni, såg dig på Babel igår, från Bokmässan. Synd att du gått på den där rynkfria, stela looken i ansiktet. Har sett upp till dig sen Slitz-åren när du stod där i ert bås på nån folkfest i Malmö 🙂 En stark, cool, vacker kvinna med skinn på näsan..

 9. Skarpt Drougge!
  som i Jelineks politiska anda!

  Således ett öde Hurra för att det får frodas litterärt lagda (not!) politiska stjärnskott (läses:stolpskott) i våra underbara fläckbefriade vackra landskap och nattduksbord. Fortsätter vi så en stund till så vaknar vi aldrig igen.

 10. Om ord kunde förändra världen omgående borde det bli revolution i Sverige efter din lysande, rasande text. Så lätt sker inte förändringar i det korta perspektivet, men jag blir åtminstone väldigt uppmuntrad av att läsa dig. You made my day!
  Inger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.