ÄR DET CP ATT SÄGA BONDE ELLER BONNIGT ATT SÄGA CP?

Frågeställningen om vad man får och inte får skämta om är nog lika gammal som humorn själv. En besläktad fråga handlar om vårt språkbruk, vilka ord som anses diskriminerande och nedsättande och därför bör ersättas av nya.

Men vårt språk förses också stadigt med uttryck vars betydelse har förskjutits från det ursprungliga. Och där börjar knepigheterna på allvar. De senaste dagarna har jag på twitter orsakat viss ilska sen jag använde mig av två såna uttryck.

Det ena var ”cp” som förstärkning, typ ”cp-ont”. Det andra var ordet ”bonde” i betydelsen ”tölp med nollkoll”.

Jag fick stränga förmaningar från diverse gravallvarliga typer som hävdade att uttrycken var kränkande och sårande för föräldrar med cp-skadade barn och för de jordbrukare som förser oss med vårt dagliga bröd.

Men när jag använder dessa uttryck tänker jag ju inte på cerebral pares eller på bönder som plöjer åkrar. När vi under 80-talet kallade unga människor som mot en obetydlig ersättning tvingades utföra enklare sysslor på arbetsplatserna för ”ungdomsnegrer”, då var uttrycket riktat som kritik av ett system som utnyttjar unga, precis som svarta slavar utnyttjades på plantager.

Idag skulle man inte kunna säga ungdomsneger – ”neger” har fått samma rasistiska klang som en gång ”nigger”. Men hur gör vi med ord som cp, pucko, miffo, mongo? De används ju inte i positiv betydelse. Å andra sidan hade det kanske varit konstigt att använda ord som i grunden innebär något negativt i en positiv överförd bemärkelse. Det är väl knappast en fördel att vara handikappad.

Fast om jag tänker efter har vi på senare år börjat använda oss av ”galet”, ”stört” och ”sjukt” även då vi vill beskriva nåt bra. Vi säger ”galet gott”, ”sjukt kul” osv, även om det inte är positivt att vara galen, sjuk eller störd.

Frågan är om vi inte alltid rejpat ord som innebär ett handikapp för att förstärka det vi säger: dum i huvet, dement, debil, dåre, idiot, knäpp etc. idag säger vi istället cp, mongo, miffo, psyko, dampig, efterbliven. Så vad är dealen?

Och var går gränsen? Får vi ett rättvisare och humanare samhälle i samma ögonblick som alla upphör säga cp, bonde, bög, hora, fitta, fetto, blatte, svenne (fyll i det som saknas) och bara talar godkänd kanslisvenska?

Jag ställer frågan, jag har inte svaret. Men när jag slog tån i en tröskel i morse ylade jag: FITTA! Behöver jag säga att jag inte hade mitt eget könsorgan i åtanke?

Så, okej, horor, vad tycker ni?

(Och btw – följ mig på twitter, för där hänger jag jämt https://twitter.com/#!/unnidrougge )

32 reaktioner på ”ÄR DET CP ATT SÄGA BONDE ELLER BONNIGT ATT SÄGA CP?

 1. Du glömde ordet vidrigt. Exempel: ”det var vidrigt roligt att träffas”, ”maten smakade vidrigt gott” m.m.

  Med rätt propaganda kan vi inbilla ungdomen att ordet vidrigt är ett förträffligt förstärkningsord. En dag lär de dock inse att vi har drivit med dem. De kommer då att hämnas fruktansvärt på oss; när vi ligger på ålderdomshemmet hjälplösa med dropp.

 2. Och jag antar att du med horor avser kvinnor som säljer sina kroppar mot pengar, alltså en billig liten slampa som jag, så jag känner mig manad att tycka 🙂

  Det här är intressant tycker jag eftersom det är precis samma förskjutning av ursprungsbetydelsen som har lett till att samma ord har rakt motsatt betydelse i till exempel svenska och norska (jag antar att det finns bra exempel svenska/norska kontra danska också), där ett ord som rolig betyder lugnt och stilla på norska, eller ordet rar som på norska avser en kuf, ”en raring”, eller ett lite roligare exempel där ordet pula på svenska betyder lite olika beroende på vart i Sverige man är, på norska inte avser någonting annat (om man byter bort a:et mot ett e) än den fysiska kärleksakten.

  Jag tror på att fortsätta använda ord som CP e.t.c. (eller ”seppe”, som jag uttrycker det) utanför det politiskt korrekta, samtidigt som jag tror att det är rätt att ifrågasätta när och hur vi ska använda orden – friktionen däremellan leder oss framåt… Evolution baby! 🙂

 3. Jag har då ADHD och jag använder damp, som förstärkningsord (av anledningen att det är lättare att säga damp än ADHD. Exempel, men vad dampigt, istället för vad adhd-igt) Dock kan jag säga att i vissa fall ÄR det faktiskt en fördel att ha ADHD, så vissa handikap är faktiskt uppköp (just sayin, och jag vet fler som håller med, men kanske inte i officiella sammanhang, man får ju inte vara nöjd med en defekt liksom..)

  Jag gillar när man utmanar med språk och det borde varje seriös författare göra. Våga irritera och våga provocera fram en ny språk-kultur.

  Viva la revolution baby!

  Typ 😉

  1. Tack, Sara! Precis vad jag hade hoppats på att få läsa. (Själv skulle jag säkert få trippeldiagnos om jag lät mig undersökas 😉

 4. Språkbruket du skriver om här upplever jag inte som verbalt misshandlande eller elakartat i grund och botten.

 5. Feminismen är en avart.
  Suicidfrekvens är det sannaste måttet på maktlöshet.
  Män i Sverige tar livet av sig 3 ggr mer än kvinnor.

 6. Uttryck som miffo, cp, bonne, osv kräver ju rätt sammanhang för att funka som avsett. Råkar man tala med en vän som är cp-skadad f.d. bonde så kallar man ju inte nån tredje person för djävla cp. Man väljer miffo eller pucko istället. Osv.
  Eftersom man inte vet hur och av vem en skriven text läses, så finns det nog anledning till eftertanke. Det är ingen vits med att folk retar upp sig nånstans i första stycket och sen hoppar över resten.
  Det finns kanske inga absoluta regler – men lite gott omdöme och fingertoppskänsla krävs nog.

 7. ”Idag skulle man inte kunna säga ungdomsneger – “neger” har fått samma rasistiska klang som en gång “nigger”. ”

  Och vad beror det på ?

  Jo för att vissa har låtit det ske.

  Barn får inte säger Negerbollar

  Jag lär dom att det heter Negerbollar.

  Jag lyssnar till största delen på Negermusik.

  I skrivande stund på Billy Boy Arnold.

  Det är bara att stå upp och inte låta ordet vara rasistsikt.

 8. Jag håller med Bengt C med, men å andra sidan så brukar den stora massan ibland bli lite generellt provocerade av dig Unni, vilket jag tycker är ett tecken på att du gör nåt rätt 😉

  Samhället kommer ingenstans om man inte har någon form av utmaning i hur vi förhåller oss till saker.

  Jag diskuterade även detta med min far, som är kroniskt sjuk och inom familjen så har vi VÄLDIGT hård jargong med vad vi kan titulera varandra med, för att vi vet var varandras gränser går och vi har kärlek i rösten när vi säger det, men jag kanske inte direkt skulle kalla min far för krympling på stan även om jag gör det hemma 😉

  Men å andra sidan skriver jag hellre inga böcker…än

  1. Tack, Sara! Alltså, jag vill ju inte såra någon, då låter jag såklart hellre bli att använda ett ord. Det är därför vi behöver diskutera en del nya förstärkningsord och kanske en del äldre som känns nedsättande. Jag säger t ex aldrig N-ordet längre, för det känns inte okej.

 9. Lite knepigt. Jag säger fortfarande negerbollar eftersom de för mig inte är annat än en jävla kaka.
  Samtidigt kan man ju fundera på om ord verkligen betyder något. Gör de inte det så kan man väl använda vilka ord man vill när som helst och hur som helst. Jag skulle dock aldrig använda ordet f…a i någon negativ betydelse. Jag har bytt ut det mot kuk eftersom jag vill att det ordet ska ges en negativ klang. Så när något är fel, dåligt eller allmänt uselt så är det kukigt helt enkelt. Jag skriker KUK när jag gör mig illa.

  På den tiden då jag umgicks med psykopater så använde de sig ofta av nedsättande ord mot mig och när jag reagerade fick jag höra att de ”bara skojade” och ”det borde jag väl begripa”. Jag menar att det finns en risk med att gränser förskjuts på ett negativt sätt samtidigt som ord vattnas ur och tappar sin mening. Min erfarenhet är att korrekt svenska ger ett helt annat genomslag än trendiga slanguttryck. Man gör sig förstådd av de flesta, själv förstår jag inte alla trendiga uttryck och tappar intresset för innehållet när språket inte är förståeligt. Det blir ett språk för de invigda.

  Men för mig är negerboll den korrekta benämningen på en brun rund kaka som rullats i pärlsocker eller kokos. Så har dessa kakor alltid hetat. 😀

 10. Men tänk sig då en tull vid tullarna. Där innerstadens folk lyckligt går i högra gången medans dom andra bör gå i en spärrliknande gång.Man skulle kunna kalla dom för ”förortslöss. Detta skulle ju kunna öppna upp för framtida generationer att urskulda sig (om det skulle behövas)Det enda som skulle behövas, -Jag är lärd så.

  1. ABC, jag gillar ju ordet Fitta för att det är så otroligt kraftfullt. Jag ser det som ett bevis på att fittan är stark;)

 11. Unni:

  ”Fitta för att det är så otroligt kraftfullt. Jag ser det som ett bevis på att fittan är stark;)

  Aha. Mer som en åkallan då? 😀

 12. Jag rullar nog vidare på det här med chokladbollsordet. Varför är det ok för vissa grupper att säga att de känner sig kränkta och vi tar det till oss men inte andra? Och är det verkligen ok att som tjej dagligen få slängt ordet hora efter sig på skolgården?

  Och om vi använder kraftord som slentrian i vardagen vad ska vi då ta till när vi veklingen vill visa på missförhållanden?

  Och sedan så tycker jag att de som sagt att det är föräldrarna som tar illa upp vid ordet CP visar på sina begränsade kunskaper i sammanhanget. Det finns faktiskt gott om folk med CP som är interaktiva med vårt samhälle.

  Mymlan sa det bra redan för några år sedan..

  http://mymlanthereal.wordpress.com/2007/11/29/cp-hora-bog/

  1. Hmm, två personer med cp-skada kontaktade alltså mig och tyckte det var helt okej att säga cp, medan ett par föräldrar tyckte det var ett övertramp.

 13. Jo men det här med att föräldrar tycker det är övertramp kan ju vara för att föräldra-beskyddar-instinkten tar över. Jag har under mitt liv känt flera cp-skadade som själva använde det uttrycket också och som tyckte det var okej att använda.

  Vi kanske kan kontakta svenska akademien och be dem göra en reviderad upplaga med okej ord att använda utan att man ”får” bli förolämpad av det, jag menar det ligger ju lite i tiden, med ”hen” och allt 😉

 14. Ord är intressanta och precis som du skriver, är ord laddade på olika sätt. Skall man ta illa upp eller ta tillbaka ordet som bögarna gjort och många av de som är utvecklingsstörda kallar sig stolta miffos. Ja, jag vet inte heller vad som är rätt men diskussionen är intressant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.