ALLA ÄLSKAR EN DÖD FÖRFATTARE

1200798Jag skrev om Kerstin Thorvall på Newsmill medan jag riktigt hörde hur hon gnisslade tänder över de hycklande lovorden i alla nekrologer.

Hon förlät aldrig alla de kritiker och journalister som gjorde ner henne i decennier sedan hon skrivit en samtidsskildring av en medelålders kvinnas bultande skrev. Alla hatade den kåta kärringen.

När hon kom ut med en roman som utspelade sig på 20-talet gick hon äntligen hem. Då var hon ofarlig. Och jättegammal. Men hon kröp aldrig till korset och bugade och bockade.

Vem är dagens Kerstin Thorvall, som det hackas på?

13 reaktioner på ”ALLA ÄLSKAR EN DÖD FÖRFATTARE

  1. Julia, det beror väl på vilken aspekt man fokuserar på. Jag vill att vi ska hålla ögonen öppna och försöka avgöra när kvinnliga konstnärer blir fördömda för att deras livsstil provocerar etablissemanget. Jag avser inte mainstreamförfattare som blir utsatta för magsurt knorrande. Eller Carolina Gynning …

 1. Absolut! Jag håller med! Hylla era idoler/förebilder/hjältar/läromästare medan de ännu är i livet!
  Jag fattar inte att varför Unni med flera INTE hyllade Kerstin Thorvall då i mitten av 70-talet, eller ens på 80-talet. Varför gjorde ni inte generationsroman av ”Det mest förbjudna”? Varför satt ni inte på förfester och läste högt ur ”Det mest förbjudna”? Lånade ut boken till pojkvänner? Spred den.

  Och varför detta ältande om ”Jack”. Ingen tvingade väl er att läsa ”Jack”? Kan man inte gilla både ”Jack” OCH ”Det mest förbjudna”?

  Unni; det är inte Jack som är den unge virile unghingsten som njuter hämningslöst av sex. Det är hans jobbkompis på sjukhuset ”Lasse”. Jack har ett rätt komplicerat förhållande till kvinnor och sex.

  1. Men Magnus: Jag skrev inte att Jack njöt hämningslöst av sex, jag skrev att han hade commitmentfobi. Och jag har alltid stått upp för Kerstin, men när hon kom ut med Det mest förbjudna var jag väldigt ung och hade ingen röst i det offentliga samtalet. Jag har aldrig ingått i det där etablissemanget. Jag kritiserar det.

 2. I sort sett alla kvinnor är som spikar, ska slås ned, får inte sticka upp. Kerstin Thorvall har envist stått upp och vägrat slås ned. Varje kreativ kvinna är ett hot mot ett patriarkalt tolkningsföreträde. Kerstin Thorvall upphörde aldrig att vara det hotet. En gudibehaglig människa är borta och vi får glädjas åt att ha haft förmånen att ha haft henne hos oss. Nu kan vi kasta oss över hennes efterlämnade verk

 3. Aspekten kärlek är den aspekt som alltid, och allena, fokuserar våra ögon och sinnen, håller dem öppna och slutligen, skoningslöst, inför etablissemangets, utav feta platt-tv , kvadratiskt formade ögon, avgör hela matchen – game over.

 4. Jag har i alla fall ringt henne och uttryckt min uppskattning av hennes ibland hilarious roliga krönikor i Aftonbladet.

  Jag tycker hon är så häftig också för att hon hade liksom sin livslust intakt – antagligen för att hon inte rökte och drack, dämpade sig liksom inte (som kvinnor ’bör’ och är tvungna att göra i detta land fullt av skräck för kvinnlig sexualitet).

 5. KERSTIN THORVALL HYLLAS

  Ett minnesprogram med anledning av vänsterfeministen Kerstin Thorvalls bortgång sändes igår i P1:s God Morgon Världen. Som oreserverat förtjusta beundrarinnor uppträdde kulturradions feminist Maria ”Otrooligt” Edström och Aftonbladets feminist Åsa Linderborg.

  Jag minns mycket väl, när Kerstin Thorvall slog igenom 1976 med dunder och brak med boken ”Det mest förbjudna”. Knappt hade boken kommit ut förrän hon var ett stort namn på alla kvinnliga kilturjournalisters läppar och inom kort en självskriven hedersgäst i ett feministprogram i P1, som jag tror hette ”Familjespegeln”. I boken beskrev den 50-åriga författarinnan hur hon hade varit otrogen i äktenskapet, hur hon struntat i sina barn, hur mycket hon avskydde sin mamma, hur härligt självupptagen hon var i alla tänkbara avseenden. En massa om sin sexualitet skrev hon förstås också och blev därmed vissa småtjejers idol. I varje fall Maria ”Otrooligt” Edströms.

  Hennes nästa storverk var klasskildringen ”Hur man skjuter en arbetare” för vilken hon belönades med Moa Martinson-priset. – Tala om dominoeffekt. Det var för övrigt SAMMA liberalproggiga kulturkoftor – med början i DN – som slog alla tidigare generationer i skallen med den ytliga skrytromanen ”Jack”.

  Nu på senare år och med tilltagande ålder har Kerstin Thorvall framförallt uppehållit sig vid sina sexresor till Afrika och vid hur uppiggande för själslivet det var att dansa med smidiga, unga, afrikanska män samt att köpa sex av prostituerade dito.

  Det var bland annat detta som Maria Edström och Åsa Linderborg nu beundrade. Samt att Kerstin Thorvall också i övrigt hela livet hade varit ”nästan som en karl”.

  En liten fråga: Hur kan en ”djärv upprorsmakerska” mötas av en så konformt positiv och överslätande bedömning? En annan liten fråga: Sjupartialliansen förbereder nu en lag, som ska ge svenska män MINST ett års fängelse för köp av sex av en fri- och säljvillig, kvinnlig part. En lag, som dessutom ska stipulera skyldighet att betala samma part ett högt skadestånd i efterhand. Anser Sjupartialliansen, att Kerstin Thorvall på samma sätt borde ha dömts att betala sina gambianska älskare skadestånd?

  Detta senare skulle jag faktiskt i och för sig kunna ha en viss förståelse för. Jag säger inte varför – jag vill inte vara elak på den dödas grav.

 6. Kerstin Thorvalls sexköp är tydligen väldigt ett intressant ämne som bör diskuteras lite överallt ån snubbe i svenska tar också upp det i en liten slutkläm i sin krönika som i övrigt tog upp likformigheten bland innevånarna i hans del av Stockholm.
  Visst kan Thorvalls eventuella sexköp ifrågasättas om det det stämmer.
  Men VET vi att hon betalade för sex i Afrika eller tror vi bara? Varför betalade hon inte för sex i Sverige, då innan sexköpslagen kom?

  Samtidigt kan vi kanske diskutera ämnet för Kalla Fakta igår.
  Sexnätverken (i plural) där socialt välanpassade och välbesuttna män i kostym träffas för att gemensamt knulla skiten ur småflickor, oftast underåriga. Där förnedringen är den drivande kraften och brutaliteten gränsar till ren tortyr.
  Det var fruktansvärda fakta som upprörde iaf mig. Jag blev tvungen att gå ut och ta ett glas vin efteråt…
  Dessa män går fria. De går inte att komma åt. De går vidare till nya unga, ofta lite trasiga flickor som de kan förnedra och tortera.
  I det ljuset tycker iaf jag att Thorvalls eventuella sexköp framstår som en fis rymden.

  Thorvall var en tuffing. Jag har missat hennes böcker men till slut läste jag ”Jag minns alla mina älskare…” som var kanonbra!

 7. Fan, tangenterna verkar inte funka ordentligt. Hoppas det går att ursäkta utan gliringar om stavfel och dyslexi.

 8. Unni: Jag var nog lite magsur jag också och tänkte mest att det är så sällan folk får den uppskattning de förtjänar – antingen för mycket eller för lite.

 9. Alltså jag är fullständigt likgiltig inför om Kerstin köpte sex eller inte, lika mycket som om män köper sex.BIG DEAL!!!????
  Ho var rak,ärlig,humoristisk,modig,eftertänksam,samvetsgrann och härlig.Kommer att sakna henne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.